CHP, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 9 Eylül 1923’te ‘’Halk Fırkası’’ adıyla kuruldu. 1924 yılında ‘’Cumhuriyet Halk Fırkası’’, 1935 yılında ise ‘’Cumhuriyet Halk Partisi ‘’ adını aldı.

1927 yılında ‘’Cumhuriyetçilik’’, ‘’Halkçılık’’, ‘’Milliyetçilik’’ ve ‘’Laiklik’’ CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. 1935 yılında ‘’Devletçilik’’ ve ‘’Devrimcilik’’ ilkeleri de eklenerek  Partinin ilkeleri altıya çıkarıldı. Parti’nin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgeliyor.

CHP, Kurucusu ve ilk genel başkanı olan Atatürk’ün önderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan , Cumhuriyeti kuran,  saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve Ulusal Birliği sağlayan Parti.

Hukuk ve Eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni biçimlendirdi. Ulusal sanayinin ve ekonominin gelişmesine öncülük etti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek partili konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü görevini sürdürdü.

1950’li yıllarda üstlendiği muhalefet göreviyle demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına da öncülük etti. Bu kapsamda parlamenter demokratik rejimin kurumsallaşmasına dönük değişimleri gerçekleştirmiş ve temel hak ve özgürlükleri geliştirme mücadelesi vermiştir.1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte CHP sola açılarak, kendisini siyaset yelpazesinde ‘’Orta’nın Solu’nda konumlandırdı. 1970’li yıllarda ideolojisini ‘’demokratik sol’’ kavramıyla tanımlayan  CHP,, önerdiği sosyal reformlarla , ‘’Düzen Partisi'nden ‘’değişimin partisi’’ne dönüştü.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve ülkemizin en köklü partisi olma gibi sahip olduğu ayrıcalıklı tarihsel mirasıyla, geleneğini ve temellerini en iyi şekilde temsil eden ilkelerin yanı sıra sosyal  demokrasinin evrensel ilkelerini de benimseyen CHP, bu çerçevede Uluslararası ölçekte faaliyetlerini sürdüren Sosyalist Enternasyonal  ve Avrupa Sosyalistler Partisi’ne de katılım sağladı. Çağdaş Sosyal Demokrasi’nin evrensel değerleri olan ‘’özgürlük, eşitlik, dayanışma, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşme’’ kavramları içinde  bulunduğumuz dönemde CHP’nin Türkiye’de kurumsallaştırmaya çalıştığı ve Programlarında önemle vurguladığı başlıca ilkeler arasında yer alıyor.

1950 yılından bugüne kurulmuş olan tüm siyasi partilerin ‘’Babası’’ olan CHP’nin 95. ci kuruluş yılını kutluyor, vatan hizmetinde üstün başarılar diliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.