“SEÇİMLERDE KIRICI OLMAYIN”

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, Edirne'de oda seçimlerinin başladığını, oda yönetimine aday olanların birbirini kırıcı, itham edici sözlerden kaçınmaları uyarısında bulundu.

“SEÇİMLERDE KIRICI OLMAYIN”

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, Edirne'de oda seçimlerinin başladığını, oda yönetimine aday olanların birbirini kırıcı, itham edici sözlerden kaçınmaları uyarısında bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Ocak 2018 Cumartesi 10:30
“SEÇİMLERDE KIRICI OLMAYIN”

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, kurumun çalışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “ 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kuruluş Yasası gereği odalar dört yılda bir genel kurul yapmak zorundadır. Bu seçimler Edirne Merkezli Uzunköprü 8 oda, Keşan ilçesi 7 oda ilçelerde de birer karma oda olmak üzere 34 odada yapılıyor. Bizim burada üst kuruluş olarak temennimiz; esnaflara ve ahiliğe yakışır bir şekilde yapılmasıdır. Birbirini suçlamadan fakat sorunları gündeme getirerek dostane bir şekilde sonuçlanmasıdır.” dedi.
    “ ADAYLAR BİRBİRİNİ SUÇLAMAMALI”
Odalarda yönetime aday olanların yaptığı konuşmalarda olumsuz kelime kullanmamaları gerektiğini vurgulayan İnağ, “  Üyelerimizin ağzından çıkacak her itham edici olumsuz kelime teşkilatımıza olumsuz puan yazacak ve mesleklere güven azalmış olacaktır. Bundan sonra üyelerimiz” Bunlar orada ne yapıyor” diye haklı eleştirilerini bize yöneltebilirler. O nedenle gayet soğukkanlı hareket etmek gerekir. Yasaların bizlere verdiği yetkileri unutmadan hareket etmeli.  Aday olacak arkadaşlarımız bizim yetkilerimizi kapsayan yasaları detaylı bir şekilde okuyup ona göre hareket etmeleri gerekir. Madem ki bu göreve adaysın, esnafın yasasını imkanlarını bilmen gerekir. Bazı adaylar öyle afakî vaatlerde bulunuyorlar ki, bunların gerçekleşmesi mümkün değil, neredeyse hastane yapacak, bunlar imkansız vaatler. Bizim yapacağımız işler kapsayan yasalar bellidir, onun dışına çıkmak mümkün değildir. Bunun yanında göreviniz sırasında sosyal faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Bu seçimler sırasında en önemli olay aday olacak arkadaşlarımızın birbirini gereksiz ve dayanaksız şekilde suçlamamaları. Bazı adaylarımız şu anda görev yapan arkadaşlarımızı aşırı şekilde suçluyorlar. Bunu doğru bulmuyorum.” dedi.
    “NE İŞ YAPTINIZ DA, AİDAT ALIYORSUNUZ”
Bazı adayların görevde olan oda yöneticilerine “Ne iş yaptınız da esnaftan aidat alıyorsunuz' şeklinde suçlama getirdiğini belirten İnağ, “ 01.01.2014 tarihinden itibaren Bakanlık bir sistem getirdi. Siz odanıza gittiğinizde aidatı veya hizmet bedelini yatırmadığınız takdirdi bu sisteme girilmeden size hizmet verilmiyor. Aidat ödemeden odayla ilgili hiçbir evrakınız geçerli olmaz. Burada yönetimler suçlanamaz, eğer suçlanacaksa sistem suçlanmalıdır.   Yasa kapsamında oda yönetim kurulu her ay toplanıp günün gereklerine göre karar alır. Bu toplantı sonunda varsa esnafların sorunlarını bir üst kurula iletir. Bu arada belediye ile ilgili işler varsa onu çözmeye çalışır. 
Üst kurulumuz da hangi kurumla sorun varsa onu yasalar kapsamında çözüm yolunu arar.  Arkadaşlarımızın, 'Ne İş Yapıyor' sorusu bana yıllardır ters geliyor. Bizler belediye değiliz yol su köprü yapamayız. Bizler yasalar çerçevesinde hareket etmek zorundayız onun dışına çıkamayız. 
Bizim görevimiz esnafların sorunlarını takip etmek onu gerekli yerlere iletmek, kayıt altına almak. Bizi ne iş yapıyorsunuz diye eleştirenler için bunu söylüyorum. Esnaflarımızın odaya yatırdıkları para da iki taksitte 250 lira paradır. Biz işlerimizi zor koşullarda sürdürüyoruz. Beldelerimizde hizmet güçlükle yapılıyor, para yok hizmet vermeye çalışıyoruz. Üyelerimiz de haklı olarak bizden hizmet bekliyor.” Dedi
“ODA YÖNETİCİLERİ AMATÖRCE GÖREV YAPIYOR”
Odalarda görevli birçok yöneticinin amatörce görev yaptığını belirten İnağ, “ Birlikte ve odalarımızda hepimiz amatörce hizmet sunmaya çalışıyoruz. Bazı görevlerde yeterli olmayabiliriz.  Bizim gibi kuruluşlarda bir tek danışman yok. Kendi  yeteneklerimizle  bir şeyler yapma gayretindeyiz, her kurumumuzdan faydalanmaya çalışıyoruz.,  
    Daha iyi hizmet için fikir alıyoruz. Bu seçimlerde en önemli olan esnaflarımızın kazanmasıdır. Adaylarımızdan esnaflarımıza yararlı olanlar göreve gelsin, böylece esnaflarımızın sorunları çözümlensin. 
    Oda seçimlerinin Edirne halkına yakışır bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. İlçelerin çoğunda genel kurullarda divan başkanlığını ben yapıyorum. Keşan'da olgun bir seçim geçirdik. Ben genel kurullarda gereksiz suçlama yapılmamasını hatırlatıyorum.” ifadelerini kullandı. 
     “KURUM OLARAK HERKESLE ARAMIZ İYİ”
Birlik olarak belediye, valilik ve diğer kurumlarla aralarının çok iyi Neyine olduğunu belirten Emin İnağ, “ Mesleki eğitim komisyonlarına devamlı katılıyorum. Benim buradaki sorunları her ay Ankara'ya taşıma imkânım var. Yılın her ayında bazen daha fazla Ankara'ya gidiyorum. Geçen pazartesi günü Başbakanımızın işçilerle toplantısına katıldık. Bu toplantıda iller için en önemli sorun olan AVM'leri Başbakanımıza ilettik, sicil affını hatırlattık, bunlar bizim kanayan yaramızdır. Sicil Affı konusunda Başbakanımız tekrar söz verdi bu konuda yasa çıkarılacağını belirtti. “Biz bankaları yasal olarak zorlayacağız” dedi.
“SİCİL AFFI UYGULANMIYOR”
Sicil affı yasası çıksa da bankalar bunu uygulanmadığını belirten İnağ, “Bankalar benim bankam diyor, özel sektör para vermiyor. Benim bu konuda bir teklifim var. Bankalarda sicili bozuk kişilere bir defaya mahsus olmak üzere hibe gibi kredi verilse esnaflarımız tekrar ticarete girecek. Bunu geçmiş banklarımıza da ilettim. Ödeme aksaklığı olanların kayıtları Merkez Bankası kayıtlarını giriyor yıllarca oradan çıkamıyor.  Bunların bir kez affedilmesi lazım.” dedi. 
    “KOMŞU ÜLKELERDEN GELEN MÜŞTERİLERİN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ”     
Son yıllarda yakındıkları bir konu olduğunu kaydeden İnağ, “Bu Edirnelilerin dışarıya gidişi sorunu. Son dönemde dövizdeki yükseliş komşu ülke insanlarını zengin yaptı. Bizi ise fakirleştirdi. Bunun sonunda biz onlara gideceğimize onlar bize gelmeye başladı. Bu Edirne esnaflarımız için büyük bir şanstır. Komşu ülkelerden gelenler Edirne'de alışveriş yapıyor ekonomimize katkı sağlıyor. Benim burada önerim, esnaflarımızın fiyatları istikrarlı olmalı, değişken fiyat uygulanmamalı. 
Yunanlılar bunu çok iyi takip ediyor. Sattığımız ürünlerde sağlık konusuna uymalı hijyene dikkat etmeliyiz. Müşteriyi aldatmak kimseye kazanç getirmez. Bu tür alışverişler kentimizin de adını kötüye çıkartır. Özellikle gıda sektöründeki arkadaşlarımız hijyen ve temizliğe çok önem vermeli, ürün fiyatlarına da özen göstermelidir. Bizden mutlu olarak ayrılan komşu ülke insanları başkalarına da tavsiye edebilmeli. Her zaman Edirne halkının kazanmasını ön planda tutmalıyız.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.