Edirne’ye yıllarca eğitim ve  kültür konularında büyük sosyal hizmetler vermiş bulunan Edirne Tarihi Türk Ocağı Binası, kısa bir süre içinde onarılarak, eskisinden çok daha güzel ve kullanışlı bir duruma kavuşturuldu. Tarihi Türk Ocağı binasının sağlam bir şekilde onarılıp, bu kadar güzel bir hale kavuşturulmasında emeği geçen tüm yetkililere, Edirne halkı adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Tarihi Türk Ocağı Binasının yeniden onarılması için, bir Gazeteci olarak yazdığım teşvik edici yazılarımla bir hayli gayret göstermiş olan bendeniz, bu günkü yazımda  Tarihi Türk Ocağı Binası için geniş bir tanıtım yazısını bugünkü Köşem’e aldım ve sevgili okuyucularıma aşağıda sunuyorum.

VATANDAŞ Gazetesi ayrıca bunu sayın okuyucularına sunmaktan da gurur duyuyor.

Türk Ocakları yurdumuzda 1912 yılında kurulmuş ve 19 yıllık bir yaşam süresinden sonra 1931 yılında feshedilmişti.

9-Eylül-1922’de kazanılan  Büyük Zafer’den sonra  Trakya’da Kasım ayında açılan ilk Türk Ocağı’dır. Mustafa Kemal Paşa  Meşrutiyet döneminde milliyetçi, halkçı ve medeniyetçi fikirleri savunan, Türk aydınlarını ve gençliği çatısı altında toplayan, mütareke döneminde milli uyanışı sağlamada büyük yararlıkları görülen Türk Ocakları’nı, maddi ve manevi yönden destekleyerek,  Ocaklar vasıtası ile çağdaş Türkiye Ülküsü’nün halk arasında yayılmasını amaçlamıştır.

Atatürk 1930 yılında yaptığı yurt gezilerinde, 25-Ocak-1930’da Edirne Türk Ocağı’nı ziyaret etti.

Cumhuriyet’in 23-Nisan-1920’de ilanında  Edirne Türk Ocağı Yönetim Kurulu, Cumhuriyet’in kuruluşunu tebrik için  Atatürk’e telgraf çekti.

1924 yılında Edirne Türk Ocağı’nda 5 konferans verilmiş, her gece özel sohbet toplantıları yapılmıştır.

1925 yılında Edirne Türk Ocağı amaçları doğrultusunda konferanslar vererek Edirne’lileri aydınlatmıştır.

1927 yılında  Edirne Türk Ocağı’nda, Milli, Ekonomik, Sosyal ve Sağlık konularında konferanslar verilerek, Edirne’liler aydınlatılmıştır.

1930 yılında Edirne Türk Ocağı’nda Mimar Kemalettin Bey tarafından ‘’Mimar Sinan’ın Hayatı ve Sanatı’’ hakkında konferans verildi.

MÜSAMERELER:

Diğer taraftan bu bilim ocağında 1925 yılında da haftada birkaç kez seçkin sanatkarlar tarafından müsamereler verilmiş, bu müsamerelerde musiki, dans ve milli yenilikleri alkışlayan çeşitli tablolar sergilenmiştir.

1928 yılında da bu müsamerelerin verilmesi sürdürülmüştür.

KONSER VE MÜZİK FAALİYETLERİ:

1924 yılında ise  Edirne Türk Ocağı Musiki Encümeni Musiki Dershanesi açmış, bu dershane için Ocağın yakınında kiralanan bağımsız bir binada gece erkeklere, gündüzleri kadınlara musiki dersleri verilmiştir.

1928 yılında bu çalışmalardan olmak üzere  Edirne Türk Ocağı Musiki Topluluğu her hafta Cuma günü akşamları konserler vermiştir.

DERSLER KURSLAR

OKULLAR

Edirne Türk Ocağı  Müzik çalışmalarının dışında ise 1924 yılında İşçiler Yurdunda açılan gece mektebinde daktilo, ticaret, muhasebe kursları, yabancı dil dersleri gibi diğer eğitici faaliyetlere eğitim araç ve gereçleri sağlamıştır.

KÜTÜPHANELER VE OKUMA SALONLARI

Edirne Türk Ocağı kurulduğu tarihten itibaren  kütüphanelere büyük önem vermiştir. 1924 yılında Edirne Türk Ocağı düzenlediği iki kır gezisinden elde ettiği para ile, Ocak salonunu donatmış ve bir kütüphane kurmuştur. Hayrabolu Türk Ocağı Kütüphanesine eski Edirne  Milletvekili  Şeref Bey tarafından çok kıymetli kitaplar hediye edilmiştir. Bu tarihte Edirne Türk Ocağı’nın  oldukça zengin bir kütüphane ve okuma salonuna sahip olduğu bilinmektedir.

EKONOMİ

Türk Ocakları’nın 1926 yılındaki  amaçlarından birisi de Milli Ekonomi’nin geliştirilmesidir. Bu amaçla Edirne Türk Ocağı, tüccarların dertleri ile yakından ilgilenmiş, Ocağın önclüğündeki ‘’Halk Bankası’’ kurulması için teşebbüse geçmiştir.

BALOLAR

Milli Günlerin kutlanmasında, Ocaklı’ların birbirleri ile kaynaşması, Ocak’lara ve bazı hayır kurumlarına gelir elde edilmesi ve eğlence amacı ile 1926 yılında  Edirne Türk Ocağı’nda balolar verilmiştir.

SPOR

Öte yandan 1924 yılında Edirne Türk Ocağı spor faaliyetlerinden olmak üzere pehlivan güreşleri düzenlemiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.