Yeni deyimler üretmekte üstümüze yoktur. Değerli, değersiz; abalı yamalı; üret gitsin. Bazıları da genellikle siyasi nedenlerle olmalı, sözcüğün yenisi olsa bile bile bile eskisini tercih ederler.

Bir anım canlandı hemen:

Çalışıyorduk. En karışık bir dönem. Öğretmenlerin en çok sürüldüğü yıllar. Yerine kayıtlı olanların getirildiği dönem.

Bizim okuldan önce beş arkadaşımızı, sonra ben de dahil on üç kişi birden gönderildi. İşte o arada teftiş edenler geldi. Çağrılı olarak. Ve bir soruşturma. Bir arkadaşımız zamanın yöneticilerinden birine sert çıkmış bir toplantıda…

Araştırılan bu. Zamanın bayan yöneticisi, sinirli demiyor da özellikle ve inadına “fevri” demekte… İlgimi çekmişti. Hala unutmamışım…

Dil, aklın ifadeye dönüşmesi gibi bir şey. Ve toplumu bütünleştiren, kültürünü kökleştiren bir özellikte. Aydınlar bu nedenle dilin özelliklerini iyi korumak ve onu özleştirmekle adeta GÖREVLİDİR.

Konumuz bu da değil aslında. Benim öyle daldan dala sıçramalarım vardır. Köşemin adın boşuna: “Nasıl Eserse” koymadım. Çünkü yaşam da öyle bir saat öncesiyle bir saat sonrası uymaz.

Aslında gene zıpladım.

Konu şu:Son günlerde üretilen uyaklı sözcükler:

Kıro ile Feto epey eskiden beri vardı. Bunlara son günlerde Hero eklendi. İlk ikisini çok yakından biliyor, tanıyoruz. Ancak Hero yeni girdi gündeme. Kahramanlık anlamına geliyormuş. Böyle yazılar taşıyan tişörtleri giyenleri tutuklamalar da gündemde.

Ucuz kahramanlıklar giderek çoğalıyor sanki.

Atatürk’e küfre varan hakaretler, heykellerini yapılan saldırılar bu türlerden. Şöyle ya da böyle bu dehayı yüreklerden kazımak kolay sanıyorlar. Kolay olmasa bile ünlenip, büyük koltuklara aday adayı oluruz sanıyorlar.

Böyle basit ve içi boş kahramanlıklarla bir yere gelmek ha… Benim defterimde yazmaz. Birisi yanlışlıkla yazsa bile görür görmez silerim.

Oysa terör örgütü, kan dökmeyi, can almayı sürdürüyor. Hemen hemen her gün şehitlerimiz, gençlerimiz toprağa veriliyor. Kanıksadık mı ne? Kimsenin doğru dürüst sesi çıkmaz oldu sanki.

Öte yanda uyuşturucu kullanımı ve yitirdiklerimiz!..

Daha bin bir sorunumuz ortalıkta gezinirken, ucuz kahramanlıklar bizi bir yerlere ulaştıramaz.

UMUTLARIMIZ

Yürüyün çocuklar yürüyün

Hep önde hep ilerde

Taşları kırıp kırıp

Dikin can fideleri

Koşun çocuklar koşun

Hep iyiye güzele

Kurumasın ağaçlar

Can verin güllere

Alın çocuklar alın

Gerçeği elinize

Sevgi dolu bir bahçe

Yeşertin ülkemize

N.T

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.