Şükür sözlükte kadir ve kıymet bilmek, takdir etmek, tebrik etmek, teşekkür etmek, iyiliklere karşı memnuniyet göstermek, memnun olduğunu bildirmek ve hissettirmek, iyiliği iyilikle karşılamak, bir şeyin karşılığını vermek manalarında kullanılmıştır.

Allah'ın ihsan ve iyiliklerini takdir etmesi, memnuniyet göstermesi, Allah'ın kadir ve kıymetini bilmesi, Allah'a iyiliklerinden dolayı dili ile kalbi ile ve beden azaları ile teşekkür etmesi, Allah'ın iyilikleri karşısında Allah'a minnet duyması demektir.

Bu konuda birçok yazılar yazdım ve bu güzel hasletin dilimize pesent olması için bir anlamda gayret gösterdim ama olumlu bir sonuç görüyormusun derseniz cevabım hayır olur.

Ağlaşmak ve şikayetçi olmak alışkanlık haline geldi ne yazık ki.

Yaşamımızda hep yukarıdakileri görmeye alışkın olduğumuz için aşağımızda olan ve bizden kötü durumda olanları görüp şükretmeyi maalesef bilemiyoruz.

Daha önce de bu konuda köşe yazıları yazmıştım ve insan yaşamında şükretmenin ve memnuniyet ifade etmenin ne kadar güzel bir duygu ve haslet olduğunu vurgulamaya çalışmıştım.

Ama ne yazık ki;hala bu alışkanlığı terk edemiyoruz bir türlü.

Hiç kimse durumundan memnun olduğunu ifade eden tek cümle dahi kullanmıyor

Şikayet edecek durumu olmayıp her şeyi tıkırında olanlar bile.

Dedim ya ağlaşmak ve durumundan hoşnut olmadığını ifade etmek sanki alışkanlık haline geldi toplumda.

Şükürsüz bir toplum olduk vesselam.

"Allah'a şükürler olsun" diyene az rastlanıyor nedense.

Elbette maddi ve manevi açıdan sıkıntı teşkil edecek durumlarda yaşıyoruz.

Ama hani bir söz vardı ya; “kapısında domuzu eksik” söylemine uygun bir seviyede olan kişiler de bile hamd etme ve şükretme gibi bir alışkanlığı görmek mümkün değil.

Eskiden öylemiydi?

Yokluk ve yoksulluğun yaşandığı yıllarda bile insanlar bulunduğu durumundan ve halinden şikayetçi olmak yerine hakkına razılık gösteren ifadelerle şükrederlerdi ağlaşmak yerine.

Şimdi bolluk ve bereket içinde olanlar bile halinden şikayetçi oluyor.

Oturduğu evin haricinde 2. ve 3.evi dahi bulunan, kapısında birkaç yılda bir model ve marka değişikliği yaptığı arabası olan, tatile nereye gitsem de daha iyi dinlensem hesapları yapanlar bile ekonomik durum ile ilgili bir soru sorsanız, fakir fukaradan daha çok ağlaşıyor.

Çiftçi kardeşlerim sakın ola yanlış değerlendirip gönül koymasın.

Eskidendi o üreten ve evinin ihtiyacını karşılayan çiftçi ailesi.

Maalesef

Köylü ve çiftçi, ıspanağı da, yumurtayı da, soğanı da,patatesi de benim gibi pazardan alıyorsa, köydeki evinin arkasında bomboş duran 2 dönüm bahçeyi hiçbir şey ekmeden bomboş bırakıyor ise biz hazırcı bir toplum olmuşuz demektir.

Hangi çiftçiye mikrofon uzatsanız veya soru sorsanız, en çok verim aldığı yılda bile “Allah bereket versin verimimiz çok iyi şükürler olsun” sözcüğünden önce, “mazot pahalı, gübre aldı başını gidiyor, bu şekilde zarar ederiz içinden çıkamayız” serzenişlerini duyarsınız.

Önce şükredip; "bu yıl verimimiz iyi fiyatlarda istedİğimiz gibi olmasa da Allah bereket versin rızkımızı aldık" diyen çok az.

Bunları söylerken çiftçilerimizin durumlarının çok iyi olduğunu söylemiyorum elbette.

Çiftçilerimiz teknolojinin gelişmesi ve modern ekipmanların çıkması ile kısa sürede çiftçiliği bitirebiliyor ama geri kalan boş zamanlarda alternatif ürün yetiştirme alışkanlığı olmadığı için süreci tam anlamı ile değerlendiremiyor.

Seracılık yok denecek kadar az.

Bir kere Büyük Atatürk’ün “milletin efendisi” dediği çiftçi kardeşlerimin efendiliği üreterek artar.

Üreten insan hem kendine hemde ülkesine yararlı olan insandır çünkü.

Bu tür konularda siyasi düşüncenin de doğru olmadığı kanaatindeyim.

Senin görüşünde olmayan bir hükumet ağzı ile kuş tutsa siyasi düşünen kişiye yaranmak mümkün olmuyor ne yazık ki.

Tavuk su içer Allah'a bakarmış.

Sadece Çiftçiler için değil bu söylediklerim esnaflarımızda ayni kategorinin içinde görmeliler kendilerini.

Çünkü biz siftah yaptıktan sonra gelen ikinci müşteriyi; "Ben siftah yaptım komşu dükkan daha yapmadı.Ondan alın" diyen bir neslin devamıyız.

Her şey insanların istediği gibi veya hayal ettiği gibi olmuyor maalesef hayatta.

Ama birazcıkta olsa şükretmesini ön plana çıkarmak gerekir diye düşünüyorum.

Bakın, yaşamınızda hep yok yok deyip ağlaşan insanların beti bereketi olmamıştır.

Şükretmek Allah'a karşıda şükran ifadesidir ve çok önemlidir.

Çok şükür bu günümüze deyin o bile yeter……

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.