Geçtiğimiz günlerde Son Dakika Haberi olarak verilen bir açıklama ile Edirne Yeni Sarayı Kazısı, “Cumhurbaşkanı Kararlı Kazılar” arasına alınarak Trakya Üniversitesi’ne verildi.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan başvurunun kabul edilmesiyle, Türkiye'de 2020 yılında, 12 ay süreyle yapılacak 62 arkeolojik kazıdan biri oldu.

Yani bundan böyle Saray kazılarının 1.Derecedeki sorumlusu Trakya Üniversitesi olacak.

Aslında Saray kazılarına 1994 ve 1999 tarihlerinde atılım yapılmış olsa da Trakya Üniversitesi o yıllarda bu çalışmanın yakının da olmadı nedense.

2004 yılında dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın özel ilgili ve desteği ile hız kazanan çalışmalar 2009 yılında ikinci ihale ile yeniden başlamasına rağmen arzulanan hızda yürümemişti.

Hatta bu süreçte 4 kez ihaleye dahi çıkarılmıştı.

Tamiiki her ihaleye çıkışta fiyatlar yükseldiği için kazanan müteahitler oluyordu.

Edirne Sarayı ile ilgili en fazla yazı yazıp haber yapanlardan biri olarak bu önemli çalışmanın neden ağır aksak yürüdüğünü de merak eder sorarın yazılarımda.

Maddi bir sıkıntının olmadığını ve TBMM bütçesinden ve İl Özel İdaresi bütçesinden tahsis edilen ödenek ile bu işin sürdürüldüğünü bildiğim için duraklamanın sadece hava şartlarından olabileceğini düşünmeye çalışırım hep.

Ama maalesef öyle olmadığını bu konu ile ilgili kişilerden öğrendiğimde üzülürüm sadece.

Bu konuda bir başıboşluk olduğunu ben gibi birçok kişi de ifade etti.

Dileriz ki şu anda alınan karar ile bu konuda önemli gelişmeler ve ilerlemeler kaydedilir.

İnşallah "Şahtı Şahbaz oldu" deme şansımız olmaz.

Mustafa Özer isimli Öğretim görevlisi kardeşimiz ile Yardımcı Doçentliğinden başlayıp Profsörlüğüne kadar hep bu konunun gelişme sürecini haber yapmak amacı ile görüştük.

Hep sıkıntılıydı ve işlerin yürüyüşünden çokta mutlu görünmüyordu.

Bana göre "Cumhurbaşkanlığı kararlı kazılar" listesine alınması durumu da çok ama çok önemli bir kazanım.

Her konuda hemde.

Bu konuda Rektör Tabakoğlunun İktidar Partisi Ak Partiye ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a yakınlığının da önemi çok fazla tabiiki.

Bu yakınlık sadece bu kazanımdan ibaret değil elbette.

"Bal tutan parmağını yalar" misali İktidardan yatıtım konusunda alacağını çok rahat alabiliyor gördüğümüz kadarıyla.

Bir iki ay önce yeni yoldan Hastaneye gittiğimde o kadar fazla bina ve yapı ile karşılaştım ki;Enver Duran ve Recep Gürkan döneminde inşaatçılığın çok fazla olduğunu tenkit ve eleştiri amaçlı söyleyenlerin bir de bu durumu görmesini istedim.

15 yıl önce iki yıl tüm bölümlerini Edirne Televizyonu olarak yaptığım çekimler ile tanıttığım Hastahanenin durumunun şu anda hiçte iç açıcı olmadığı ifade ediliyor.

Son beş yıldır ameliyatım ve kontrollerim için gittiğim Hastanede ben olumsuz bir durum ile karşılaşmasamda vatandaşlar birçok olumsuzluktan bahsederek yine çekimler yaparak bu durumları kamu oyu ile paylaşmamızı istiyorlar.

Hastaneye acilen ve önemli yatırımlar yapmakta yarar var diyorlar.

1.Murat Devlet Hastanesinin şu anda tercih edilir Hastane olduğunu,Fakülte Hastanesinde en ufak tıbbi malzemelerin bile hasta yakınlarına aldırtıldığını ve Ameliyat malzemelerinde bile eksiklerin çok fazla oluşu ve hemen hepsini hasta yakınlarına aldırmak zorunda kaldıklarını ifade ederek bu konuda mahcubiyet yaşadıklarını ve üzüldüklerini ifade eden tabiplerin varlığından bile söz ediliyor.

Neyse bu şu andaki konumuz bu değil.

İlerleyen günlerde bu konuda da köşe yazılarımız olacak inşallah.

Saray kazıları ile ilgili köşe yazımın devamını da daha sonra yayınlamak dileğiyle CORONA sız günler diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.