Trakya Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşen Trakya’da, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli üç  İl Üniversitesi ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile  Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü , öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı  Kariyer Fuarı  iki gün süre ile çeşitli etkinliklere sahne oldu.

Açılan stantlarda öğrencilerin eserleri  bende gençliğimiz in geleceği için umut yarattı.

Gençlerimiz  öyle bazılarının anlattığı gibi  duyarsız, sorumsuz kişiliksiz  değil.  Gençler, dünyadaki teknolojik gelişmeleri  çok yakından izliyorlar.

Stantlardaki  eserlerinden ,yapılan paneller sırasında  konuşmacılara yönelttikleri  sorulardan  bunu anladım.

Aslında çağın gelişmelerine ayak uyduramayan gençlere ayak bağı olan biz   yaşı ilerlemiş olanlar.

Onlar dünyadaki gelişmeleri global dünya düzeninin tanımamakta ısrar ediyorlar.

Halbuki, geçmiş dönemi geriye döndürmek mümkün olmuyor.

Günümüzde yaşam koşulları,  bugünkü yapıya  göre düzenleniyor. İstesek de istemesek de durum bu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇOK YARARLI KONUŞMALAR OLDU

İki gün süre ile etkinlikleri takip eden , not alan sesleri kaydeden tek basın mensubu bendim.Merak ettim  ve bunun  çok da yararı olduğuna inanıyorum, çeşitli iş alanlarında uzmanlar üniversite rektörleri   kariyerler çalışmalarını bu konuda yaptıklarını, yapacaklarını  anlattılar. Üniversitelerin gençlere nasıl iş imkanı sağlayacaklarını  söylediler. Bu panelde  otuzu aşkın iş alanı ve kurum  etkinliklerini istihdam açısından neleri yapacaklarını, iş koşullarını  sıraladı. Gönül isterdi ki  bu  görüntüleri, yapılan konuşmaları  öğrencilerimizin dışında halkımız da izlesin.

Zira burada  onlar için de çok yararlı konuşmalar yaşamlarını ilgilendiren  konular gündeme geldi.

Üniversite Rektörleri  toplum yararına istihdam yaratmak için  hizmetlerini anlattılar.

Trakya’daki üniversiteler yanlarına Bandırma ve Çanakkale üniversitesini  de  yanlarına alarak önemli ve etkin bir grup oluşturmuşlar.ortak çalışmaları var.

Üniversite rektörlerinin    bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları  ortak etkinlikleri var. Konuşmalarında Trakya’nın önemini ve istihdam ve diğer alanlarda  yapacakları  yararlı hizmetleri gündeme taşıdılar.

Bugüne kadar pek gündeme gelmeyen E-Ticaret konusu  ve bunun  faydaları anlatıldı.

Turizme yönelik çalışmalar kuruluşların taleplerine  konuşmalarda yer verildi. Bu alanda öğrenciler konuşmacılara soru yönelttiler.

Komşu illerden gelen binlerce öğrenci Edirne’yi tanıma ve tarihi yerlerini gezip görme imkanı buldu.

Bunlar çok yararlı hizmetler. Bu ve benzerlerinin daha sık aralıklarla yapılmasının bölge kalkınmasına büyük katkısı olacaktır.

Ne yazık ki, bu bölgemiz için çok faydalı olacak toplantılarda  bürokratlar, siyasiler ve mahalli yöneticiler, halk dahil kimseler yoktu.

Aslında halkımız böyle etkinliklere ilgi duyup  boruda  yapılan konuşmalardan yararlanabilir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TARIMA İLGİ AZDI

İki gün devam eden Kariyer Fuarında  son olarak yapılan panelde  tarım  sorunları gündeme geldi.

Bölgemiz açısından çok önemi olan  tarımla ilgili  panele öğrenciler dahil fazla ilgi gösteren  olmadı.

Aslında  yapılan etkinliklerin arasında belki de Trakya açısından en yararlı olabilecek  olanı Tarım Paneliydi. Konusunda uzman olan bilim adamları  bölgemizde tarım alanında yaşanan sıkıntıları gündeme getirdiler.

Herkese duyurulmasına karşın  tarımla yaşayan, geliri oradan sağlayan tarım kesiminden  hatta  yönetici konumunda olanlardan kimsenin olmaması  konuşmacıların dahi dikkatini çekti.

TELEFON GENÇLERİN EN BÜYÜK TUTKUSU

Panellerde dikkatimi çekti  uzmanlar konuşma yaparken onları izlemesi gereken öğrencilerin çoğunun  telefonlarla meşgul oluyordu. Hocalarının da dikkatini çekmiş olacak ki bazıları  öğrencileri konuşmaları izlemeleri konusunda uyarma gereğini duydu.

Gerçekten  tüm  öğrencilerimizin elinden telefon düşmüyor. Her zaman parmakları onun üzerinde. Böylece çevreyi ilgileri azalıyor.Bu onların eğitimine olumsuz etki yapabilir. Kuşkusuz yeri geldiğinde telefondan  yararlanmak faydalı ve  gerekir.

Bu  gün boyu telefon ekranına bakmak gözlerimizin ona yönelmesini gerektirmez. Gelişmiş ülkelerde telefon tutkusu bizdeki gibi olmadığı biliniyor. Bu aleti icat edenler dahi bizim kadar pahalı  telefon kullanmıyor

Öğrenciler anne babalarından kitap talebinde bulunmuyor   sık sık değişen çok pahalı olan  telefon talebinde bulunuyor. Veliler çocuklarının tablet ve  telefon kullanmasıyla övünüyor. Aslında bunun sağlıkları ve gelecekleri açısından  zararlı olabileceğini düşünmüyor.

Dilerim gençlerimiz bir süre sonra  telefon tutkularını sınırlar,  zamanlarını farklı etkinliklere ayırır. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOT:

Köşe yazım zorunlu nedenlerle  bir günlüğüne boş kaldı. Okuyucularıma  duyururum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.