“EN ÖNEMLİ KONU, EL YIKAMAK”

Trakya Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, enfeksiyonda dikkat edilmesi gereken en önemli konunun el yıkamak olduğunu ifade etti.

“EN ÖNEMLİ KONU, EL YIKAMAK”

Trakya Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, enfeksiyonda dikkat edilmesi gereken en önemli konunun el yıkamak olduğunu ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ocak 2018 Cuma 10:16
“EN ÖNEMLİ KONU, EL YIKAMAK”

    Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Gündeniz Altıay ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, Başhekimlikte düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.  Altıay'ın bir açılış konuşması yaptığı toplantıda, ardından Yuluğkural hastane enfeksiyonları hakkında bilgiler verdi ve Trakya Üniversitesi Hastanesi'nin bu konudaki yerinden bahsetti. 
YULUĞKURAL: “ÖNCE FARKLI ŞEYLERİ DÜŞÜNMEK GEREK”
    Bir basın mensubunun Domuz Gribi vakaları tekrar görülmeye başlandığını, bu konuda Edirne'de bir vaka olup olmamasını sorması üzerine Doç. Dr. Yuluğkural, “Bizim hastanemizde şuanda böyle bir patlama tablosu yok. Göğüs hastalıklarına gelen hastalar var mı, bilmiyorum ama o da bir sürveyans ağı içerisindedir. Grip virüsün de Sağlık Bakanlığı tarafından müdürlüklere bildirimler yapılıyor, bir sürreans ağı içerisinde. Bizim kliniğimizde yatan hastamız da yok. Her grip domuz gribi değildir bunu da bilmek gerekiyor. Korkudan önce yapılması gerekenler önemlidir. Kimseyi domuz ya da kuş gribi olmasının ilgilendirmemesi lazım. Herkesi şunun ilgilendirmesi gerekiyor. Öksürdüğüm zaman başkasına bulaştırıyor muyum? Ağzımı mendille kapatıyor muyum? Elime de öksürdüysem elimi yıkıyor muyum? Hastalandığım zaman başkasına bulaştırmamak için maske takıyor muyum? Bunları düşünmemiz lazım.” cevabını verdi. 
    ALTIAY: “ŞUANDA BÖYLE BİR TEHDİT YOK”
    Prof. Dr. Altıay da aynı soruya şu cevabı verdi: “Şuanda tehdit niteliğinde böyle bir şey yok.  Böyle bir salgın yok ama her yıl olduğu gibi uzun yıllardır bu konu Sağlık Bakanlığı'nın ve üniversite hastanelerinin takibinde olduğu için artık bununla ilgili önlemler alınmış durumda. Bu konuda her türlü hazırlığımız var.” 
    YULUĞKURAL: “GRİP SEZONU DEĞİŞİYOR”
    Doç. Dr. Yuluğkural, grip mevsiminin değiştiğini Mavibet belirterek, “Mevsimler kayıyor, bunu hatırlamak lazım. Kasım, Aralık sıcak geçti. Mevsimlerle ilgili farklılıklar oluştu. Grip sezonu da farklı. Biraz kayabiliyor, Ocak, Şubat, Mart gibi. Bir şekilde daha sonralarına doğru kayacak.” dedi.
    YULUĞKURAL: “EN ÖNEMLİSİ EL YIKAMAK”
    Bir gazetecinin, “Hasta yakınlarına enfeksiyon konusunda tavsiye edecekleriniz nelerdir?” diye sorması üzerine Doç. Dr. Yuluğkural, “İnsanlar ellerini yıkayacak. En önemli şey bu çünkü mikroorganizmalar ellerle buluşuyor. Gripten tutun, en kötü enfeksiyon tablolarına kadar genelde ellerimizle bulaştırıyoruz, korunma açısından eğer söylersek. Ellerini düzgünce yıkayacaklar. Hasta olduklarında ise bu hastalıkla ilgili gereken önlemleri alacaklar. Aksırırken, hapşırırken açığa bulaştırmayacaklar, ağızlarını en azından bir mendille kapatacaklar. Mümkün olduğu kadar hastayken de dinlenmeye çalışacaklar, kendi sağlıkları için.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.