ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

                Özel Trakya Hastanesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Kadın Girişimciler Kurulu'nun destekleriyle, Prof. Dr. Atakan Sezer'in konuşmacı olarak katıldığı "Meme Sağlığı ve Meme Kanseri" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

                Özel Trakya Hastanesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Kadın Girişimciler Kurulu'nun destekleriyle, Prof. Dr. Atakan Sezer'in konuşmacı olarak katıldığı "Meme Sağlığı ve Meme Kanseri" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Mart 2018 Salı 10:07
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Edirne Belediye Başkanlığı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu ve Özel Trakya Hastanesi katkılarıyla, ETSO toplantı salonunda, Özel Trakya Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atakan Sezer'in konuşmacı olarak katıldığı " Meme Sağlığı ve Meme Kanseri " konulu toplantı düzenlendi.

                Toplantıya Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan ve Yardımcısı İlknur Özcan, Özel Trakya Hastanesini temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan'ın eşi Elif Yazgan ve davetliler katıldı.

                Bilgilendirme toplantısına katkı sunan Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Girişimciler Kurulu ve Özel Trakya Hastanesi'ne teşekkür eden Prof. Dr. Atakan Sezer, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle meme sağlığı ve meme kanseri hakkında sizinle bir bilgilendirme ve farkındalık konuşması yapmak istiyorum. Trakya meme hastalıkları derneğini kurduk, burada başkanlık yapıyorum. Amacımız Trakya bölgesi ve çevresinde yaşayan kadınlarımızın bilgilenmesi sağlamak. Farkındalık yaratmak için bu derneği kurduk. Bu derneğimiz aynı zamanda meme federasyonun da bir üyesidir. Aynı zamanda Cumhuriyet tarihinden beri kurulmamış meme cerrahisi derneğini Türkiye’den 8 tane bilim adamıyla birlikte kurduk. Bunu da meme cerrahisinde yapılan yenilikleri Türkiye’ye getirmek amacıyla kurduk.” dedi

                HER 4 KADINDAN BİR TANESİNİN MEME ŞİKAYETİ VAR

                Her dört kadından Grandbetting bir tanesi meme şikayetiyle doktora gidiyor diyen Prof. Dr. Atakan Sezer “ Bunların iyi huylusu var kötü huylusu var. Çok şükür ki bunların yüzde 80’i iyi huylu çıkıyor. Her on kadından yedisi meme ağrısı şikayetiyle doktora gidiyor.  Bu ağrıların büyük bir kısmı adet ile ilgili olan ağrılardır. Adet harici olan ağrılarla ilgili bilmemiz gereken ise acaba bir iltihap mı var bir tümör mü var bir kist mi var bunu tespit etmek için iyi bir muayene yapmak gerekiyor.” dedi.

                HER ÜÇ DAKİKADA BİR KADINA MEME KANSERİ TEŞHİSİ KONUYOR

                Meme ağrılarını azaltmak için uygun sutyen seçmek, kafein, gazlı içecekler,  kuruyemiş ve özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Atakan Sezer “ Baktığımız zaman kadınlardaki en sık görülen kanser meme kanseridir. Kansere bağlı ölümlere baktığımızda yine birinci sırada meme kanseri vardır. Her sekiz kadından bir tanesi meme kanserine yakalanmaktadır. O yüzden bu işin bir miktar farkında olmamız gerekiyor. Her üç dakikada bir kadına meme kanseri teşhisi konuyor.” dedi.

                KORKMAYALIM ÇÖZÜMÜ VAR

                Korkmayalım çözümü var diyen Prof. Dr. Atakan Sezer “ En önemlisi farkında olmak burada bulunmamızın nedeni de farkındalık zaten. Bir dakikanızı ayıracaksınız bir hayatınızı kurtaracaksınız. Çok şükür meme kanseri çok hızlı büyüyen bir kanser değil. Erken teşhis koyulduktan sonra tedavisi çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. İşte bunun için meme muayenenizi yapmanızı, doktora gitmenizi istiyoruz.” dedi.

             MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

             Meme kanserinin belirtilerinin en önemli sebebi meme de kitle, meme de bir sertlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atakan Sezer “Bir diğer belirtisi meme başı akıntısıdır. Pek çok sebepten akıntı olabilir fakat kanlı bir akıntı görürseniz hemen doktora gitmenizde fayda var. Meme başında çekinme de belirtiler arasındadır. Her meme başının içerde olması tabi ki kanser belirtisi değildir. Meme başının sonradan içeriye çıkması ve dışarıya hiç çıkmaması bir kanser bulguları arasında yer almaktadır. Meme dersinde ödem oluşması meme cildinin kalınlaşması ve meme başında pullanma da bir meme kanseri bulgusudur.” diye belirti.

             KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ

             Kendi Kendine meme muayenesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof DR. Atakan Sezer “adet bittikten iki gün sonra bir banyo yaptıktan sonra ayna karşısına geçilir. İlk önce bu bulgular var mı diye kontrol edilir. Eller yukarıya kaldırılır ve memede bir değişiklik var mı diye bakılır. Sonrasında koltuk altı kısmında bir beze var mı diye kontrol edilir. Sonrasında yattıktan sonra memesini önce yuvarlak bir tas gibi yuvarlak bir hareketle meme de bir değişiklik, kitle var mı diye bakılır. Sonrasında meme başı ucu sıkılarak akıntı var mı diye bakılır. Bunu 40 ile 75 yaş arasındaki her kadın ayda bir yapmalıdır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.