“Allah’ın verdiği canı Allah alır.” Deyiş mi, özdeyiş mi atasözü mü? Hepsi olabilir.Hangisi olursa olsun mantıklı ve derinlemesine güzel, anlamlı; üstelik özlü ve içerikli.

Ama gel gör ki, hiç de öyle değil

Müslüman ülkelerde hemen hemen her gün Müslüman müslümanı acımasızca ve tekbir getirerek öldürebiliyor. Ya da farklı dinler , tarikatlar birbirlerine karşı çok acımasız. Bana sorarsanız kimsenin kimsenin canına kıyma hakkı ve yetkisi yoktur: nedeni ne olursa olsun. Çünkü kimse kimseye

can vermiş değil. Başka bir deyişle kimse kimsenin yaşama hakkını elinden alamaz.

Can almanın yanında en önemli sorunlardan biri de inanç sömürüsü. Din üzerinden siyaset yapmak, savaşmak en azından günah değil mi, savunma amaçlı değilse. Şu Haçlı Seferleri ne içindi?

İnançların yozlaştırılarak baskıya dönüşmesi bu duygunun özüne , içeriğine yakışır mı?

Mozaik nasıl olursa olsun, kavgaya dönüşmemeli ; tüm dinlerde hoşgörü diye bir kavram yok mu? Farklılıklar bütünü dengeler ve güzelleştirir oysa.

Çünkü farklar nasıl olursa olsun Tanrı tek değil mi? Yaradan bir değil mi?

  1. yasak ve günah kavramlarının günümüze göre yeniden dizayn edilmesi kötü mü olur?”Zaman sana uymazsa, sen zamana uy…” deyişi anımsanmaz oldu nedense. Ve ne yazık ki Haçlı Kafası dil sürçmesi olsa bile yaşıyor, kaşınıyor. “Hıristiyan oldukları için yıllardır adamlara2gavur” demedik mi? Yaptıkları buluşlara “gavur icadı” damgasını vurmadık mı?

Düne kadar bisiklet için s yapılan “şeytan arabası” yakıştırmaları hoş muydu? Ama onlar da bizi “barbar” diye suçlamadılar mı? suçlamadılar mı?

Ani nerden bakarsan bak kimse “sütten çıkmış ak kaşık” değil.Tüm dinlerin amacı sağlıklı, dürüst, kişilikli…insana ulaşmak için değil mi?

Gündeme damgasını vuran bir film yapılmış. Ben görmedim.

Daha önceleri de karikatür olayları olmuş , ülkeler çalkalanmış, inançlar sarsılmıtı.

Yine aynı tepkiler yaşandı, yaşanıyor. Bu kez işin içine katliam gibi can almalar da girdi. Hem de Libya da. O öldürülen dört insanın ne günahı vardı; aklım ermedi.

Bu tür kışkırtı olaylar yaratacak ürünlerin “sanat” adına ve sanat iç,in olabileceğini düşünemiyorum. Ya ne?

Ya ne?..

Saygısızlık, kışkırtma, inanç sömürüsü.

Neden mi? Elbette cehalet, akılsızlık,saygısızlık… Prim yapma adını duyurma, ünlenme ve çok satıp çok kazanma… gibi kurnazca nedenler de olabilir.

Yıllardır o insanlara, yani öteki dinlere inananlara “ Gavur” demedik mi?

Bisiklet ve öteki icatlara “Gavur icadı” gözüyle bakmadık mı?

Örnekse bisiklet… İlk çıktığında “Şeytan arabası” adını takmadık mı? Şimdilerde de İslami bisiklet üretme çalışmaları gündemde.

Bu denli kışkırtmalar, ne dinlerin ne de peygamberlerin önemini küçültemez inancındayım, inananları da…

İnanç iyi güzel insan olmanın yoludur. Tanrı ile kul arasında yaşanan bir olgudur. Yani bir ”vicdan” olayıdır.

Ve gizli yapılanı makbuldür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.