TARİHİ KİLİSENİN 150. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Edirne’deki Bulgar Ortodoks Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi’nin 150’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

TARİHİ KİLİSENİN 150. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Edirne’deki Bulgar Ortodoks Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi’nin 150’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Eylül 2019 Pazartesi 08:28
TARİHİ KİLİSENİN 150. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Edirne’deki Bulgar Ortadoks Aziz Konstantin ve Elena Kilisesi’nin 150’nci yıldönümü nedeniyle Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu ve İstanbul Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kiliseleri Vakfı işbirliğiyle anma programı düzenlendi. Düzenlenen törene; Bulgaristan Kültür Bakanı Boil Banov, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Nadezhda Neynski, Bulgaristan Diyanet İşleri Başkanı Emil Velinov, Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı Başkanı Vasil Liaze ile çok sayıda Ortodoks din adamı ve Bulgar vatandaşı katıldı. Anma töreni Kilise’de gerçekleştirilen ayinle başlarken, devamında Kilise bahçesinde program düzenlendi.

BANOV: “ATALARIMIZ ŞU ANKİ NESİLLERE ÇOK DEĞERLİ BİR MİRAS BIRAKMIŞLAR”

Bulgaristan Kültür Bakanı Boil Banov, burada yaptığı konuşmada, “Bugün aranızda bulunmak benim için büyük bir onur. Bugün kilisemizin 150’inci kuruluşunu kutlamaktayız. 1869'da kurulan kilise bugün büyük bir ışıltı yaymaktadır. Atalarımız şu anki neslimize çok değerli bir miras bırakmışlardır. Sizlerin de katkılarıyla kilisenin geleceğe olan yolculuğunu devam ettireceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜLER: “BU KİLİSE YÜZYILLARDIR DOST VE KARDEŞÇE YAŞADIĞIMIZI HAYKIRIYOR”

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de, “Burada yapılan etkinliğe katılmaktan çok onurluyum. 150 yıl önce kurulan bu kilisenin hala ayakta olması dost ve kardeş Bulgaristan Cumhuriyeti’yle olan derin bağlarımızı ifade etmekte ve bu bağların yüzyıllar boyunca sapa sağlam bir şekilde bugünlere geldiğini göstermekte. Bu kilise aynı zamanda bir ibadethane değil; sosyal ve kültürel bir merkez. Bu kilisenin varlığı yüzyıllar sonra da bu coğrafyada dost ve kardeşçe yaşamamızı haykırmakta. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde pozitif katkılar sunması dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

LİAZE: “BU ETKİNLİKLER 2 ÜLKENİN DOSTANE İLİŞKİLERİNE DAHA ÇOK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Bulgar Ortodosk Eksarhlığı Vakfı Başkanı Vasil Liaze de törene katılım gösteren herkese teşekkür edip katılımcılara Türkçe seslenerek, “Burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu gibi etkinlikler iki ülkenin dostane ilişkilerine daha çok katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul’da bulunan Bulgar Ortodoks Eksarhlığı Vakfı Dernek Başkanı Vasil Liaze, törene katılanlara anı plaketi hediye etti. Törende ayrıca Edirne’deki tarihi Bulgar kültür anıtlarının, Bulgar ve Türk ressamlar tarafından resmedildiği eserlerin bulunduğu sergi katılımcılarla buluştu. Kilisedeki program, Bulgaristan halk oyunlarıyla sona erdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.