TED EDİRNE KOLEJİ RESMEN AÇILDI

Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan biri olan TED Edirne Koleji dün düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da katıldığı törenle resmen açıldı.

TED EDİRNE KOLEJİ RESMEN AÇILDI

Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan biri olan TED Edirne Koleji dün düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un da katıldığı törenle resmen açıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Eylül 2019 Cumartesi 08:24
TED EDİRNE KOLEJİ RESMEN AÇILDI

İba Ailesi tarafından Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan biri olan ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılında hizmet vermeye başlayan TED Edirne Koleji dün düzenlenen törenle de resmen açıldı. Düzenlenen açılış törenine TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Edirne Valisi Ekrem Canalp, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İBA: “TÜM BÖLGEYE HİZMET ETMEYİ HEDEFLEDİK”

TED Edirne Koleji’nin Kurucusu ve Baz Eğitim Kurumları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Belgin İba açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün burada Ulu Önder Atatürk’ün 91 yıl önce kuruluşuna öncülük ettiği; temeli Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Türk Eğitim Derneği’nin bir okulunu da Edirne’de açmanın mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. 1993 yılında öğrenci olarak geldiğim Edirne’den 1998 yılında genç bir öğretmen olarak ayrıldım. Bir dönem öğretmenlik mesleğimi icra ettikten sonra gönlümde ayrı bir yeri olan Edirne’ye eş ve anne olarak geri döndüm. Edirne’de öğrenci olmak çok güzeldi ancak o dönemde kız öğrencilerin barınma sorunlarını bildiğim için Zeynep Kız Öğrenci Yurtlarını kurarak eğitim yolculuğuna devam ettim.  Bugün TED Edirne Koleji’ni açarken eğitim sevdamız ve nitelikli nesiller yetiştirme hayalimiz geçmişten geleceğe köprü olan Türk Eğitim Derneği ile yollarımızı birleştirdi. Okulumuzun yerleşkesini ve kontenjanını planlarken yalnız ilimize değil, tüm bölgeye hizmet etmeyi hedefledik. Bu eğitim tesisinin kuruluşu sürecinde bu güne kadar bize her konuda destek ve güç veren TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’na, Valimiz Ekrem Canalp’e, Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a ayrıca bize inanan ve çocuklarını teslim eden tüm velilerimize teşekkür ederiz. Bu sürecin en çok yorulanı kıymetli Eşim Nesim İba’ya, fedakârlıklarından dolayı çocuklarıma, mesai gözetmeksizin çalışan yöneticilerimize, öğretmenlerimize, personelimize, yapım sürecinde destek veren tüm ekibe teşekkür ederim. Bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayan tüm katılımcı ve dostlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

PEHLİVANOĞLU: “YAPMAMIZ GEREKEN ADALETLİ BİR EĞİTİMİ SAĞLAMAK”

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, 21. yüzyılda savaşların silahlarla değil, beyinlerle yapıldığını belirterek, “21’inci yüzyılda adaletli bir eğitim getirerek, köydeki anamızın kolundaki bileziği, zenginin çocuğuyla aynı sınava sokarak yarıştırmamak gerekiyor. 21’inci yüzyılda güçlü bir Türkiye istiyorsak, yapmamız gereken adaletli bir eğitimi sağlamak. Akıllı tahtalara değil, akıllı öğretmenlere ihtiyacımız olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü bu vatan bize emanet. Vatanını, milletini, toprağını seven dünyayla rekabet edebilen bir nesil yetiştirmek niyetindeyiz. İlkeli olmayan bir toplum günümüz dünyasında yaşayamaz. Şükürler olsun ki bugün ülkemizde 41. okulumuz açmakta bulunuyoruz. Bu ülkenin Bizim simgemiz meşaledir. Tek farkı şudur; petrol yağı ile değil, gönül yağı ile yanar.” ifadelerini kullandı.

GÜRKAN: “AYŞE İLE ELİZABETH YARIŞABİLMELİ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise dünyaya açılabilen nesillere ihtiyaç olduğunu söyleyerek,  “İnanıyorum ki bugün burada açılışını yapacağımız bu okul sadece Edirne’de değil, Tekirdağ ve Kırklareli’nde bir taraftan Ardahan’da ve Sinop’ta; Ayşe ile Fatma’nın, Ali ile Ahmet’in değil Ayşe ile Elizabeth’in, Ali ile John’un yarışacağı nesiller yetiştirecek. Bizim ihtiyacımız olan çok da zor şeyler değil. Biz dünyaya ulaşabilen, açılabilen ve onlarla rekabet edebilen nesiller istiyoruz. Kendi köklerinden, geleneklerinden, milli, manevi değerlerinden uzaklaşmadan, dünyadaki bilimi fenni, teknolojiyi kullanabilen nesiller istiyoruz. Eminim ki TED birçok şehirde olduğu gibi Edirne’de de bu işin öncüsü olacaktır. Belgin İba’yı ve İba ailesini kutluyorum. TED Genel Başkanına verdiği değerden dolayı teşekkür ediyorum. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un önderliğinde Trakya’da daha konsolve çalışmalarla, sadece eğitimde değil birçok alanda yapılan çalışmalarla, Trakya’yı ülkemizin parlayan yıldızı yapacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

CANALP: “TED EDİRNE’NİN EĞİTİMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Dünyadaki tüm milletler için eğitimin bir araç olduğunu vurgulayarak,  “Türkiye’de özel okullarda eğitim gören öğrencilerin yüzdelik oranı yüzde 8,7’dir. Geriye kalan yüzde 92,3’lük oran devlet okullarında okuyor. İnsanımızın gözünde ve algısında bu oran yüzde 8,7’lük değil, yüzde 30’lardaymış gibi bir algı var. Çünkü özel okullara yönelik milletimizde bir teveccüh var. Özel okullarda eğitimi kalitesinin çok yüksek olduğu ilişkin bir algılama var. Bu algılama da yüzde 8,7’yi çok daha yukarılardaymış gibi gösteriyor. Edirne söz konusu olduğu zaman yüzde 9,3’e tekabül ediyor. Edirne’deki okullarımız TED ile birlikte faaliyete geçtiği zaman bu rakam yüzde 10’ların üzerine çıkacak. TED bir şirket değil, TED bir dernek. Tıpkı devlet okulları gibi gelecek nesilleri yetiştirmek üzere odaklanmış bir yapı. Edirne’nin fiziki bakımdan en büyük okul insana değer veren bir yapı. TED Edirne Kolejinin, Edirne’ye ve Edirne’nin eğitimine çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Geleceğin eğitimi sadece kitaplarda olmadığını görerek, bilerek ve uygulayarak öğrenmek olduğunun farkındayız. Bu amaçla da 2019-2020 eğitim öğretim yılına Edirne genelinde 156 adet atölyeyi okullarımıza açarak başlatıyoruz. Bu atölyeler, Öğrenci, öğretmen ve okul sayılarına göre, neyle kıyaslamak istiyorsanız onunla kıyaslayın, Türkiye’nin şampiyonudur. Bu durum Edirne ve Edirnelilerin eğitime vermiş oldukları önemden kaynaklanıyor. Hepimizin desteğiyle öğrencilerimizin gayretiyle, hevesiyle Edirne’de eğitimi var olduğu noktalardan, çok daha yukarılara taşıyacağız ve başarılı olacağız.” dedi.

ŞENTOP: “EĞİTİM ARTIK BİR DURUM DEĞİL, DURUŞ BİÇİMİ”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ise, eğitimsiz bir hayatın özellikle Türkiye’de düşünülemeyeceğini vurgulayarak, “Beşikten mezara kadar ilim, sözünün dolaştığı bir toplumda esasen bu alana ilişkin düşünceler net ve berraktır. Fakat nasıl bir eğitim? İşte meselenin düğümlendiği yer burası. Pozitivist dünyanın eğitim model ve tartışmaları artık çok geride kaldı. Bir adı da bilgi toplumu olan çağımızda eğitime yüklenen ve ondan beklenen perspektifler çok değişti. Bilgiye dayalı uluslararası rekabetin yıkıcı dünyasında eğitim artık bir durum değil, duruş biçimi. Küresel rekabetin eğitim otoriteleri artık en iyisini, en hızlısını, en donanımlısını talep ediyor. Bunu öğrencileri ile birlikte sağlayabilen orta öğretim ve akademi dünyası; Yalnızca kendisine prestijli bir yer edinmekle kalmıyor, ayrıca ülkesine ve hatta Dünyaya yön verecek beyinleri de hazırlamış oluyor. Yalnızca sınavlara veya üniversite sınavlarına odaklı bir eğitim hedefinden söz etmediğim açık. Çoklu bakış açısıyla hayatın bütününe sağlıklı bakış ve hem kişisel, hem aile, hem de toplum hayatına anlam ve sevinç katacak bir eğitimden söz ediyorum. İnsanı, sıkı kurallarla kapayan değil, formel ve aşırı didaktik yaklaşımla genç zihinleri katılaştıran değil; zihni doğru metodla disipline ederek açan/ özgürleştiren bir eğitim anlayışından söz ediyorum.” dedi.

ŞENTOP: “ İYİ VE MERHAMETLİ DÜŞÜNMEYEN AKIL VAHŞİDİR”

Prof. Dr. Şentop, geçtiğimiz yüzyılda yaşanan 2 dünya savaşında yaklaşık 80 milyon insanın öldüğünü hatırlatarak, “Hiç kuşkunuz olmasın, o savaşa karar verenlerin ve idareci konumunda olanların çoğu iyi eğitim almış kimselerdi. Ama bu kimseler sizce bugünden baktığımızda doğru kararlar mı aldılar? Geride kalanların yaşadığı büyük acılar ve travmalar bize gerçek hakkında bazı şeyler söylüyor. Doğru, iyi ve merhametli düşünmeyen akıl vahşidir ve gerçekleştirdiği şey çoğu zaman bir cehennemdir. Akıl sizi güce götürebilir. Gücü elde edebilir ve bu yolla insanlara hükmedebilirsiniz. Ama bu güç adalet, iyilik ve merhametten bağımsız; sadece zora dayalı bir tahakküm kurmuşsa, insan da, toplum da mutsuz ve acı içindedir. Yapıp ettiğimiz her şeyin, bütün edimlerin, eylemlerin, düşünme biçimlerinin ve elbette eğitimin de nihai amacı iyi insan, iyi dünya diye özetlenebilir. Bunu gerçekleştiremiyorsak bir yerde bir şeyler yanlış gidiyor demektir.” ifadelerini kullandı.

ŞENTOP: “DÜNYAYI ZENGİNLEŞTİREN SONSUZ SAYIDAKİ KİTAPLARDIR”

Dünyadaki büyük çıkar kavgalarının her ülke gibi Türkiye’yi de etkilediğini dile getiren Prof. Dr. Şentop, “Okullarımız, eğitim hayatımız dünyadan kopmadan ve ama onun içinde aynı zamanda boğulmadan zihnimiz için neşeli, cesur, anlamlı ve bilgelikle çizilmiş yol haritaları sunmalı. İki dersin arasına teneffüs, yani nefes alma derken bir defa daha düşünmeliyiz? Yoksa derslerde boğuluyor muyuz? Ki, nefes alma aralığına ihtiyaç duyuyoruz? Okul bizi bilgi yönünden zenginleştirebilir ama ruhumuzu zenginleştirecek şey çoğu zaman arkadaşlarımızdır, ders dışında da eğilmemiz gereken, dünyayı zenginleştiren sonsuz sayıdaki kitaplardır. Arkadaşlarınızla sınıftan sınıfa süren dostluk, ileride nasıl anılarınız olacaksa, kitaplarla, fikirlerle zihnen kurduğunuz yol arkadaşlığı da zihninizin ve duygularınızın anılarına dönüşecektir. Hepimiz bu aşamalardan, okul yollarından ve sınavlardan geçtik. Bizim de dizlerimiz kanadı. Ama düştükse, çocukluk cennetinde koşarken düştük. Ayağa kalkarken gençliğin o delişmen ve uçarı bakışıyla kalktık. Başarıyı küçümsemiyorum, elbette başarılı olacaksınız ve olmak için buradasınız. Ama ufuk çizgimiz başarmaktan ibaret olmamalıdır. İyi olmak, iyiyi başarmak! Temel hedefimiz, ülkemiz ve insanlık için asıl ihtiyacımız budur. Sadece başarılı olmak değil, iyi ve başarılı olmak. Dünyamızın daha başarılı, daha hırslı değil; daha iyi, daha merhametli, işini daha iyi yapan, daha huzurlu insanlara ihtiyacı var. Şairlere eğilin, yüzyılların içinden bize seslenen bilgelere, kendisi için açmış bir çiçeğin sesine kulak verin. İnsani yönlerinizin törpülenmesine müsaade etmeyin.” şeklinde konuştu.

ŞENTOP: “HAYATI ISKALAMAYIN”

“Edirne gibi güzel bir şehrimizde okulun duvarları arasına sıkışıp kalmayın” diyerek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Şentop, “Sokaklardan, mimarî eserlerimizden, çarşı pazardan, tabiattan, Selimiye gibi harika mabetlerimizden velhasıl şehrin kendisinden öğreneceğimiz çok şey var. Hayatı ve içindeki anlamları lütfen ıskalamayın. Eğitim, kendi yeteneklerinizi keşfedememişse, bu yeteneklerinizin ölmesine izin vermeyin. Umudunuzu ve hayâllerinizi söndüren şeylerden uzaklaşın. Elbette değerli öğretmenlerimize de bu süreçte büyük işler düşüyor. Öğrencilerin heves ve yetenekleri göz ardı edilmeden; mesleğini aşkla ifâ eden ve çocuklarla birlikte keyifli bir keşfe çıkacak öğretmenlerimize olan ihtiyacımız tarifsizdir. Okulun mimarisinden tutunuz ders araç gereçlerine, öğretmenin hevesinden uluslararası gelişmelere entegreye kadar…Maarif davamız köklü, büyük ve en değerli davalarımızdan biridir.” dedi.

Kerem Filiz
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.