İddia edildiğine göre, Selimiye Camiinin 150 yıllık avizesi yerinden sökülerek  İstanbul Fatih Camiine takılmak üzere götürülmüş, ancak cami yetkililerinin avizeyi kabul etmeyerek, Selimiye Camiine yakışacağını söylemesi üzerine, avize tekrar şehrimize getirilerek, Selimiye Camiinin hemen yanındaki, Etnoğrafya Müzesinin bahçesine atılmıştı.

Güvenilir bir kaynaktan aldığımız bilgilere göre, Edirne Selimiye Camiinin 150 yıl önce Fransa’dan şehrimize getirilerek takılan kristal camdan yapılmış avizesi, belirlenemeyen kimseler tarafından sökülerek, İstanbul’a götürülmüş ve Fatih Camiine takılmak istenmiştir.

Hangi yetkilinin verdiği talimat ile, hakiki sahibi Edirneliler olan ve alınması gerekirse Edirnelilerden alınacak bir izinle başka bir camie götürülebilecek olan  tarihi avize, o zaman büyük bir anlayış gösteren Fatih Camii yetkililerince kabul edilmeyerek,bu sorumsuz insanlara iyi bir ders verilmişti.

Olayın buraya kadar olan bölümünü belirttikten sonra, ikinci önemli husus ise avizenin tekrar şehrimize getirildikten sonra yerine takılmayıp, neden Etnoğrafya Müzesinin bahçesine atıldığıdır. Şimdi bu durumda akıllarda ister istemez bir soru işaretioluşuyor. Acaba avize yerine takılmayıp, unutturularak, başka camilere konulmak üzere teklif mi edilecek? Yetkililerin bu konuda gerekli araştırmaları yaptırmaları ve konuya açıklık getirmeleri sağlanmalıdır.

Zira bundan yıllar önce Selimiye Camiinin bahçesinebazı şahıslar tarafından bir kamyon getirilerek, Selimiye Camii Kütüphanesinin çok değerli tarihi kitapları İstanbul’a kaçırılmak istenmişti. O zamanki VATANDAŞ Gazetesi’nin sahibi olarak bendeniz olayı öğrenince derhal o zamanki İl Halk Kütüphanesi Müdürü merhum  Latif Bağman Öğretmen’e olayı telefon ile bildirmiştim. Bu ihbar üzerine Latif Bağman’ın da durumu Emniyet Müdürlüğüne bildirmesi üzerine olaya el konulmuş ve kitapların kaçırılması önlenmişti.

Şimdi bu köşemizden sevgili Edirnelilere ve tüm yetkililere bir defa daha seslenmek istiyoruz. Tarihi Selimiye Camiimizin tarihi değerlerini lütfen sahip çıkıp koruyalım. Zira tarihi Selimiye Camiimizin başkalarına verilecek ne bir kitabı, ne de bir avizesi vardır.

Bu böyle biline.!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.