“Gün Gelecek Göreceksin”- Yasin Gedik (82 sayfa-Kitapyurdu Doğrudan yayıncılık)

Gelen bir şiir yapıtı. Ozan hem Vize’de öğretmenlik yapmakta.Pek bilinmemesine ya da sahiplenilmemesine karşın Vizeli ya da Vize’de yaşayan sanat ve sanatçıları tanıdıkça gururlanıyor insan.

Yasin Gedik Divriği doğumlu olmasına rağmen Vize’de Anadolu Lisesinde rehber öğretmen olarak çalışmakta. İlk ve orta öğrenimini Fethiye’de görmüş, İstanbul’da Eğitim fakültesini bitirmiştir.Rüzgar kendisine  Vize’ye atamıştır. Bence iyi olmuştur. Elimdeki  ilk yapıtı.

Ancak ilk yapıt gibi durmuyor. Çünkü usta işi şiirler yer almış ve modern anlamda. Hiç böyle ilk şiir kitabı görmemiştim desem abartı olmaz. Özümsemeler, simgeler yerli yerinde ve  yakışıklı biçimde.Lirizmin uyak zorlamalarını istemeyen bir yapıda. Anlam öyle aman aman pek derinlerde değil. Bir söz geliyor aklıma: “Ne yazacağın değil, nasıl yazacağın öncelikli olmalı” demiş bir ünlümüz. Hocam B.Necatigil’de fazlalıklara karşıydı ve önemli olan “teknik”tir derdi. Bir ilk yapıtta bunları bulmak Hisar Tepe gibi  her yerden görülmekte. Genç arkadaşımın ve meslektaşımız içindeki ateş sönmezse kısa zamanda zirveleri zorlayacağına , böyle giderse inanmak istiyorum.

Yapıt üç bölümden oluşmakta:

1.Kan Kokan  Kelimeler

gemiler limana yanaşıyordu İzmir’de

sen uyuyordun

kelimesiz, ümitsiz, açtık bir de

yorgunca gülümsüyordun…

2.Şiirler Sarsın Yaralarımızı

Yürek buhranlarım

Mavi özlemim

Tüm kaygılarım ve ben

Savaş alanı gibi kül ve ceset kokulu…

3. Yollar… Denizler…Rüzgârlar…

Bir sabah vakti

Tutulup bir tramvaya

Gideceğim

İşlesin saatim…

Her bölüm de ayrı renkler, farklı kokular, çarpıcı ve çekici dizelerden, oluşan  şiirler çağrışımlara elverişli ve düşündürücü tadında.

Genç arkadaşımın şiirleri tam modern yapıda. Uyak zorlamaları,aruz, hece .. gibi gerilerde kalmış biçimlere tutsak değil. Tam günümüz yani modern şiirimizin örnekleri. Sevdim bu şiirleri, ve yeni başlayanlara, heveslilere örnek olarak öneriyorum.Çok geç kalmak nasıl anlamsız ve gereksizse, Çok acele etmek de o kadar yanlıştır. Bilinmelidir ki, sanatta çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemleri ister istemez vardır ve gereklidir. Bir ozan bir ömrü göze almalıdır, desem abartmış olur muyum bilemem.

Yasin Gedik çok iyi bir başlangıç yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ustalaşması kısa sürede gerçekleşecektir böyle giderse, inancındayım.

Başarılarının sürmesini ve uzun ömürlü olmasını diler, saygı ve sevgilerimi içtenlikle gönderiyorum. Tekrar ediyorum:

Yeter ki içindeki ateş sönmesin!..

             

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yasin GEDİK 2021-02-19 16:02:05

Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim sayın Hocam...