Edirne’de motorin fiyatı 25 Ekim 2025 itibarıyla 56,66 TL’ye yükseldi. Aynı gün benzin 53,36 TL, otogaz ise 26,76 TL seviyesinden satılmaya başlandı. Bir yıl önce 42,76 TL olan motorin, aradan geçen sürede 13,9 TL zamlanarak rekor seviyeye ulaştı.
Akaryakıta yapılan son artış, ulaşım ve temel tüketim ürünlerinden hizmet sektörüne kadar birçok alanda fiyatların yeniden yükselmesine neden olurken, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, zammın hem esnaf hem de vatandaş üzerinde “domino etkisi” yaratacağını söyledi.
Cingöz,“Mazota yapılan zammın vatandaşa nasıl yansıyacağını görmek için kahin olmaya gerek yok. Geçmişte olduğu gibi bu zam da olumsuz etki yaratacak. Kasım ayında üç lira daha zam söylentisi dolaşıyor. Eğer bu olursa bazı illerde mazotun litresi 60 TL’yi bulur,” dedi.
Cingöz, Türkiye’nin akaryakıt fiyatlarını Avrupa ile kıyaslayan söylemlere de tepki göstererek, “Evet, Avrupa’ya göre bizde mazot daha ucuz olabilir ama denge yok. Eskiden vatandaş Bulgaristan’a gidip mazot alırdı, şimdi Bulgarlar Türkiye’den alıyor. Bu bile tabloyu özetliyor,” dedi.
Asgari ücretin bir yıldır sabit kalmasına rağmen temel ihtiyaçlarda ciddi artışlar yaşandığını vurgulayan Cingöz, “Bir yıl önce çay on liraydı, şimdi on beş lira. Yumurta beş liraydı, şimdi 8 ile 10 Mazot zammı doğrudan taşımaya, oradan da tüm ürünlere yansıyor. Çünkü Türkiye’de taşımacılığın yüzde doksanı karayoluyla yapılıyor. Kara yolu taşımacılığının bel kemiği mazot. O zamlanınca, iğneden ipliğe her şey zamlanıyor,” şeklinde konuştu.
Cingöz, artan akaryakıt fiyatlarının özellikle küçük esnafı ve nakliyeci kesimini ciddi biçimde sıkıştırdığını belirterek, “Nakliyeci mazotla çalışıyor, marketçi zamlı mal alıyor, vatandaş da pahalıya tüketiyor. Bu zincir kırılmadıkça herkes etkilenmeye devam edecek” uyarısında bulundu.
Gözde Kabasakal
