Bundan önce yazdığım yazılarımdan birinde; yenilenebilir enerji kaynaklarından söz etmiş ve bu kaynakların temizliğinden ve kullanımının ucuz olmasına değinmiştim. Hatta bir yazımda da çıktığım bir Yunanistan gezimde ise, Rodop Dağlarının eteklerinde gördüğüm  Türk köylerinde kurulmuş Güneş Kollektörlerini izlemiş ve bunlardan yılda 12 ay güneş gören Edirnemizde de kurulabileceğini yazımda özellikle belirtmiştim.

Geçtiğimiz yaz Temmuz ayında ise, Enez İlçemizdeki yazlığımdan Edirneye dönerken Karahisar Dağı’nın zirvesinde kurulu 6 adet rüzgar türbinine atıf yaparak, bu türbinlerin Edirne’nin Buçuktepe mevkiinde, Lalapaşa’da kurulabileceğini yazımda vurgulamıştım.

Yazdığım bu yazıdan kısa bir süre sonra, rüzgar türbinlerinin başta Uzunköprü İlçemiz olmak üzere, Lalapaşa İlçemizde de kurulmaya başlandığını öğrendim. Ancak, güneş enerjisi için güneş panellerinin kurulması konusunda herhangi bir bilgiye henüz ulaşamadık. Aslında bu konunun ivedilikle  apartman yönetimleri tarafından ele alınması ve pahalı doğal gazı kullanmanın yerine, ucuz ve yenilenebilir güneş enerjisini tercih ederek, apartmanların çatılarına güneş enerji panellerini taktırmaları çok yerinde bir davranış olacaktır. Bu paneller, apartmanların her türlü ısı ihtiyacını karşılayabileceği gibi, aydınlatma gereksinimlerine de cevap verecektir. Üretilen elektrik enerjisinin fazlalığı ise devlet veya özel kuruluşlara satılabilecektir.

ALMANYA YENİLENEBİLİR ENERJİDEN % 70 ORANINDA YARARLANIYOR

Diğer taraftan Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya’nın, yenilenebilinir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerjisinden ve yılda birkaç ay güneş görmesine karşın güneş enerjisinden yararlanma oranının % 70 olduğu bu konunun uzmanları tarafından belirtiliyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE EVET

Son zamanlarda gazetelerin sütunlarında dolaşan haberlere göre, Trakya’nın doğa harikası illerinden olan ve Türkiye’de 3 tane bulunan Longoz Ormanlarından en güzeline sahip, Kırklareli İlinin İğneada mevkiinde yaptırılacak olan Nükleer Santralin bu yer için düşünülmesi büyük bir talihsizlik. Nüfusu 2082 kişi olan İğne ada, 22 kilometrelik bir sahil ile ve içinde barındırdığı Longoz Ormanları ile ünlü. Böyle doğa harikası nbir coğrafyada böyle santrallerin yapımının gündeme gelmesi dahi bizleri fazlası ile üzmüştü. Bu tasarı nesli tükenmekte olan hayvanlar ve bünyesinde barındırdığı 671 tür bitki için de büyük bir şanssızlık olarak kabul edilitor.

Ekolojil dengenin değişeceği bilinen, özel çabalar sarf ederek, balığından böceğine her canlının, her şeyden önce de insanların yaşamını tehlikeye sokacak olan bu nükleer santralden vazgeçilmesi gerektiğine biz Edirneliler de inanıyor ve tüm Trakya’da bir yenilenebilir enerji kampanyasının başlatılmasını, Trakyalıların bu temiz ve zararsız enerjiyi üretmeye özendirilmelerini yetkililerden bekliyorlar.

Dünya Devletlerinin Nükleer Enerji Santrallerini birer birer kapatarak, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, biyoenerji , atıklardan çöplerden elde edilecek enerjilere dönerken, bizim de bunlardan başka elimizde enerji elde edilebilecek birçok fırsatımız var. Bunlardan enerji üretiminde yararlanmamız çok yerinde bir davranış olacak.

Geçtiğimiz yıl dünyada devreye alınan santrallerin % 60’ı yenilenebilir enerji santralleriydi. Bu teknolojiler geçtiğimiz 5 yıl içerisinde % 50 oranında ucuzladı. Üstelik yenilenebilir enerj, güvenilir, uygulanabilir ve hazır bir enerjidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.