Toplumumuzda halkın yararına getirilen kuralları uygulamada geciktirme, savsaklama  alışkanlığı var.Trafik kurallarında da bunu yaşıyoruz.Sürücülerin yıllardır uyguladığı alışkanlıklarını  kısa sürede terk etmeleri çok  zor.Bazı sürücülerimiz “yollar benim ,kural filan dinlemem “anlayışını terk etmek istemiyor.

Bu kural tanımaz tavırları bugüne kadar binlerce trafik kazalarına  neden oldu.Trafikte son yıllarda  uygulamada ısrar edilen kural, yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanınması oldu.Tüm dünyada özenle uygulanan bu trafik kuralının ülkemizde yeterince uygulandığını söyleyemeyiz.

Yollarda yayalara üstünlük sağlayan  yerlerde  kuralları yok sayan  sürücülerimiz var.

Bugüne kadar yetkililerin kuralların uygulanması konusunda her türlü  uyarıyı yapmalarına, yollarda bu konuda yazıların yazılmasına rağmen eski alışkanlıklarından vazgeçmeyen,yaya geçitlerinde duran araçların arkasından korna çalan,duran aracın yanından yoluna devam etmek isteyen,yayaların hayatını tehlikeye atan sürücülerimiz var.

Onlar da eninde sonunda bu kurallara uymak zorunda. Kalacaklar.

Aslında yaya geçitlerinde bu trafik kurallarını ihlal etme girişimi olan sürücülerimize trafik ekiplerince uyarı yapılmalı,O yollarda yayaların da hakkı olduğu hatırlatılmalı.Yağışlı havada yaya geçidinden  geçmek isteyen vatandaşa el kol hareketi yapıp hakarette bulunmak ”dikkat etsene  öleceksin ”demek  kural tanımazlık olmuyor mu.?

Ülkemizde son yıllarda  çok şeritli kara yolları yapıldı bu  ulaşım açısından olumlu gelişme.Buna karşın özellikle bayram günlerinde trafik kazaları artıyor  ölüm vakaları katlanıyor.Kural tanımazlık bazı sürücülerimizce  bu  gelenek haline  gelmiş “acele giden ecele gider “ kuralı unutuluyor.

İlimiz Avrupa sınırında bir il . Yakınımızdaki Avrupa  ülkelerinde uygulanan trafik kuralları ne yazık ki ülkemizde bazı sürücülerimiz tarafından uygulanmamakta ısrar ediliyor.O ülkelerde bırakınız yaya geçidinde yayalara üstünlük sağlanmasını bir yaya yola adımını attığında yoldan geçen araç sürücüsü  anında  aracını durduruyor.Yoldan geçen kişi o anda  dalgın olabilir.  Yolda geçmemesi gereken yerden geçmek isteyebilir.Burada sürücülerin yoluna devam edip yayalara çarpıp kazaya neden olması mı gerekir.? Trafik kazalarını önlemek yayalardan çok sürücülerimize düşüyor.Edirne gibi turizm kentinde böyle trafik kurallarını yeterince uygulanmaması  yetkililerin bu konuda daha uyarıcı yöntemlere başvurmaları  gerektirmez mi?

Avrupa ülkelerinden gelen turistler yaya geçidinden geçmek isterken geçmelerini dikkate almayan yoluna devam eden sürücüleri gördüğünde acaba ne düşünür.? Bu alanda özellikle toplu taşıma araç sürücülerimizin  trafik kurallarına harfiyen uyduklarını belirtmek isterim.

---------------------

YAYALAR DA KURAL TANIMIYOR

Şehir merkezinde trafik  ışıklarının bulunduğu  yaya geçitlerinde vatandaşlar yeşil ışığın yanmasını beklerken bazı açıkgözler üstelik telefonla konuşarak yolda seyreden araçların arasında geçmek istemelerine ne demeli.

Onlar da kuralları ihlal  eden  sürücüler kadar  suçlu değil mi.? Onlar için de duraklarda trafik yetkililerinin uyarı yapması gerekirsen ceza uygulamaları  trafik ihlalinde caydırıcı  olur .

Dünyanın her ülkesinde trafik, belli kuralların kesintisiz uygulanması sonucu düzene girmiştir .İnsan yaşamı ile doğrudan ilgisi olan  trafik kurallarına uymamayı adet edinenler sonunda uymak zorunda kalacaklardır.

Bunun başka yolu yoktur.Kural tanımayanlar daha çok kendilerine zarar verirler. Sonunda bunu canı ve malıyla öder .Ona fırsat vermemek için  kurallara uymak gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.