Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için süre daralıyor. Şurada sadece 20 günümüz var.

Bilindiği gibi; Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri, Türk Yağlı Güreşinin olimpiyatıdır. Bu nedenle ülkemizin dört bir yanında düzenlenen yağlı güreş etkinliklerinde tüm pehlivanlar için hedef, hep Kırkpınar şampiyonu olmaktır.

Kırkpınar, sadece pehlivanlar için değil hakemler ve cazgırlar için de bir olimpiyattır. Kırkpınar’da görev almak her cazgırın, her hakemin hayalidir.

7 Haziran Cuma günü Kırklareli’mizin şirin beldesi Büyükmandıra’da yağlı güreşler oldu. Bu şirin ilçemiz, uzun yıllardan bu yana bu güreşleri düzenlemeyi kendine bir görev bilmiş.

Bu yıl da çok güzel bir organizasyonla güreşler yapıldı. Kırkpınar’ın Ali Gürbüz, Orhan Okulu, İsmail Balaban gibi ünlü pehlivanları burada güreş tuttular. Sonucu hemen söyleyeyim: Ali Gürbüz burada başpehlivan oldu.

8 Haziran Cumartesi günü de Kırklareli’nin yine şirin bir beldesi Kavaklı’da yağlı güreşler yapıldı. Başpehlivanlar bazında katılım biraz eksikti. Ancak yapılan güreşler seyirciyi gerçekten mutlu etti ve burada başpehlivanlığı geçen yılın Kırkpınar Başaltı Birincisi Ertuğrul Dağdeviren kazandı.

Sözünü ettiğim bu iki şirin ilçemizdeki güreşlerden çıkaracağımız sonuç şudur; Trakya insanı yağlı güreşleri seviyor. Yoğun sıcağın altında buradaki kapışmaları büyük bir keyifle izliyor.
Sözünü ettiğim bu iki şirin beldemizdeki güreşlere ben de gittim.

Şunu gönül rahatlığıyla ifade ediyorum: Hem Büyükmandıra Beldemizde ve hem de Kavaklı Beldemizdeki güreş meydanlarında naçizane şahsıma büyük ilgi gösterildi. Her 2 güreş alanına da adım attığımdan itibaren Başcazgır Şükrü Kayabaş tarafından meydanın ortasına davet edildim. Ve Şükrü Kayabaş beni o güzel Türkçesiyle bir güzel takdim etti. Şükrü Kayabaş sadece takdimle de kalmadı ve Kırkpınar Marşı’ndan 2 dörtlük okumamı istedi.

Şükrü Kayabaş kırılır mı? Ben de bu tarihi şiirin hakkı neyse vererek bir güzel okudum. O güzel seyircinin dinleyişine ve şiirin bitiminde yaptığı alkışa doğrusu hayran oldum.

Sözünü ettiğim bu iki ermeydanında gösterilen ilgiden ben şu kanaate vardım: Yağlı güreş seyircisi Kırkpınar Marşı’nı sevmiş ve benimsemiştir. Yağlı güreş seyircisi Kırkpınar Marşı’nı yazan-besteleyen Beyazıt Sansı’yı da tanımış ve kabul etmiştir.

7-8 Haziran günleri yapılan Büyükmandıra ve Kavaklı Beldemizdeki güreşlerde ağalık müessesesinin de halen istenen ve özlenen bir unvan olduğuna tanık oldum.

Kavaklı Beldesindeki Ermeydanında Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim için özel bir tribün kurulmuştu. Seyfettin Selim, burada diğer yerel güreşlerin ağalarıyla birlikte oturdu ve güreşleri pür dikkat izledi. Ve Seyfettin Selim Ağa güzel bir jest yaparak, yaptığı güreşlerde gösterdiği centilmenlikten ötürü başpehlivan Tanju Gemici’ye 5 bin TL tutarında bir de ödül verdi.

Bundan böyle bu köşede Kırkpınar’la ilgili yazılarımız sürecektir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.