“İLAÇ SIKINTISININ SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL”

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, piyasada bazı ilaçların bulunmamasının sorumlusunun eczacılar olmadığını söyledi.

“İLAÇ SIKINTISININ SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL”

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, piyasada bazı ilaçların bulunmamasının sorumlusunun eczacılar olmadığını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Şubat 2018 Perşembe 10:19
“İLAÇ SIKINTISININ  SORUMLUSU  ECZACILAR DEĞİL”

    Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, son günlerde yaşanılan ilaç sıkıntısı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Ülkemizde bazı zamanlarda üretim ve ithalattan kaynaklanan bazı ilaçlar piyasada bulunmuyor. Bu ülkemizde uzun yıllardan bu yana yaşanıyor. Son iki ayda kardiyoloji, solunum sistemi hastalıkları, antibiyotik tedavisinde kullanılan ilaçlarda, bazı dolaşım sistemi hastalıklarında, kanser tevdisinde kullanılan ilaçlarda eczaneler olarak ilaç yokluğu yaşamaktayız.” dedi.
    “İLAÇ SIKINTISININ SEBEBİ ECZACILAR DEĞİL”
    Ülkede baş gösteren ilaç yokluğunun müsebbibinin eczacıların olmadığını belirten Eczacılar Odası Başkanı, “ Biz eczacılar ecza depolarından bu ilaçları talep etmemize rağmen depolar bu ilaçların ellerinde bulunmadığı için ilaçları eczanelere gönderemiyorlar. Bu ilaçların firmalarla ilaç depoları arasında iktisadi alanda bir sıkıntı yaşanıyor. İlaç sanayi son dönemde stok düzeyinde yeterli oranda bulundurmadığı için ilaçların depolardan eczanelere gönderilmesinde bir sıkıntı yaşanıyor. Bu konuda bir kez daha tekrar ediyorum. Bu ilaçların piyasada bulunmaması hastalara verilmemesinin sebebi biz eczacılar değildir. Eczacılar ellerindeki bütün ilaçları hastalarına sunmaktadır. Burada sorun ilaç depolarındaki ilaç stok seviyelerini doğru, ihtiyaca göre ayarlanmamasından kaynaklanıyor. Eczacı arkadaşlarımız ellerinde mevcut ilaçları hastalarına sunuyorlar. Eczacıların ellerinde ilaç yoksa bu kez Betpas arkadaş eczanelerinden ilaçları temin ederek hastalarını mağdur etmemeye çalışıyorlar.” dedi.
    “İLAÇ ZAMLARI BİZİM DIŞIMIZDA BİR OLAY”
    Yapılacağı söylenen ilaç zamlarının eczacıların dışında bir olay olduğunu belirten Kes, “Bu zamlar eczacıların dışında piyasadan döviz fiyatlarının artmasından kaynaklanan bir olay. Bu ilaç kararnamesine bağlı olarak ilaç üreticilerinin devletten üretim aşamasında talep ettiği fiyat güncellemeleridir. Bu fiyat ayarlamaların enflasyon oranında veya mevcut ilaç kararnamesine göre, avro kuruna göre hesaplanarak, yıllık ilaç zamları belirlyeniyor. Bu dönemde de ilaç üreticileriyle Sağlık Bakanlığı arasında pazarlıkların devam ettiğini biliyoruz. Yaklaşık %15 oranında ilaç fiyat güncellemesi yapılacağı, bunun ilaç üreticileri tarantından Sağlık Bakanlığına iletilen bir oran olduğu söyleniyor” 
    “İLAÇLARIN BULUNAMAMASI ECZACILARI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”
    Eczanelerde istenilen ilaçların bulunamaması eczacıları da güç durumda bıraktığını belirten Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes, “Bu durumda biz eczacılar hastalarımızı güç durumda bırakmamak adına bulunmayan ilaçları bir başka eczaneden temin etmeye çalışıyoruz. Bu ilaçları temin etmek için farklı ecza depolarına başvurarak ilaçları sağlama yoluna gidiyoruz. Onun yanında hastalarla iletişim kurup o ilaçların bulunabileceği eczanelere yönlendirip sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu durumdan hastalar kadar biz de mağdur oluyoruz. İlaçların bulunmaması piyasayı da olumsuz etkiliyor. Eczanelerin ilk görevi hastasına ilacı ulaştırmaktır. Bizler hastamıza ilacı ulaştıramadığımız zamanlar çok üzüntü duyuyoruz.” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.