“İyi anlayıp, anlatın” !

Lozan Barış Antlaşmasının 94'üncü yılı dönümü dolayısı ile Cumhuriyet Kadınları Derneği bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamada bulundu.

“İyi anlayıp, anlatın” !

Lozan Barış Antlaşmasının 94'üncü yılı dönümü dolayısı ile Cumhuriyet Kadınları Derneği bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamada bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Temmuz 2017 Salı 09:59
“İyi anlayıp, anlatın” !

    Cumhuriyet kadınları derneğin düzenlemiş olduğu basın toplantısına Edirne İL Genel Meclis Başkanı  Mehmet Geçmiş,Sivil Toplum kuruluş temsilcileri Cumhuriyet Halk Partisi  eski dönem yöneticileri katıldı.
Cumhuriyet Kadınları Edirne Şube Başkanı  Mine Hepgüllü tarafından yapılan basın açıklamasında; “İstiklal Savaşı'yla  kazandığımız bağımsızlığımızı,tüm dünyaya haykırdığımız Lozan Barış Antlaşması,emperyalizmin masadaki  ilk siyasi yenilgisinin belgesidir. Cephede ve masada kazanılan bu iki  zaferin sonucunda ,Türk Ulus ve Türkiye Cumhuriyeti  Devleti ,yok olmaktan var olmayı,esaretten özgür bir ulus ve bağımsız  bir devlet yaratmayı başarmıştır. Bu iki zafer 20. Yüzyılın mazlum uluslarına örnek olmuştur.Dünya tarihinde,emperyalizme karşı kazanılan ilk büyük zafer olan Ulusal  Kurtuluş Savaşımı, bu antlaşma ile bir teslimiyet belgesi olan Serv'i yırtıyor ve emperyalizmi siyasi alanda da mağlup ediyordu. Lozan Barış  Antlaşması,sonuçları itibari ile sadece bizler ve Türkiye Cumhuriyeti için değil,dünya siyasi  tarih içinde son  derece önemli antlaşmadır.
Mustafa Kemal  Atatürk Lozan'ı şu sözlerle tanımlıyor; “ bu antlaşma Ngsbahis ; Türk ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri  hazırlanmış ve sevr Antlaşması ile tamamladığı sanılmış ,büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını  bildirdi belgesidir.”
Ancak Lozan 94 yıl sonra bugün, Curzon'un cebine koydukları,önümüze sunulmaya başlanmıştır. Bu amaçla, bir yandan ülkemiz etnik  ve dinsel  farklılıklar körüklenerek bölünmeye,halkımız yoksulaştırılmaya çalışılmaktadır.  Bu saldırıyı def etmenin yöntemlerini, Kurtuluş mücadelemiz ve Lozan deneyimi bize sunmaktadır.Lozan Barış  Zaferimiz,bugün yine emperyalizm saldırısı altındadır. Günümüzde dayatılan  yasalarla,bağımsızlığımız kaybolmakta ve dışa bağımlı ülke haline getirilmekte olduğumuzu üzülerek  yaşıyoruz. Yine günümüzde; devleti  temsil eden kademeler,mevcut iktidarın politikaları ülkemizin dış dünyada ki  çıkarlarını gereği gibi savunmamakta ve onurlu bir politika izlememektedirler.
Türkiye Cumhuriyeti  yurttaşları olarak bugün bizlere büyük  bir sorumluluk ve görev düşmektedir. Bizler; geçmişte olduğu gibi yarın da özgür  bir ulusun ve bağımsız  bir devletin ulusları olarak,tarihimize bakıp,onurlu yıllarımızda ki  devlet adamlığı  ve vatandaşlık kavramlarını  gururla hatırlıyoruz ve övünüyoruz. Bu bilinçle 94. Yılı saygıyla anıyoruz.Cumhuriyete gönül veren kadınlarımızın Lozan'ı iyi anlamalarını ve anlatmalarını istiyoruz”dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.