Özlem dediğim Kızım Özlem Tezcan DERTSİZ.. Son günlerde üç kitabı birden yayınlandı. Önce onların adlarıyla başlamalıyım:

1.ÇILGIN SOKAK DEDEKTİFLERİ- (Yakın Yayınevi. 74 sayfa)

2.KÜÇÜK BİLGENİN MACERALARI (Funda Özsoy ile ortak)- 6 yaş +… Mühür Yayınevi 78 sayfa

Bu ikisi çocuklara yönelik öyküler… İlginç , değişik ve çağdaş.

Üçüncü yapıt çocuklar için değil ve şiir kitabı: SUS ŞARKILARI-Betik yayınları-35 şiir 64 sayfa…

Önce ortak yapıta (Küçük Bilge’nin Maceraları)bakıyorum. Arka kapakta “Bu kitapla, üniversite arkadaşı iki genç kızın hayalleri yıllar sonra gerçek oluyor.” Saptaması..

Gerçekten de kızımla Funda kızım aynı üniversitede aynı sıralarda tanışmış birliktelikleri yıllar sonra bile süren iki derin arkadaş. Yıllar sonra bir Ve insanı ya da yakınlarını duygulandıran bir birliktelik. Ölümsüz bir arkadaşlığın tipik göstergesi. Ne mutlu ikisine de…

Kitap öykülerden oluşmakla birlikte her öykünün sonunda “Büyük Bilge Dedi ki”başlığı altında eğitici- öğretici şiirler renk katmakta, güzelliği varsıllaştırmakta. İşte onlardan yalnızca biri:

 “Bayram demek, neşe demek

Bir araya gelmek demek

Dede, nine, teyze, dayı

Çocukların sev inç çığlıkları

Topluyorlar şekerleri, harçlıkları…

Kırmızı, sarı, yeşil desem

Ne gelir aklına hemen

Düüüt! Trafik polisi dur dedi!

Ama takılı emniyet kemeri,

Yediden yetmişe herkes, kuralları

Bilmeli!

6 yaş ve üzeri çocuklar için bulunmaz bir nimet bence. Ben çocuk değilim ama ben de okudum. Çocukluğumu bir kez daha anımsadım, böylece.

----------------------------------------------------

2. Kitap:ÇILGIN SOKAK DEDEKTİFLERİ – Özlem Tezcan DERTSİZ

Bu Yapıtta çocuklara yönelik. Ve Yalnız kızımın… Bu da bir öykümsü serüven yapıtı. Bölüm bölüm ama bütünlük de söz konusu.Yanlış saymadoysam sekiz bölümden oluşmakta. Bir önceki yapıt resimlenmiş, bunda ise resimlenme yok

Olay bir apartmanda apartmanın çocukları arasında geçiyor. Sürükleyici ve heyecan verici bir akışla sürmekte. Büyükler de işin içinde elbet. Özellikle dede.

Yapıt şöyle sonlanmakta:”Sokağımız ve apartmanımız sağ olsun… Daha çoook defterler doldururum ben. Okula doğru ilerlerken Korkut’ların başlattığı dükkana yeni bir tabela asıldığını gördük: Macera Börekçisi. Bizim sokağa da ancak böyle bir börekçi adı yakışırdı doğrusu.”

Yani anlatım tamamen günümüz yaşantısının yansıması. Bilindiği gibi apartman yaşamının sorunları hiç bitmez. Avantajları da var elbet.

Yapıtta Özlem şöyle tanıtılıyor: Çılgın Sokak’ta-yok yanlış oldu- ayçiçeklerinin kenti Edirne’de doğmuştur. Çocukluğu kitap ve dergilerle dolu bir evde geçtiğinden, onlarla dostluğu küçük yaşlarda başlamış ve hiç bitmemiştir. Büyüklere şiirler yazarken, çocuklara da yazmaya başlamıştır. Çocuklara yazmak o kadar hoşuna gitmiş ki, Bir dedektif gibi çocukları gözlemiştir…”

-------------------------------------------------

Kısaca kızımın çocuklara yönelik iki yapıtını tanıtmaya çalıştım. Ancak ne denli tanıtırsam tanıtayım, okumadan anlaşılmaz sanıyorum.

Şimdi gelelim Büyükler için yazdığı yapıta. Bu bir şiir yapıtı. Adı: SUS ŞARKILARI…

Yapıt iki bölümde oluşmakta.1.Yaralı Şifacı 2. Rüzgar Dili

Simgelerle oluşmuş kendine özgü dizelerin coşkun ve akıcı olduğunu ilk olarak söylemem gerekiyor. Modern anlamda ve lirik bir yapıda olduğunu da ayrıca vurgulamalıyım.

Bir çok kişi Özlem’in beni geçtiğini söylüyor. Yani “Boynuz kulağı geçti” demeye getiriyorlar. Ben bunu doğal karşılıyorum. Elbette beni geçmesi gerek.

Ancak şunu da vurgulamak gerekir: O başka ben başkayım. Aramızda taklit ve etkilenme yok. Yaklaşım böyle olmalı bence.

YAPITLARI:

Şimdi Gitsem Güz, Faili Mecnun, Ateş alfabesi,Düş Treni (Benimle ortak),Siyah Pelerinli Dev, Kasım 2015 (Ayşe Kaymaz ile birlikte)

Çikolata Ağacı, Alkım’ın Renkleri…

Görüldüğü gibi sayısal olarak da beni aşmak üzere Kendisine barılarının devamını diliyorum. Yolun açık ve bereketli olsun üç Özlem…

Bir şiirini aktarmadan olmaz elbet:

-------------

BALKON

Derin bir soluk, soluk yüzlere

Baharla söz kesmiş,

Yaza nişanlı

Kış, eski sevgili

Arada bir uğrayan düşlere

Hüznü yanağından öpüp iki de bir

Yalnızlığa yalanlar söylüyor,

Az dedikodu çayın yanına

Ne de olsa ömrü uzatıyor

Gözü sokakta, aklı kim bilir nerde

Balkon, kısa film mutluluk üzerine

Özlem Tezcan Dertsiz

(Sus Şarkıları) yapıtından

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.