“Hekimler, tükenmişlik sendromu yaşıyor”

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, hekimlere uygulanan performans sisteminin, hekimlerin sağlık durumunu etkilediğini ve tükenmişlik sendromu yaşadıklarını ifade etti.

“Hekimler, tükenmişlik sendromu yaşıyor”

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, hekimlere uygulanan performans sisteminin, hekimlerin sağlık durumunu etkilediğini ve tükenmişlik sendromu yaşadıklarını ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Kasım 2017 Çarşamba 10:13
“Hekimler, tükenmişlik  sendromu yaşıyor”

    Edirne Tabip Odası Başkanı, Dr Ertuğrul Tanrıkulu, son günlerde ülkenin bazı bölgelerinde görülen hekim intiharlarının kendilerini çok üzdüğünü belirterek;  “Bu koşullarda sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını yeniden gündeme getirmek zorundayız.  Hekimlere uygulanan performans denilen sistem hekimlerimizin iş yükünü çok arttırmaktadır.  Bu setsem hekimlerin çalışma barışlarını ve ruh sağlıklarına zarar vermiştir. Hekimlerimizi tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya bırakmıştır . Dünya Sağlık örgütü, her hasta için 15 dakika ayrılması gerektiğini belirtirken, ülkemizde beş dakikada bir hasta bakılmaktadır.  Biz Edirne Tabip Odası olarak diyoruz ki, hekimlerin çalışma koşullarının Dünya Sağlık Örgütü verilerine uygun düzgün bir şekilde  düzenleyen  bir konuma getirilmesini istiyoruz.
Bunun yolu da hekimlere hastaya bakacağı zamanının yeterli miktarda olmasını sağlamaktır. Biz Türk Tabipler Retrobet Birliği ve Edirne Tabip Odası olarak , Sağlık Bakanlığımıza her zaman raporlar sunmak gerektiği görüşündeyiz Bu anlamda  önerilerimizi  her zaman sunmaktayız. Performans konusu  ileride daha büyük sorunlar yaratacağı endişesini taşıyoruz. Bugünkü uygulama hastaların iyileşmesi konusunda sıkıntı yaratacak bir sistemdir. Bugün hekimlere uygulanmakta olan performans sistemi tekrar gözden geçirilmeli Gerekirse onun yerine daha uygun insani koşulları içeren Bir sisteme getirilmelidir. Zira bu performans sistemi hekime aşırı bir iş yükü yüklemekte hekimin yapacağı cerrahi müdahale  baktığı hasta  sayısına göre  döner sermaye geliri sağlamaktadır. Bu da hekimlerin sağlık durumunu ve iş barışını bozmaktadır. Hekimlerimiz şu an öyle bir durumdadır ki, İzin kullanmamaktadır izin kullandığı zaman döner sermayeden kesinti yapılmaktadır.  Hasta bakımının kısa sürede bakılması  hastaya  yeterli  incelemenin yapılamaması anlamına gelmektedir” dedi   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.