Bundan birkaç yıl önce dünyaca tescillenmiş Mimar Sinan’ın şaheseri, Tarihi Selimiye Camiimizin 170-180 yıllık avizesi, yerinden sökülerek İstanbul Fatih Camiine götürülüp, bu camiye takılmak istenmişti.

            Ancak; Fatih Camii yetkilileri bu tarihi avizenin, dünya mirası olan Selimiye Camiine yakışacağını belirtmiş olacaklar ki, Fransa’dan 170-180 yıl önce Edirne’ye getirtilerek, Selimiye Camiinin kubbesine takılmış olan bu nadide, tarihi bir değer taşıyan avize, İstanbul’dan tekrar Edirne’ye getirilerek, Selimiye Camiinin hemen yanındaki müzenin bahçesine konulmuştu.

            O yıllarda çeşitli yerel gazetelerde yazdığım yazılarımla, avizenin Selimiye Camiindeki eski yerine tekrar monte edilmesini istemiş, ancak yetkililerden bu konuda olumlu bir cevap alamamıştım.

            Yine o yıllarda yaptığım araştırmada; avizenin sökülme gerekçesini zamanın Valisi Dursun Ali Şahin şöyle açıklamıştı: ‘’Caminin kubbesinden aşağı doğru sarkıtılmış olan avize, caminin kapısından içeriye girenlerin cami minberini görmesini engelliyor.’’  

            Ecdadımızın 170-180 yıl önce Fransa’dan getirterek, Selimiye Camiinin kubbesine gayet şık olarak astığı, geçtiğimiz yıllarda böyle sudan bir gerekçe ile yerinden  kaldırıldığı avizenin, müzede konulduğu yerde paslanarak çürümeye terk edilmesi, Edirneli’lerin kabul edebileceği bir davranış şekli değil.

            Şimdi Sevgili Edirneli’ler Sayın Valimiz Günay Özdemir’den bu konuda önemli bir ricada bulunuyorlar: ‘’Sayın Valimiz; her şey olması gerektiği yerde güzeldir. Aynı çiçeklerde olduğu gibi. Selimiye Camiinin nadide çiçeklerimden biri olarak kabul edilen tarihi avizemizi, bu zor durumundan kurtararak, iyi bir şekilde uzmanlara temizlettirilıp, parlattırıldıktan sonra tekrar eski yerine koydurtmanızı biz Edirneli’ler büyük bir hassasiyetle bekliyor, bunun gerçekleştirileceğinden emin olarak, şimdiden size sonsuz  sevgi ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.’’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.