Bir süre önce buğday taban fiyatları açıklandı. Çiftçilerden bazıları verilen fiyattan  çok memnun olduğu kanaatinde. Hesabını,girdisini çıktısını  iyi hesap eden  çiftçiler ise verilen fiyatla tarımda  üretim yapmanın mümkün olamayacağı görüşünde.Çiftçiler,girdi fiyat farklarını katlanarak arttığı  bir  zamanda tarlaya  ekilen üründen kar etmenin  mümkün olamayacağını bunun için    hesabın kitabın ortada olduğunu söylüyor. Herkesin kalemi ele alıp girdi fiyatlarını hesapladığında bunu rahatlıkla göreceği ortada..

-----------------------------------------------------------------------------

BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTAN BUĞDAY GETİRTMENİN KİME FAYDASI VAR.?

Kendi üreticisine yardımı esirgeyenler, bugün ya Nijerya gibi ülkelerde buğday ekim alanı kiralama  veya Amerika'dan buğday ithal etme yolunu seçti.Türkiye'de tarıma yeterli desteğin verilmemesi sonucu iki Trakya büyüklüğünde toprakta ekim  yapılamıyor.Bu topraklarda ekim yapılmış olsa başka ülkelerden tarım ürünü ithaline gerek kalmayacaktı.Her ne hikmetse hükümetlerin   her yıl  (GSMH) Gayri Safi Milli Hasılanın  % 1'ini tarıma destek olarak verilmesi gerektiği halde bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.Çiftçilere destek  her zaman sözde kaldı. Böylece  üreticiler tarımdan uzaklaştı.Tarlalar ekilmez oldu.

Şimdi buğdaya yüksek taban fiyatı vermenin  kime yararı olacak.? Bu fiyatla tarımda  girdi maliyetlerine yetişmek mümkün değil.

-----------------------------------------------------------------------------

OLAN TÜKETİCİYE OLUYOR

Çiftçileri mutlu etmek amacıyla yapıldığı söylenen taban fiyat açıklamasından üreticiler memnun olmadığı gibi en  bundan büyük zararı  ülke nüfusunun çoğunu oluşturan tüketiciler görüyor.

Ekmeğe anında zam yapıldığı haberi geldi.İş bununla da kalmayacak  .Bütün unlu mamuller bu zamdan nasibini alacak. En önemli gıdası olan ekmeği dahi halkımız alamayacak duruma gelecek.Taban fiyatı ile üreticileri memnun etmek isteyenler onları zarardan kurtaramadığı gibi Halkın ekmeği ile de oynadılar.Fatura sonunda  geniş halk kesimine çıktı.İyi ki Edirne dahil bazı belediyelerin açtığı Halk Ekmek satış yerleri var.Bundan sonra halkın oralara  ilgisi buralara daha çok olacak.

Zira dar gelirlilerin bütçesi gelen zamlarla bitip tükendi.Yine en önemli tüketim ürünü olan süt ürünleri de zamdan nasibini aldı.Şekere,suya,ekmeğe,akaryakıta,doğalgaza,ulaşım ücretlerine sağlık hizmetlerine, ve bunun gibi onlarca kelem ürüne gelen zamlarla yaşamak zorunda kalanlara Allah sabırlar versin…

-----------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZ

Bir ülkede insanların siyasete ilgisinin olmaması ,bu alana ilgisiz kalınması.O ülkede cahil vasıfsız  insanların  ülkeyi yönetmesine  onay verilmesi  demektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.