“Anıt önünde kutlamak istedik”

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi'nin, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 94'üncü yıldönümü nedeniyle Lozan Anıtı'nda yapmak istediği basın açıklamasına, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından izin verilmediği iddia edildi.

“Anıt önünde kutlamak istedik”

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi'nin, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 94'üncü yıldönümü nedeniyle Lozan Anıtı'nda yapmak istediği basın açıklamasına, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından izin verilmediği iddia edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Temmuz 2017 Salı 10:01
“Anıt önünde kutlamak istedik”

    Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Başkanı Celil Özcan, Lozan Antlaşması'nın 94'üncü yıldönümü nedeniyle Lozan Anıtı'nda basın açıklaması yapmak istediklerini fakat Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından talebin uygun görülmediğini iddia etti. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nün izin verdiğini fakat Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nün uygun görmediğini iddia eden Özcan, bunun üzerine basın açıklamasını zorunlu olarak dernek binalarında yaptıklarını belirtti. 
''ZORUNLU OLARAK DERNEK BİNAMIZDA YAPTIK''
Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, konuyla ilgili olarak; ''Basın açıklamamızı Lozan Anıtı'nda yapmak istiyorduk. Bununla ilgili yönetim kurulunda bir karar almıştık. Bunu da yazıyla Edirne Valiliği'ne, Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne ve Trakya Üniversitesi'ne bildirdik. Valilikten ve Emniyet Müdürlüğü'nden izin çıktı. Fakat Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bize bir yazı gönderdi. Bu yazı şu şekilde: ' İlgili yazıda kayıtlı talebiniz, bugüne kadar derneklerin üniversitemizin hiçbir eğitim ve öğretim kurumlarının hizmet binaları, eklentileri ve bahçelerinde ya da binaların dış kapı önlerinde basın açıklaması yapmasına izin verilmemesi nedeniyle uygun görülmemiştir.' dendiği için biz de basın açıklamasını zorunlu olarak dernek binamızda yapmak yaptık.'' dedi.
    ''BÜYÜK BİR DİPLOMATİK ZAFERDİR''
    Bu bilgilendirmenin ardından dernek binasında basın açıklamasını yapan Dernek Başkanı Özcan; “Lozan, Birinci Paylaşım Savaşının sonuçlarını ilan eden Sevr paçavrasını, üzerinden 3 yıl geçmeden yırtıp atan büyük bir diplomatik zaferdir. Ve bu anlamda tektir. Bu nedenle emperyalist güçler hiçbir zaman Lozan'ı içlerine sindirememişlerdir. Birinci Paylaşım Savaşının sonucunu ilan eden 5 anlaşmanın en önemlilerinden birisi Versay Antlaşması, diğeri ise Sevr Antlaşmasıdır. Bulgaristan ile yapılan Nöyi, Avusturya ile yapılan Sen Jermen ve Macaristan ile yapılan Triyanon antlaşmaları ikincil derecede antlaşmalardır. Avrupa'nın güçlü sanayi ülkesi Almanya, Versay antlaşmasını yırtıp atamadığı için, bütün dünyayı ateşe veren kanlı İkinci Paylaşım Savaşına sürüklenmiştir. Oysa Anadolu'nun bağrından çıkan Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Kuvayı Milliyeciler, Sevr Antlaşmasını hiçbir zaman tanımadıkları gibi, üzerinden 3 yıl bile geçmeden yırtarak tarihin çöplüğüne atmışlardır. Lozan antlaşması ile Birinci Paylaşım Savaşının ülkemiz ile ilgili, siyasal, askeri, coğrafi, ekonomik ve sosyal sonuçları ters yüz edilmiştir. 
    ''224 YIL ARADAN SONRA, MASADAN ZAFERLE KALKILAN TEK ANTLAŞMADIR''
    Lozan Antlaşması Türklerin 224 yıl aradan sonra, masadan zaferle kalktığı ilk ve tek antlaşmadır. Türkler 1699 Onbahis Karlofça antlaşmasından sonra bütün masalardan boynu bükük kalkmış, ya da geçici başarılar elde etmiş gibi görünse de karşılığında Avrupa devletlerine büyük ekonomik ve siyasi ödünler vermiştir. Bu nedenle emperyalist güçler Lozan Antlaşmasını hiçbir zaman içlerine sindirememişler ve Sevr Antlaşmasını canlı tutmuşlardır. Lozan sırasında İngiltere temsilcisi Lord Curzon'un tarihi tehdidi bu durumun en açık belgesidir. Lord Curzon İsmet İnönü'ye: '… Hiçbir isteğimizi kabul etmiyorsunuz, memnun değiliz. Ne var ki, neleri reddederseniz onu cebimizde saklıyoruz. Harap bir memleketiniz var. Yarın türlü ihtiyaçlarla karşımıza geleceksiniz. O gün cebimizdekileri birer birer çıkarıp size kabul ettireceğiz.' demiştir. İngilizler ve diğer emperyalistler bu sözlerini hiç unutmadılar. Ancak ne var ki ülkemiz içinden pek çok siyasi sorumlu bu tehdit dolu sözleri unuttu.
    ''LOZAN ZAFERİNİ HAZMEDEMEYEN BİR KESİM VAR''
    Lozan zaferinin sonuçlarını kabul etmeyip hazmedemeyen bir kesim daha var. Bunlar ne yazık ki siyasal iktidar içinde devlet sorumluluğu olanlardır. Kendilerini Osmanlıcı olarak tanıtan bu kesim Sevr paçavrasını imzalayanlardan hiç söz etmeyip Lozan'ı 'yenilgi' olarak tanımlıyor. Hem de en yetkili ağızlardan. Lozan Antlaşmasının en önemli siyasal sonuçlarından birisi de Osmanlı Devletine kesin olarak son verilmiş olmasıdır. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanmasından sonra Mudanya'da imzalanan silah bırakışmasının ardından, Batılı emperyalistler muzaffer Ankara Hükümetini Lozan'da toplanacak bir barış görüşmesine çağırırken bu zaferde, engelleme ve emperyalizmle işbirliğinden başka hiç bir rolü bulunmayan Osmanlı Hükümeti de görüşmelere davet edildi. Büyük Millet Meclisi bu durum karşısında 1 Kasım 1922 tarihinde en büyük devrimlerinden birine imza atarak saltanatı kesin olarak kaldırdı. Mustafa Kemal Paşa bu büyük devrimin kararı alınırken komisyon odasındaki bir sıranın üzerine çıkarak şu tarihi sözleri söylemişti: “ Efendiler, egemenlik hiç kimsece, hiç kimseye, bilim gereğidir diye, görüşmeyle, tartışmayla verilmez. Egemenlik, güçle, erkle ve zorla alınır. Osmanoğulları, zorla Türk Ulus'unun egemenliğine el koymuşlardı. Bu yolsuzluklarını altı yüzyıldan beri sürdürmüşlerdi. Şimdi de Türk Ulusu bu saldırganlara 'artık yeter', diyerek ve bunlara karşı ayaklanıp egemenliğini eylemli olarak kendi eline almış bulunuyor. 'Osmanlı hayranları, ulusu uçuruma sürükleyen iktidarlarının son bulmasını hiçbir zaman unutmadılar ve kabullenemediler. Bu nedenle Lozan zaferini bir 'yenilgi'  gibi sunuyor, Sevr özlemcilerinin iştahlarını kabartıyorlar. Bu alçaklığı yaparken Sevr haritası ile Lozan haritasını yan yana getirmemeye özen gösteriyorlar.
    ''CANIMIZ PAHASINA SAVUNMAYA KARARLIYIZ''
    Dışarıda Sevr özlemlerinin arttığı, Ege adaları üzerindeki egemenlik haklarımızın sessizce terk edildiği, sınırlarımızda kukla bir Kürt devleti kurulmak istenirken, bu kukla devletin ülkemiz topraklarını da kapsayacak şekilde haritalarının yayınlandığı, bölgemizde 22 ülkenin haritasının değişeceğinin emperyalist ağızlarca ilan edildiği bir dönemdeyiz. Bu dönemde emperyalist emelleri besleyen sözlerin iktidar sahiplerince de destekleniyor olması vahimdir. İşte bu tarihi dönemde, Lozan Antlaşması her zamankinden daha güncel ve daha önemlidir. Bu nedenle Lozan kazanımlarımızı canımız pahasına savunmaya kararlıyız. Lozan Zaferinin 94. yılında, bu tarihi antlaşmayı bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Lozan Antlaşması sonsuza kadar yaşayacaktır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.