Türkiye’de halen büyük bir siyasi dengesizlik bulunuyor. Yaşanan bu siyasi dengesizlikte  1950’den bu güne kadar meydana gelen darbelerin rolü çok büyük. Darbeler Türk Siyasi Yaşamında  büyük bir etki yaparak yönetimlerden alıştığımız ancak, o devirlerde daha gelişmiş ve daha iyilerinin arayışı içinde olduğumuz için, beğenmediğimiz merkez sağı temsil eden partilerin olmayışı , ülkede bir siyasi dengesizlik meydana getirdi. Bu durumda kaybolan siyasi dengeyi sağlayabilecek güçlü bir  Ana Muhalefet Partisi’nin de olmayışı, güçlü bir iktidar partisinin doğmasına neden oldu. Oluşan bu siyasi eşitsizlik ise, çok partili, ancak güçlü partilerden oluşması gereken demokrasimizi maalesef devamlı zayıflatıyor.

Devletlerin ekonomik gelişmesi, demokrasilerinin gelişmesi ile sağlanabiliyor. Bir devlette tam demokrasi varsa, buna bağlı olarak ekonomik gelişme de sağlanıyor. Bunun örneklerini; Avrupa ve özellikle de Kuzey Avrupa ülkeleri olan İsveç, Norveç, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg gibi ülkelerde görmek mümkündür.

Ülkemizde son yıllarda bir hayli durakladığını gördüğümüz demokrasiyi  geliştirmemizin yolunu acilen araştırmamız gerekiyor. Tabii ekonomik kalkınmamızın  hızlanıp yükselmesini istiyorsak. Bizce bunu sağlamanın tek yolunun ise, Türkiye’de güçlü muhalefet yapacak güçlü bir merkez sağ partinin kurulmasıdır. Güçlü bir merkez sağ parti, iktidara gelecek  bir partinin denetimsiz kalmasını önleyebileceği gibi, diğer muhalefet partilerinin de güçlenmesine zemin hazırlayacaktır. Çok güçlü bir iktidar partisi kesinlikle o ülkede tek başına demokrasinin gelişmesini sağlayamayacağını ve bunun sonucu olarak, ne ekonomik gelişme ve ne de siyasi dengenin oluşamayacağı siyaset bilimcileri tarafından ısrarla belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.