CHP, 24 Haziran’da yapılacak milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı adayını bugün belirleyecek.

Adaylık için bugüne kadar çok ismin adı söylendi Abdüllatif Şener’e kadar birçok isimin aday olacağı dillendirildi. Yılan hikayesine dönen bu adaylık sorunu  nihayet bugün saat onda  belli olacak.

Bir sürpriz olmazsa CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile İstanbul Milletvekili İlhan Kesici  adaylık konusunda finale kalmış görünüyor.

Bunların ikisinden biri CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olacak. Tek seçici olan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği seçime katılacak cumhurbaşkanı profiline baktığımızda İlhan Kesici adaylığa çok yakın görünse de parti tabanı ve milletvekillerinin Muharrem İnce’nin adaylığından yana olduğu anlaşılıyor.

 Kuşkusuz, Muharrem İnce kendi parti tabanında etkin bir milletvekilidir, bu tartışılmaz.

 Yalnız bu yeterli olur mu?

 Diyelim ki hiçbir aday ilk turda çoğunluğu sağlayamadı. İki hafta sonra ikinci dur seçimi yapılacak.o zaman bu iki adaydan hangisi   İttifak yapılan partilerin oyunu alır, onlara güven verir.

Sanırım CHP Genel Başkanı bunu da dikkate almıştır. Yoksa sadece kendi partisinden oy alabilecek bir aday üzerinde karar kılınmış parti örgütünün talebine kulak vermişse ikinci tur seçiminde ikinci bir Ekmeleddin vakası yaşanabilir.

 Adaylık için ana muhalefet partisinin sadece kendi partisinin oyunu alacak bir adaydan öte farklı siyasi görüşlerde olan seçmenlerden de oy alabilecek bir adayın olması  CHP adına daha yararlı olabilir.

Bu olmadığı takdirde diyelim ki ilk turda CHP adayı İYİ Parti adayının gerisinde kaldı veya ittifak olan partilerin güvenini kazanmayan bir aday oldu. O zaman CHP’nin güveni sarsılmaz mı?

 Sanırım Genel Başkan tüm bu olasılıkları değerlendirip partililerin gazına gelmeden kendi partisinin yanında diğer kesimlerin de güvenini kazanacak, seçimin ikinci tura kalması durumunda  diğer  partilerin de oyunu alabilecek bir aday belirler.

Bilindiği kadarıyla seçim bu iki aday arasında yapılacak. Son anda  Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin seçilme şansının yüksek olduğu yönünde haberler var..Kesin kurar bugün saat 10’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanacak.  Demokrasimiz açısından hayırlı olmasını dileriz. Bugün verilecek karar ülkede parlamenter sistemin geleceğini belirleyebilecek bir karar olacaktır.

Eğer dağ fare doğurur,  ülke gerçekleri halkın siyasi yapısı dikkate almadan bir karar verilirse bunun vebali çok olacaktır.

3- MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ  

İki Mayıs güne her yıl ülkemizde ve dünyada basın özgürlüğü günü olarak kutlanıyor. Bu kutlama ülkemiz açısından ne kadar  doğru olur, o tartışma konusu.

 Açıklanan verilere göre dünyada 180 ülke arasında  basını özgür olan ülkeler arasında Türkiye 157. Sırada.

 Bu  durum Orta Doğu’nun ve İslam ülkeleri arasında   demokrasi ile idare edilen tek ülkesi olan ülkemiz açısından  üzüntü verici bir durum.

Bugün hapishanelerde onlarca gazetecilerimiz var. Ayrıca basın üzerindeki etkiler biliniyor.

Böyle bir dönemde Dünya Basın Özgürlük gününü kutlamak mümkün mü?

Böyle günde ancak basının sorunları gündeme getirilir çözüm önerileri yetkililere hatırlatılır.

 Ne yazık ki böyle günü bizler ancak bazı TV kanallarındaki haberlerden öğreniyoruz.

Gönül isterdi ki  pek değerli gazeteciler cemiyetlerimizin yetkilileri  böyle ve benzeri günlerde  günün anlamını belirten açıklamalar yapsın. Ne yazık ki  basını ilgilendiren böyle günler yok sayılıyor, hatırlayan olmuyor. 3- Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü de bunlardan biri. Belki böyle bir günü bilenler dahi yok. Çok yazık.   

 BELKİ BANA KISMET OLUR YARIŞI

     Seçim zamanına kadar basınımızın en önemli malzemesi,  seçim haberleri olacak.

 Bu süre zarfında bölgesel olaylar, ekonomik konular ikinci planda kalacak.

 Bakıyoruz mahalle aralarında işyerleri “ devren kiralık” veya “ kapatıyoruz” yazıları ile dolu. Bu ekonominin iyiye  gitmediğinin habercisi.

Edirne esnafları için en önemli gelir kaynağını oluşturan, ayakta kalmasını sağlayan Yunan ve Bulgar turistlerin geliş, gidişinde  sorunlar yaşanıyor.Bu hayra alamet değil. Komşu ülkelerden gelecek insanlarla Edirne esnaflarının büyük bölümü ayakta duruyor.

Yetkililerin bu konuyu çözmek için  kafa yormaları gerekir.

 Onlar Edirne için veli nimet. Bu konuda engellerin aşılması konusunda başta siyasi partilerimiz ve tüm demokratik kuruluşlarımız çaba harcamak zorunda.

Aksi halde esnaflarımızın ekonomik  durumu çok sakat. Kendileri ile konuştuğumda kiralarını ve vergilerini ödeyemez duruma geldiklerini söylüyorlar,

İşlerin kesat olduğunu belirtiyorlar.

 Tüm bu olumsuzlukların yanında milletvekili aday adaylığı başvuruları devam ediyor

   Milletvekili aday adaylarının Genel merkez tarafından değerlendirileceğini dikkate alan parlamenterliğe meraklı olanlar” Ankara’da pişer bana da düşer” beklentisiyle milletvekilliği için başvurularını yapıyor. 24 Haziranda yapılacak  seçimde tabanın talepleri dikkate alınmıyor.

 Yine genel merkezlere yakın olanlar veya o yolu bulanlar seçimde  ön plana çıkacak.

Bu ne kadar halkın iradesini yansıtacak o meçhul. Ondan sonra halk yine  yukarıdakilerin seçtiği milletvekili adaylarına oy vermek zorunda kalacak.

ÖZLÜ SÖZ

Hak edilmemiş bir alkış ya da ödül kalp para gibidir. Kazanana er geç zarar verir. Rüyalarımız, ideallerimiz de yıldızlara benzer; onları yakalamamız imkansızdır fakat karanlık gecelerde  yolumuzu aydınlatırlar.

MONTAİGNE

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ,?

CUMA TATİLİNDEN PAZAR TATİLİNE

Türkiye’de ilk pazar tatili uygulamasına 29.Mayıs 1935’te yürürlüğe giren yasayla başlandı. Pazar gününden önce hafta sonu,  resmi dinlenme günü cumaydı. Hafta tatili yasasında  hastane ve benzeri  sağlık kuruluşlarıyla  taşıt araçları, basım evleri, eğlence yerleri, otel motel türünden yerler, çalışma belgesi olan  yiyecek içecek satan dükkanlar pazar tatilinin  dışında tutulmuşlardı. Aykırı davrananlar  belirli para cezasına çarptırılıyordu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.