Çiftçi değil ithalat lobisi kazandı

Resmi Gazete'nin 29 Temmuz 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, değerlendirme yaptı.

Çiftçi değil ithalat lobisi kazandı

Resmi Gazete'nin 29 Temmuz 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilgili Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, değerlendirme yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Temmuz 2017 Pazartesi 09:38
Çiftçi değil ithalat  lobisi kazandı

    Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama ise şöyle; "Uzun süreden beri enflasyonun nedeni olarak gösterilen gıda fiyatlarını düşürmenin en kestirme yolunu AKP hükümeti gümrük vergilerini sıfırlayarak ithalatın önünü açmakla buldu. Defelarca ikaz etmemize karşın, girdi fiyatlarının sürekli artması ancak çiftçinin sattığı ürün fiyatlarının artmamasına ragmen AKP'ye yakın işadamlarının lobi faaliyetleri başarılı oldu ve aşağıda ayrıntıları açıklanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile canlı hayvan, kırmızı et, mısır, buğday, arpa ve pirinç için gümrük vergileri sıfırlandı.
Bakanlar Kurulu, 3 ayrı karar ile canlı hayvan, kırmızı et, mısır ,buğday, arpa ve pirinç ithalatı için gümrük kapılarını sonuna kadar açtı. Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararları ile Et ve Süt Kurumu'na 975 bin canlı hayvan ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı için yetki verilirken, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 750 bin ton buğday,700 bin ton arpa,700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç için sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi.
Resmi Gazete'nin 29 Temmuz 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu'na 31 Aralık 2018 tarihine kadar 500 bin canlı büyükbaş hayvan,475 bin canlı koyun ve keçi ithalat yetkisi verildi. Aynı karar kapsamında 31 Aralık 2018 tarihine kadar 75 bin ton taze veya soğutulmuş et ile 31 Aralık 2017 tarihine kadar ise 20 bin ton karkas et ithalatı için yetki verildi. Et ve Süt Kurumu canlı hayvanlar ve kırmızı et ithalatını sıfır gümrükle yapacak
 BUĞDAY,ARPA,MISIR VE PİRİNÇ İTHAL EDİLECEK
Bakanlar Kurulu'nun aynı Resmi Gazete'de yayınlanan başka bir kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne buğday,arpa,mısır ve pirinç ithalatı için yetki verildi. Sözkonusu karar ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 31 Mayıs 2018 tarihine kadar 750 bin ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar 700 bin ton mısır ve 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ise 100 Wsbets bin ton pirinç ithalat kotası tahsis edildi. Toprak Mahsulleri Ofisi belirtilen miktarlardaki bu ürünleri sıfır gümrükle ithal edecek.
     TMO'YA DOĞRUDAN İTHALAT YETKİSİ
Resmi Gazete'nin aynı sayısında yayınlanan bir başka Bakanlar Kurulu Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne doğrudan ithalat yetkisi getirildi. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Kararda değişiklik yapılarak “Toprak Mahsulleri Ofisi, gerektiğinde peşin ve/veya kredili olarak hububat ithalatı yapmaya yetkilidir.” maddesi eklendi.
     HAZİNE VE MALİYE UYGUN GÖRÜRSE GÖREV ZARARI SAYILACAK
    Yapılan bir başka değişiklikle yapılan ithalat işleminden doğan zararın görev zararı kabul edilmesi için Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık ile Maliye Baklanlığının uygun görüşü alınması şartı getirildi. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar'ında yapılan değişiklik şöyle ifade edildi: “Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık ile Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan ithalat ve/veya ihracat görevlendirmeleri kapsamındaki ödemelerden veya faaliyetlerden doğan zararlar görev zararı sayılır ve Hazine Müsteşarlığınca karşılanır.”
     İthalat yetkisi verilen ürün ve miktarları(ton)
    Buğday750.000
    Arpa700.000
    Mısır700.000
    Pirinç100.000
    Kırmızı et75.000
    Büyükbaş hayvan (baş)​500.000
    Küçükbaş hayvan(baş) ​475.000
    SONUÇ
    Bu kararlar artık AKP'nin Türkiye tarımını yönetemediğinin, ne yaparsa yapsın Türkiye tarımına yön veremediğinin açıkça bir ifadesidir. AKP yıllardır uyguladığı politikalarla üretim ve üretici yerine hep ithalatçıyı, aracıyı ve kendi yandaşını düşünmüş, politikalarını halka yönelik uygulamamıştır. AKP'li yıllarda mera varlığı 40 milyon hektarlardan 13 milyon hektarlara gerilemiş, Türk çiftçisinin 1 milyar TL olan borcu 80 milyara yükselmiş, tarla ipoteği karşılığı kredi kullanımı patlama yapmış, Türkiye tarım ürünlerinde net ihracatçı iken net ithalatçı konuma gelmiştir.
Kısacası AKP tarımı iyi yönetememiş, enflasyon oluyor mantığı ile Türk çiftçisinden esirgediği hakkı olan desteği başka ülkelerin çiftçisine gözünü kırpmadan ödemeyi çok kolay yapabilmiştir. AKP'nin gündeminde tarlasından, köyünden ettiği çiftçi yoktur. Çiftçinin desteklenmesi, yerine boş kalan 2 Trakya büyüklüğünde araziyi nasıl üretime kazandırırım mantığı yoktur. AKP'nin gündeminde rant vardır, yandaşlar vardır.    
    CHP iktidarında uygulanacak tarım politikası çok açık ve nettir. Bİlimsel temelli, üretim planlamasına dayalı, üreticinin alın terinin karşılığını ödemeyi düşünen bir Devlet politikası. Kısacası ÜRETEN BİR TÜRKİYE, HAKÇA BÖLÜŞEN BİR ÜLKE istiyoruz."  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.