“56 bin dönüm arazi sulanabilir tarım arazisi olacak” öngörüsünü Basın ile paylaşan Edirne Ziraat Odasının yeni Başkanı Hüseyin Arabacı, Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı yıllarda hayata geçmesini çok arzuladığı B Planını uygulamak için ilk adımını attı.

Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum Başkan Arabacıya.

Yıllarca iki devlet arasında var olan sorunların halledilmesinin mümkün olmadığını bile bile 20 yılı aşkın bir süre dilimizden düşürmediğimiz Suakacağı Barajı Projesinden nihayet umudumuzu kesmiş olmalıyız ki; birçok kez dile getirdiğimiz programlarda yararlarından sık sık bahsettiğimiz Çömlek köy Projesinin hayata geçmesi ile teşebbüs ve girişim başlatılıyor.

Keşke daha önce gerçeği görüp enerjimizi ve arzularımızı bu Projeye yönlendirebilseydik.

Ama yine de çok önemli bir girişim tabiî ki ve kazanımı da herkesi memnun edecek sanırım.

Ziraat Odası Başkanı Arabacı yanına Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı ile 11 köyün Muhtarını da alıp bu Proje ile ilgili bilgiler verdi ve bu konudaki kararlılığını ortaya koydu.

Çömlek köy barajı hayata geçtiğinde 56 bin dönüm arazinin sulanabilir hale geleceğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 20 bin dönüm arazinin kısmi açık kanal sistemi, 36 bin dönümlük arazinin ise kapalı sistem basınçlı sulama sistemi ile olacağını ve proje bittiğinde 11 köyün sulanabilir alanın içine alınacağını dile getirdi.

Arabacı, Suakacağı Barajı projesinin yapılma ihtimalinin kalmadığını belirterek B planı olarak Çömlekköy barajı projesinin bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi.

Sadece yağmur yağdığı zaman iyi bir verim alan değil, devamlı iyi verim alan bir bölge istediklerini söyleyen Arabacı, “Kurak senelerde bizler bazen 50 kilo ya da 70 kilo ayçiçeği alıyoruz. Baraj yapıldığında arazimizi sulamaya başladığımız andan itibaren en az 350 kilogram ve 400 kilogram ayçiçeği alma şansımız var. O yüzden bu barajın bir an önce yapılmasını ve bizde sürdürülebilir tarımın devam etmesi için bölge çiftçilerimiz, bölge muhtarlarımız olarak bir araya geldik Burada kuru tarım olduğu için birçok kişi hayvancılık yapıyor. Hayvancılık yaparken çiftçinin belirli şeyler ekmesi gerekiyor. Fakat sulanabilir bir arazimiz olmadığı için bu konuda mağdur kalıyor ve bunu satın almak zorunda kalıyor. Buda maliyetleri arttırıyor. Baraj bittiği takdirde her bölgede sulanabilir tarımı bulacağız. Yerine yem bitkilerimizi ekip sürdürülebilirliğine devam edeceğiz. Amacımız barajın bir an önce olmasıdır. 11 köy 56 bin dönüm arazi sulanabilir hale gelsin istiyoruz.”dedi.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk,Edirne’nin gelişmesi için ticaret, turizm ve tarımın gerekli olduğunu belirterek, 35 yıldır planlaması yapılan, çeşitli aşamalardan geçen, ihalesi yapılıp iptal edilen bu barajın en önemli özelliğinin çok verimli bir araziyi sulayacak olmasını dile getirerek şunları ifade etti;“Baraja harcanılan paranın kısa bir süre sonunda geri dönüşümünü göreceksiniz. Türkiye’nin en büyük eksikliklerinden biri olan yağlık Ayçiçek ve pirinç tarımına elverişli olması. 56 bin dönümlük arazinin 100 bin dönüm arazi kadar verim alma şansı var. Bunun için bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sadece DSİ’deki genel müdür ve müdürlerin gayretleriyle son aşamasına gelmiş bir proje. İnşallah hayırlı olur. Türk tarımının sorunları ve ona yansıyan şehirdeki insanlara pahalılıkla ithal ürünlerle tarlaları çoğaltma şansımız yok. “açıklamalarında bulundu.

Uzun yıllardır köşe yazıları, Televizyon Programları,Konferans ve söyleşileri ile Edirne Tarımına ve Çiftçisine yararlı olmaya çalışan DSİ Eski Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin de yaptığı konuşmada Projeyi bilen biri olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Edirne’de yapılan tarımın öneminin çok fazla olduğunu belirterek bölgenin tarım hafızasının ve kültürünün çok zengin olduğunu söyleyen DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin, 65 yaşındaki Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün Edirne’ye vermiş olduğu katkıların az olduğunu dile getirdi.

Ben bir kez daha bu önemli Projen hayata geçmesi için teşebbüste bulunan ve gayret gösteren Başta Edirne ve Lalapaşa Ziraat Odaları Başkanları olmak üzere tüm Muhtarları tebrik ediyor kolaylıklar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.