“Allah bu millete bir daha yeni bir İstiklal Marşı yazdırmasın.”

Yukarıdaki cümle, İstiklal Marşı’mızın şairi merhum üstat Mehmet Akif ERSOY’a aittir.

İstiklal Marşı, gerçekten aziz Türk Milleti’nin ruhundaki özgürlük ve bağımsızlık hasletlerinin en güzel ifade edildiği bir şiirdir.

Büyük Atatürk’ün İstiklal Marşımız ile ilgili; Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif ERSOY” kitabında yer alan görüşü şöyledir:

“Bu marş bizim inkılabımızı anlatır. İnkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklal Marşı’nın benim en beğendiğim yeri burasıdır:

“HAKKIDIR HÜR YAŞAMIŞ BAYRAĞIMIN HÜRRİYET/ HAKKIDIR HAKKA TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLAL.”

Tarihe bakın, bütün milletlerin tarihinde fasılasız, hürriyet ve istiklalini muhafaza ve müdafaa etmiş bir millet vardır. Türkler, İstiklal Marşı’nın bu pasajını oluştururlar. Bu demektir ki efendiler, Türk’ün hürriyetine dokunulamaz.”

Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Büyük Ödüllerinin Tarih Ve Sosyal Bilimler alanında Vefa Ödülü’nü, Mehmet Akif ERSOY adına torunu Selma AGON ERSOY almıştır.

Vefa ödülünün Mehmet Akif ERSOY’un torununa verilmesi, gerçekten çok isabetli bir uygulama olmuştur. Çünkü hürriyet ve bağımsızlık aşığı şanlı Türk Milleti’nin bu konudaki duygularını, Mehmet Akif ERSOY; en harika bir duygu ve dil zenginliği içinde dünyaya haykırmıştır.

Mehmet Akif’in yaşam öyküsüne baktığımızda; Onun 4 yaşından itibaren başlayan ve hep devam eden bir öğrenim ve öğretmenlik yaşamı olduğunu görüyoruz.

Merhum üstat Mehmet Akif ERSOY, her ne kadar baytar olarak tanınıyorsa da; Onun her dereceden okulda ve İstanbul Üniversitesi’nde dahi Edebiyat Öğretmenliği yaptığını görüyoruz. Ve yine üstadın devlet kademesindeki görevleri çerçevesinde; Almanya, Arabistan ve Lübnan’da görev yaptığını görüyoruz.

Büyük üstat Merhum Mehmet Akif ERSOY; Milli Mücadele yıllarında Büyük Atatürk’ün başlattığı Kurtuluş Hareketi’ni, gazete ve dergilere yazdığı makaleler ve camii kürsülerinden verdiği vaazlarla desteklediğini görüyoruz.

Ölümünün 82. Yıl dönümünde büyük Ulusal Şairimizi en içten minnet duyguları ve rahmet duaları ile anıyoruz.

Mehmet Akif ERSOY, Dünya durdukça ve şanlı Türk Milleti var oldukça Aziz Milletimizin tarihinde, şiirinde ve gönlünde hep yaşayacaktır.

Yazımızı onun ölümsüz eseri İstiklal Marşımızın son  dörtlüğü ile bitirelim:

“DALGALAN SEN DE ŞAFAKLAR GİBİ EY ŞANLI HİLÂL!

OLSUN ARTIK DÖKÜLEN KANLARIMIN HEPSİ HELÂL.

EBEDİYYEN SANA YOK, IRKIMA YOK İZMİHLÂL;

HAKKIDIR, HÜR YAŞAMIŞ, BAYRAĞIMIN HÜRRİYET,

HAKKIDIR, HAKK’A TAPAN MİLLETİMİN İSTİKLÂL!”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.