Bugün ülkemiz insanının özellikle der gelirlilerin sorunları nereye giderseniz gidin kendilerine sorulduğunda benzerlik oluşturuyor.

Daha önceki yazımda belirttiğim gibi şu anda Edirne dışında tatil yapıyorum burası elit,geliri yüksek olan insanların tatil bölgesi değil. Çevre il ve ilçelerden benim gibi kısıtlı imkanlarıyla tatil yapan emekli ve dar geliri olan ekonomik koşulların zorluklarını çeken kimseler.

Bu arada onlarla sorunlarının neler olduğu konularında sohbet etme fırsatı buldum. Bursa' nın köylerinden, ülkenin diğer yörelerinden burada bir araya gelen insanlar zamanının bir kısmını kahve ve parklarda sohbet ederek geçiriyor.

Kendilerine şu anda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan etkilenip etkilenmedikleri sorusu sorulduğunda tıpkı kendi bölgem Edirne gibi karşılaştıkları sorunları birbiri ardına sıralıyor. Çiftçi kökenli olanların en büyük açmazı devletten gerekli desteği görememeleri, yapılan yardımların ellerine geç ulaşması, onun yanında girdi maliyetlerinin çok yüksek olması, ürettikleri üründen kar edememeleri.

Tatil yapan gençler geleceklerine güvence duymuyor. İmkan bulmaları halinde yurt dışına gitmek oralarda geçimlerini sağlamak istiyor. Bu arada emeklilerin durumu her bölgede benzer zorluklar içeriyor. Ellerine geçen, her geçen gün alım gücü azalan para ile geçinmeleri daha  da zora girdiğini, bazılarının evlatlarının yardımına muhtaç kaldığını, babanın evladından para istemesinin onur kırıcı olması nedeniyle aldıkları para ile kıt kanaat geçinmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Uzun süre devam eden bu ölümcül hastalık tehlikesinin en çok yaşlı emeklileri olumsuz etkilediğini, evlerde kapalı kaldıkları üç aylık sürede o güne kadar olmayan hastalıkların belirdiğinden yakınıyorlar. İşin en acı tarafı halkın büyük kesimi geleceklerine endişeliler eski yaşamlarını arar duruma gelmişler. En büyük kaygıları gençlerin bir meslek sahibi olmadan ailesine muhtaç durumda kalması. Kahvehanelerin eski güzelliği yok. Bu gidişten işleri daralan işyeri sahipleri dertli. Kahveye gelen müşterileri genellikle bir çay içip gidiyor. Bir yakını geldiğinde ona ikramda bulunmada zorluk çekiyor.

Daha önceki yıllarda aktif olan bazı işyerleri kapanmış durumda müşteri yokluğu onları da işinden etmiş, yeni iş arama peşine düşmüşler. Şuna tanık oldum ki, halkımızın Edirne'de sorunları nerede odaklanıyorsa yurdumuzun diğer bölgelerinde de benzerlik oluşturuyor. Halkla konuştuğunuzda Edirne halkının sorunları ile bire bir çakıştığını gördüm.Özellikle son yıllarda yaşanan sıkıntılar halkı karamsarlığa itmiş. İnsanlarımız bu badireden nasıl çıkacaklar telaşı içindeler.

----------------------

EMEKLİLERİN GÜNÜ

Bu hafta emekliler çeşitli etkinliklerle bir kez daha hatırlanacak, emekli temsilcileri, yaşamın son yıllarını yaşayan bu çilekeş insanların sorunlarını bir kez daha dile getirilecek. Bu sorunlar yine söylendiği gibi kalacak.

Ülkemiz yöneticilerinin emekli sorunlarına onları biraz olsun rahatlatacak önlemlerin alınmasına dair duyarlılıkları yok.toplumda emeklilerimizin yok sayılıyor.

 Bu arada yine gerçekleşmeyecek olsa da yetkililerden  emekli sorunların yönelik bir dizi vaatler duyabiliriz. Bunlar yine sözde kalacak, unutulup gidecek.

 Emekliler ancak seçimden seçimlerde oy kapmak için hatırlanır. Seçim bittiğinde bu çilekeş insanlar yine kaderleriyle başbaşa kalır.

Bu arada

 emekli haklarını savunmayı   vazife bilen DİSK üyesi Emekli Sen gibi sendikalar, emeklilerin hakkını elde etmek için didiniyorlar. Ne yazık ki bu çabalar ülke yöneticilerince dikkate  alınmadı ve alınmıyor, kulak ardı ediliyor. Ne acıdır ki ülkenin kalkınması için yıllardır emek veren Emekliler adeta toplumda kaderine terk edilen kesim konumuna geldi. Çoğu yerde itilip kakılıyor, hor görülüyor. Unutulmasın ki emeklilerin sorunlarına duyarsız kalanla da bir gün  yaşlanıp emekli olacaklar. O günleri hatırlatmak isterim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.