Saadet Partisi'nden şeker fabrikası çıkarması!

14 Şeker Fabrikasının satışa çıkarılması yurt çapında olduğu gibi Trakya Bölgemizde de büyük tepki buldu.

Saadet Partisi'nden şeker fabrikası çıkarması!

14 Şeker Fabrikasının satışa çıkarılması yurt çapında olduğu gibi Trakya Bölgemizde de büyük tepki buldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Şubat 2018 Salı 11:32
Saadet Partisi'nden  şeker fabrikası çıkarması!

    Geçtiğimiz Cumartesi günü Saadet Partisi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İl Teşkilatları, Türkiye'nin ilk Şeker Fabrikası, “Alpullu Şeker Farikası”nın önünde müşterek basın açıklaması yaptılar.
    Basın açıklamasında Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, Kırklareli İl Başkanı Salih Mehmet Aydın, Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Murat Vakitçi, Alpullu ŞEKER –İŞ Şube Başkanı Orhan Saltık ve Saadet Partisi'nin İl Yöneticileri katıldı. 
    BASIN AÇIKLAMASINDA ŞUNLARA YER VERİLDİ;
    “Saadet Partisi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İl Teşkilatları olarak ülkemizin en stratejik konularından biri olan Şeker Fabrikalarımızın satılma kararının Vdcasino açıklanması ile ilgili düzenlediğimiz Basın Açıklaması için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.” 
    BU BASIN AÇIKLAMASINI NİYE YAPIYORUZ?
    “Çünkü Hükümet Şeker Fabrikalarını satmak istiyor! Peki, bu karar çiftçinin kalkınması, ülkenin menfaatleri gözetilerek mi alındı? Bu fabrikalar zarar ediyor da bu zarardan kurtulmak için mi satılıyor? Maalesef hiç biri değil!
    Amerikan CARGİLL firması Türkiye'deki Şeker Fabrikalarının satılmasını istedi! Biz de satılmasına mani olmak için buradayız, birlikteyiz.
    Bilindiği gibi Mısır şurubunun kotalarının artırılarak şeker piyasasını tamamen kendi kontrolüne almaya çalışan ABD'nin küresel şirketi CARGİLL'in kapsamlı bir şeker raporu hazırladığı ortaya çıktı. 
Bu raporda, Şeker pancarının üretiminde çok su tükettiği ve ekonomiye çarpan etkisinin mısıra göre çok düşük olduğunu ileri süren Cargill, deyim yerinde ise şeker pancarının zararlarını saymakla bitiremedi!
Yaptığı tespitlerle 'Türkiye'nin şeker pancarından zarar ettiğini' ortaya koymaya çalışan CARGİLL, nişasta bazlı şekerlerin kotasının ilk planda 400 bin tona çıkarılmasını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini ve şeker kotalarının da bir an önce kaldırılmasını talep etti.
    Raporda şeker pancarı aleyhine şok tespitlerde bulunan CARGİLL, doğrudan olmasa da dolaylı yoldan Türkiye'nin şeker ihtiyacını pancardan değil, mısır nişastasından karşılamasını savundu!
İktidar da buradaki gizli oyunları göremeyerek 14 Şeker Fabrikamızı satmaya karar verdi. 
    Stratejik bir ürün olan Şeker Pancarı üretim kısıtlaması hatırlanacağı gibi Kemal Derviş zamanında getirilen “15 günde 15 yasa” ile başlamıştı. Önce pancar ekim alanlarına sınırlama getirildi. İnsanımız pancar ekiminden çekildi. Ardından NBŞ ile tanıştık. Amerikan CARGİLL firması genetiği değiştirilmiş mısır şurubu şekerini evlerimize soktu. Bunların insan sağlığına zararlı olduğuna ilişkin yüzlerce rapor yazıldı. Bunu bilen Batılı ülkeler kullanılmasını yasakladı. Türkiye'de ise her yıl NBŞ kotası artırıldı.
Geçtiğimiz yıllarda değişik gerekçe ve bahanelerle Şeker Fabrikalarımızın bir kısmı satıldı. Bu satışlardan çiftçi mağdur oldu. Devlet zarar etti. Halkımızın sağlığı tehlikeye sokuldu. Şimdi de 14 Şeker Fabrikası kamuoyunun bütün itirazlarına rağmen yangından mal kaçırırcasına satılmaya çalışılıyor.”
     ÜLKEMİZDE KURULAN İLK ŞEKER FABRİKASINDAN YETKİLİLERE SESLENİYORUZ;
    Şeker Fabrikaları Milletindir satılamaz!
    Şeker Fabrikaları Türkiye'nin Milli meselesidir.
    Yerli ve Milli olma sözleri nerede kaldı? 
    Milli Tarım Politikasına ne oldu? 
    Şeker Pancarı üretimi Milli bir ürün değil mi?
    Satış listesine konan Ilgın Şeker Fabrikasının geçen yıl 33 milyon TL kar ettiği açıklandı.
    Kar eden fabrika niçin satılır?
    Satmak bir yana kapasitesini artırmak gerekmez mi?
    AB son 10 yılda Şeker sektörünü yeniden ayağa kaldırırken ülkemizde ise son fabrikalar da satılıyor!
    Türkiye, pancardan şeker elde edebilecek ülkeler arasında en avantajlı ülke iken böyle bir özelleştirme neticesinde pancardan şeker etme imkânını kaybedecektir. 
    En önemlisi ise Türkiye kendi ürettiği ve güçlü olduğu şeker pancarından vaz geçerken hem ithalatçı duruma düşecek hem de sağlık açısından zararlı olar Mısır Şekerine mahkûm olacak.
    Hükümetin şeker fabrikalarını özelleştirme kararı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun raporu ile de büyük bir çelişki oluşturuyor. Millî Gazete tarafından ortaya çıkarılan Bilim Kurulu raporunda, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına büyük zararlarının bulunduğu belirtildi. Kotaların düşürülmesi ve NBŞ'nin gıda maddelerinde kullanımının sınırlanmasını istemişti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ise nişasta bazlı şekerlerin tüketimini daha da artıracak.
    TÜRKİYE'DE ÖZELLİKLE ÇİKOLATA VE ŞEKER ÜRÜNLERİNİN TAMAMINA YAKININDA KISA ADI NBŞ OLAN NİŞASTA BAZLI ŞEKER KULLANILMAKTADIR
    NBŞ başta Kanser, obezite, alzheimer, kalp, astım, baş ağrısı gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. 
Son 15 yılda yapılan özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle gıda sektöründe yapılan özelleştirmeler ise ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurdu. Özellikle Et ve Süt Kurumu'nun ve süt sektöründe yapılan özelleştirmeler, bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı bir konuma getirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi de ülkenin pancar üretiminden çekilmesini gündeme getirerek, Türkiye, şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak. "Kimse ben mısır şurubu tüketmiyorum, zararından korunuyorum” demesin. Yediğimiz, İçtiğiniz Kolalı içeceklerde, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, bisküvide, pastada, dondurmada kısacası yüzlerce üründe bu mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor. Toplum olarak büyük tehlike altındayız.
 Gelişmiş ülkelere baktığımızda tatlandırıcılar, nişasta bazlı şekerlerde kanserojen olduğu için yasaklanmıştır. Avrupa'da kişi başına 1.5 kg tatlandırıcı düşerken ülkemizde 6 kg düşmektedir. Eğer bu fabrikalar satılırsa bu miktar 16 Kg'a mı, 26 Kg'a mı çıkar onların insafına kalmış! 
    Bu itirazlar dikkate alınmaz, Hükümet yanlışlıkta ısrar ederse Şeker fabrikalarının birçoğu kapanır ve Türkiye pancar üretiminden çekilir. Durum bu kadar açık! Yok, efendim neymiş Özel sektörde fabrikalar daha iyi çalışırmış! Pancar üretimi artarmış! Şeker fiyatları ucuzlarmış! Bunların hepsi milletin gözünü boyamak için ortaya atılan tutarsız gerekçelerdir. Her şeyi bir tarafa bırakalım ABD merkezli Cargill, “şeker fabrikalarınızı özelleştirin” diyorsa durup bir düşünmemiz gerekmiyor mu? Elin Amerikalısı ısrarla niye fabrikalarımızın satılmasını istiyor?
    Avrupa Birliği'nin son 10 yılda şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, fabrikaların kapasitelerini artırırken Türkiye'de 14 fabrikanın daha üretimden çekilmesi demek Türkiye'nin şekerde AB'nin ve nişasta bazlı şekerlerin açık pazarı haline gelmesi demektir.
Şunu herkes iyi bilmeli ki; Kalkınma üretim ve istihdama yönelik yatırımlarla olur. Satarak olmaz! 
Genel Başkanımızın Şeker Fabrikalarının satışı konusundaki sözü toplumda büyük yankı uyandırdı;
    "SON FABRİKA SATILDIĞINDA, SON ÜRETİCİ TOPRAĞINI TERK ETTİĞİNDE, 'BEYAZ AK PARTİLİ ADAM,' BETON VE ASFALTIN YENMEYEN BİR ŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAK!"
    Tüm halkımızın talebi, Yerli ve Milli olan Şeker Fabrikalarımızın satışından vazgeçilmesidir. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.