Bir kere Medya adını hak etmesi için onun tanımına ve şartlarına göre yapılan haberleşme aracı olması gerekir.

Yapılan paylaşımın haber niteliği taşıması gerekir ki;Medya ifadesini hak etmiş olsun.

Aksi halde bunun adı "Sosyal Haberleşme ve yazışma" Platformundandan öte gidemez.

Arkadaşlık muhabbetleri,kişisel hesaplaşma ve anlaşmaların yapıldığı bir platformun adına Medya denmesi bana göre yanlış.

Çünkü paylaştığı haberin yanlışlığı veya doğruluğu onun için hiçbir şey ifade etmez çünkü sorumluluğu yoktur ve hiçbir resmi kuruma bağlılığıda mevcut değildir.

O halde Medya tanımını niye kullanıyoruz?

Çıkar telefonunu çek foğrafı sayfanda doğru yanlış paylaş ve Medya olarak görevimi yaptım de.

Facede veya Tvitte bir hesap açıp hiçbir Medya bilgi ve kültürüne sahip olmadan dünya ve ülke haberlerini yazmak yorumlamak ve başkalarına tavsiye etmek çok doğru ve yerinde bir davranış olamaz.

Ben böyle paylaşımlar yapan hesapların adında Medya ünvanını doğru bulmam.

Medya deyince ilk akla gelen televizyon ve gazeteler olsa da medya,tanım olarak insanların bilinçlenmesine ve yaşanan olayları takip etmelerine yarayan bir araçtır.

Medya en geniş anlamı ile düşünüldüğünde,çok kişiye ulaşabilen her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri kapsamaktadır.

Dünyanın Bilgi Toplumuna geçişiyle birlikte, iletişim alanındaki gelişmeler bir bakıma bilginin üretimini, paylaşılmasını bağımsız hale getirmiştir.

Sanayi toplumunda bilginin üretilmesi ve paylaşılması hemen hemen her ülkede medya kartellerinin kontrolünde gerçekleşmekteydi.

Başka bir ifade ile bilgi belli odakların tekelinden ve iletişim de tek yönlü olmaktan çıktı.

Son dönemde özellikle facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım ağlarının ortaya çıkması ve yaygınlaşması,iletişim sürecinin yapısal bir dönüşüme uğraması sonucunu doğurdu diyebiliriz.

Tabiiki çok iyi niyetler ile ortaya çıkan ve toplumun yararlanması için kullanılması gereken bu sistem malesef kötü niyetlerle kullanılarak birçok olumsuz durumların doğmasına da neden olmuştur.

Elbette herkesin bunu kullanma hakkı vardır ama herşeyinde bir adabı vardır ve bu adaba uymak mecburiyeti esastır.

Gelin görün ki;son günlerde bu konu o kadar olumsuz bir hal aldı ki;bir sayfa açmış olmanın sınırsız özgürlük olduğu bilinci ile hareket eden ve hakaretten küfre varan paylaşımlar yapan kişilere dahi rastlamak mümkün.

Aile faciaların yaşandığı birçok haberleri TV kanallarında izlediğinizde başlangıcının bu sitelerde başladığını görebiliyoruz.

O nedenledir ki; 29 Yıllık Öğretmenlik yaşamımdan sonra başladığım ve 27 yıldır da hala vergi mükellefi olarak devam ettirdiğim Medya Mensubu kişiliğimin bu tür sitelerle ayni isimle anılmasına karşıyım.

Bunun için de Sosyal Medya yerine Sosyal Haberleşme ismiyle anılmaları gerektiğini hatırlatmak isterim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.