ÇAVUŞ, ÇOCUKLARA GÜVENLİ BAKIM İSTEDİ

Edirne’de bir anaokulunda yaşanan ısırık vakası sonrası açıklama yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş, “Denetimsiz kurumlar ve ticari işletme mantığı çocukların güvenliğini tehdit ediyor” dedi. Çavuş, devletin kamusal kreş ve anaokulları açması gerektiğini vurguladı.

ÇAVUŞ, ÇOCUKLARA GÜVENLİ BAKIM İSTEDİ

Edirne’de bir anaokulunda yaşanan ısırık vakası sonrası açıklama yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş, “Denetimsiz kurumlar ve ticari işletme mantığı çocukların güvenliğini tehdit ediyor” dedi. Çavuş, devletin kamusal kreş ve anaokulları açması gerektiğini vurguladı.

VATANDAŞ
VATANDAŞ
22 Ekim 2025 Çarşamba 00:00
ÇAVUŞ, ÇOCUKLARA GÜVENLİ BAKIM İSTEDİ

Edirne’de bir velinin, anaokuluna giden çocuğunun kolunda ısırık izi fark etmesi üzerine yaptığı şikayet, kentte çocuk güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıdı. Olayla ilgili açıklama yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Avukat Nebahat Çavuş, küçük çocukların güvenli bakım koşullarının yeterince sağlanmadığını belirterek mevcut sistemin ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Çavuş, anaokullarının Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından ruhsatlandırıldığını ve denetlenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Olayın İl Müdürlüğü’nden gizlenmesi, denetim mekanizmasının yetersiz kaldığını bir kez daha gösterdi. Eğitim kurumu olarak tanımlanan bu işletmelerde personelin eğitimi, psikolojik yeterliliği ve çocuklarla iletişim becerileri yeterince dikkate alınmıyor” dedi.

Dernek Başkanı Çavuş, özel anaokullarındaki denetim eksikliğinin yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın pilot olarak başlattığı ‘Komşu Anne’ projesine de tepki gösterdi. Projenin, çocuklar için güvenli ve nitelikli bakım ortamı oluşturmak yerine ev kadınlarına kısa süreli eğitimlerle çocuk bakımı sorumluluğu yüklediğini dile getiren Çavuş, şu ifadeleri kullandı:

Bu proje çocukların gelişimsel ve psikolojik ihtiyaçlarını göz ardı ediyor. Denetimsiz ev ortamlarında bakım hizmeti verilmesi, çocuk güvenliği açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Özel anaokulları bile yeterince denetlenemezken, 70 saatlik eğitimle yetkin sayılan bireylere çocuklar emanet edilemez.”

Çavuş, Edirne’de kamunun işlettiği kreş ve anaokullarının sayısının oldukça az olduğuna dikkat çekerek, ailelerin çocuklarını ticari işletmelere veya “komşu anne” adı altında bireylere bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek,“Bizler, çocukların geleceğinin piyasa koşullarına ve kısa süreli eğitimlerle yetkinleşemeyecek kişilere terk edilmesini kabul etmiyoruz. Devlet, her mahallede ücretsiz, nitelikli kreş ve anaokulları açmalı. Çocuklar birer ticari meta gibi görülmemeli; kamusal, güvenli ve eşit koşullarda eğitim ve bakım hakkına sahip olmalıdır.”dedi.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.