“3. ULUSLARARASI TRAKYA MUHASEBE FİNANSMANI VE DENETİM SEMPOZYUMU”

Görevi başındayken 2014 yılında vefat eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Fehmi Yıldız anısına, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “3. Uluslararası Trakya Muhasebe Finansmanı ve Denetim Sempozyumu”nun açılışı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 “3. ULUSLARARASI TRAKYA MUHASEBE FİNANSMANI VE DENETİM SEMPOZYUMU”

Görevi başındayken 2014 yılında vefat eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Fehmi Yıldız anısına, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “3. Uluslararası Trakya Muhasebe Finansmanı ve Denetim Sempozyumu”nun açılışı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Ekim 2018 Cuma 08:49
 “3. ULUSLARARASI TRAKYA MUHASEBE FİNANSMANI VE DENETİM SEMPOZYUMU”

Açılışa Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler, Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi, Edirne gibi büyük işler başarmış bir şehrin üniversitesi olarak, büyük şeyler başarmayı hedefliyor. Yüzünü Balkanlara dönmüş üniversitemizde artık rakamlardan çok kaliteye odaklanmış durumdayız. Sarayımız ve şerbetlerimiz gibi geçmişteki değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Bugün bu sempozyumda da, Osmanlı muhasebe kayıtları gün yüzüne çıkartılacak ve konuşulacak, bu ve bunun gibi pek çok önemli konu gündeme getirilerek, değerler ortaya koyulacak. Ayrıca kalite konusu gibi üniversitemizin önem verdiği ve üzerine yoğunlaştığı konulara değinilecek. Üniversitemiz ve bilim dünyasının bugün buradan önemli kazanımlarla ayrılacağına inanıyorum.” diyerek sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmanın ardından Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na sertifikasını verdi.

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler ise konuşmasında, “Muhasebe ve denetim alanında üniversitemizde 4 gün boyunca alanında uzman isimler çeşitli görüşler bildirecek. Muhasebe, şirketlerin bilançoları üzerinde çeşitli yorumlarda bulunarak başarı ya da başarısızlığı ölçer. Bu yöntem, M.Ö. 3000’li yıllardan gelerek günümüzde modern bilimle gelişmiş ve değişmiştir. Bu gelişim ve değişimin yöntemleri, sempozyumumuzda ortaya koyularak tartışılacak. Gerek teknik konular gerekse uygulamaya dayalı çok sayıda örneği de bu etkinlikte bulabileceğiz.” diyerek katılımcılara ve organizasyon komitesine teşekkür etti. Dekan Prof. Dr. Ayhan Gençler’e konuşmasının ardından Prof. Dr. Sinan Ünser tarafından sertifikası verildi.

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıymet Çalıyurt ile birlikte sempozyumun başkanlığını üstlenen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erkan, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Dekan Prof. Dr. Ayhan Gençler’e desteklerinden ötürü teşekkür ederek başladığı konuşmasında sempozyum programı hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mehmet Erkan “Sempozyumda muhasebenin sorunları detaylı olarak masaya yatırılacak ve bilim camiasına katkıda bulunulacak. Artık mesleklerde spesifikleşmeye doğru gidiliyor. Sayısallık önemini yitirdi, kalite çok daha önemli bir hale geldi. Eğer geleceğe yönelik önemli düşünceler ve bilgiler ortaya koyacaksak, kalitenin ön planda tutulması bir gerçektir.” diyerek Türk Ticaret Kanunu ve bağımsız denetim şirketleri hakkında bilgiler verdi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun davetli konuşmacılarından Türk muhasebe tarihi duayeni Prof. Dr. Oktay Güvemli, “Orta Doğu ve Batı Avrupa Muhasebe Kültür Dengeleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Oktay Güvemli sunumda, muhasebenin Orta Doğu, Anadolu ve Batı’daki tarihi süreçlerinden ve gelişimlerinden bahsetti. Merdiven Yöntemi’nin Türk Devlet geleneği içerisinde kullanılışından, Anadolu’nun çalkantılı dönemi olan 1300’lü yılardaki muhasebe kayıtları ve kayıt tutulma yöntemlerinden ve Batı’daki ilk muhasebe kitabı olan, 1494 yılında yazılmış Luca Pacioli’nin  Summa De Arithmetica Geometria Proportioni Et Proportionalita adlı kitabından bahsederek Batı’nın keşifleri sonrasında ortaya çıkan merkantalizmi, bununla paralel olarak ilerleyen okyanus ve Hindistan ticaretinin tarihini aktardı. Batı’da gelişen bu süreçle eş zamanlı olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun gelir kaynaklarında yaşanan olumsuzluğa karşı Tarhuncu Ahmet Paşa, Koçi Bey ve Katip Çelebi gibi aydınlar tarafından yapılan bilanço ve bütçe çalışmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Güvemli, bu süreçte dünyada değişen güç dengelerinin ekonomik arka planından bahsederek sunumunu tamamladı. Prof. Dr. Oktay Güvemli sunumunun ardından, Cumhuriyetin 100. yılı hazırlıkları kapsamında kendisi ve arkadaşları tarafından hazırlanan Ortadoğu Muhasebe Tarihi Ansiklopedisi (MÖ 3000 – MS 2000) adlı eseri, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na hediye etti.

Etkinliğin ikinci gününde, Sempozyum Başkanı, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıymet Çalıyurt ve Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli ile beraberindeki heyet, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Keyifli bir sohbetin gerçekleştirildiği ziyarette heyet, sempozyum konusundaki destekleri nedeniyle Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkürlerini sundu.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.