EDİRNE’NİN DÜĞÜNÜ BAŞLADI

656.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kültür Etkinlikleri Festivali başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı konuşmada; ''Kırkpınar Yağlı Güreşleri bizim onurumuz, gururumuz.'' ifadelerini kullandı.

EDİRNE’NİN DÜĞÜNÜ BAŞLADI

656.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kültür Etkinlikleri Festivali başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı konuşmada; ''Kırkpınar Yağlı Güreşleri bizim onurumuz, gururumuz.'' ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Temmuz 2017 Salı 10:02
EDİRNE’NİN DÜĞÜNÜ BAŞLADI

    Edirne Belediyesi önünden başlayan kortej, Atatürk Anıtı'na yürüdü. Korteje, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, yurtiçi ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar katıldı.     Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 656'ıncısının düzenlendiği Edirne'de, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından belediye bandosu eşliğinde, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı okundu. Kortej Atatürk Anıtı'ndan Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesi'nden törenin yapılacağı 25 Kasım Stadı'na kadar yürüdü. 
‘'SAHİP ÇIKIN, SEVDİRİN'’
25 Kasım Stadında Kırkpınar etkinliklerinde yer alan yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin geçişinin ardından bir konuşma yapan 656'ıncı Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim; '' Ata sporuna değer verip sahip çıkıyoruz, bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Lütfen ata sporunu çocuklarınıza sevdirin, sahip çıkın.'' dedi.
''KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ BİZİM ONURUMUZ, GURURUMUZ''
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni her koşulda devam ettirmiş olmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyleyerek; ''Kırkpınar gibi Türk'ün azametini Türk'ün gücünü, heybetini ama her şeyden önemlisi inancını ve gelecek azmini mücadele direncini gösteren Yağlı Güreşleri tam 656 yıldır hiçbir koşulda savaşta ve barışta, varlıkta ve ya yoklukta ara vermeden kesintisiz bir şekilde devam ettirmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 1923'te Cumhuriyetin kurulmasıyla Sarayiçi'nde yapılmaya başlanan ve 94 yıldır Sarayiçi'nde yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri bizim onurumuz, gururumuz. 2010 yılından bu yana UNESCO insanlığın somut olmayan dünya kültür mirası listesinde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri sadece Edirnelilerin değil, bütün Türk Milletinin, bütün güreşseverlerin de haklı bir sevincidir, mutluluğudur.  Şu nu çok iyi biliyorum ki; Tüm Edirneliler güreşle ilgisi olsun olmasın Kırkpınar gibi muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu, heyecanını, mutluluğunu her yıl yeniden yaşıyorlar.'' dedi.
''ER MEYDANI, ESASLI BİR MODERNİZASYON GEÇİRECEK''
    Bu yıl mevcut Er Meydanı'nın son güreşlere şahit olacağını, önümüzdeki yıl yeni Er Meydanı'nda güreşleri yapmayı istediklerini belirten Başkan Gürkan; ''Bu yıl Sarayiçi'nde sürdürdüğümüz Kırkpınar Yağlı Güreşlerimizi belki de mevcut Er Meydanı'mızda son kez yapıyor olacağız. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Çağatay Kılıç'la geçtiğimiz yıl yaptığımız mutabakat sonucu Kırkpınar Er Meydanı'nı bildiğiniz gibi yenileme kararı almıştık. Esaslı bir modernizasyon geçirecek Er Meydanı. Projeleri bitmek üzere, tahsisleri yapıldı, onayları alındı. Devlet yatırım programına da girdi. Bugünkü 1951'de yapımına başlanan ve yıllardır bu organizasyona ev sahipliği yapan Er Meydanımızı esaslı Bahsegel olarak modernize edeceğiz. 657'nci Kırkpınar'dan itibaren umut ediyoruz ve biliyoruz ki modernize edilmiş, sporcularımızın daha rahat imkanlara kavuştuğu, daha konforlu imkanlara kavuştuğu aynı zamanda altında yaratacağımız güreş antrenman sahaları, Kırkpınar Müzesi gibi çok çeşitli birimlerin yer alacağı yeni bir Er Meydanımız olacak.'' ifadelerini kullandı. 
''SEYFETTİN AĞA, UNUTULMAZ İZLER BIRAKMIŞTIR''
    Kırkpınar'ın 2 altın kemerli ağası Seyfettin Selim'e de yağlı güreşlere yaptığı hizmetler için teşekkür eden Başkan Gürkan; ''Diğer taraftan 8 yıldır Kırkpınar'ımıza hizmet eden Türk Yağlı Güreşlerine hizmet eden Kırkpınar'ın 2 altın kemerli ağası Sayın Seyfettin Selim'e de bugüne kadar hem yağlı güreşe hem Kırkpınar'a olan hizmetleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Bugüne kadar Bonus veren bahis siteleri kendisi gerçekten bir güreşsever olarak, bir güreş adamı olarak, bir sporsever olarak ve tabii ki Kırkpınar'ın tarihine geçmiş 2 altın kemerli ağa olarak gerçekten bizde unutulmaz izler bırakmıştır. 2017 yılının ağalığını kazandıktan sonra Er Meydanı'nda bir konuşma yapmıştık. Demişti ki, şehit ailelerimize destek olmak istiyorum. Bugünde Şehit Aileleri Başkanımız da burada. Şehit Aileleri Derneğimize ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yeni bir araç temin edecek Ağa'mız. Kendisine çok teşekkür ediyorum.'' dedi. 
‘'656 YILDIR BU GELENEĞİ YÜRÜTMEK GERÇEKTEN ÇOK ZOR'’
Edirne Valisi Günay Özdemir, 656 yıldır her türlü zorlukta bu geleneği yürütmenin çok zor olduğunu belirterek;  “656 yıl boyunca, her türlü sıkıntıda, problemde ve savaşta bu geleneği yürütmek gerçekten çok zor. Edirne'de çalışmaktan Edirne'yi tanımaktan ve Edirne'de sizler ile beraber olmaktan gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Gelen misafirlere Edirne'yi anlayacaksanız, Edirne'yi tanıyacaksanız Edirne'yi yaşayacaksınız. Edirne'de yaşarsanız Edirne'yi tanırsınız diyorum. Baktığımız zaman Edirne, Osmanlı Tarihin başladığı ve zirveye çıktığı bir yer. Mimari açıdan Osmanlı başlangıçtır ama zirve dönem olan Selimiye de Edirne'dedir. Bu nedenle Edirne Osmanlı tarihinin ve zirvesinin görüldüğü ender yerlerden birisidir.'' dedi.
‘'365 GÜN KULLANILABİLECEK BİR YER OLACAK''
    Yeni yapılacak Er Meydanı'nın 365 gün kullanılabilecek bir mekan olacağını belirten Vali Özdemir; ''656 yıl boyunca tarihi anlamda geleneği koruyan, tarihi bir değişikliğe uğramadan spor faaliyetinin devam etmesinde büyük kültürdür. Belediye Başkanımızın da açıkladığı gibi yeni Kırkpınar 2019'da yeni mekanında olacak. Bu anlamda yeni Kırkpınar'daki anlayış da değişecek. Kırkpınar Er Meydanı Yılın 3 günü kullanılan bir mekandı. Bu nedenle yeni Er Meydanı'nda bu sene temelleri atılacak. Şu an programa girdi. Yeni Kırkpınar ile yılın 365 günü etkinliklerle Kırkpınar'ın çayır güreşlerin yaşandığı ve Kırkpınar'a bütün öğeleri yaşadığı bir yer olacak. Yeni Kırkpınar Er Stadyumu da Edirnelilere önemli hizmette bulunacak. Tayinim çıksa da Edirne hep gönlümde yatacak.'' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.