DIŞ TİCARET İSTİHBARATI GÜNDEME GETİRİLDİ

ETSO’ da yapılan “Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Edirne Hizmet  Noktası  Lansmanı” adındaki toplantıda dış ticaret konuları gündeme taşındı.

DIŞ TİCARET İSTİHBARATI GÜNDEME GETİRİLDİ

ETSO’ da yapılan “Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Edirne Hizmet  Noktası  Lansmanı” adındaki toplantıda dış ticaret konuları gündeme taşındı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Eylül 2018 Çarşamba 09:07
DIŞ TİCARET İSTİHBARATI GÜNDEME GETİRİLDİ

 

ETSO’da  yapılan “Trakya Dış Ticaret İstihbarat  merkezi Edirne  Hizmet Noktası Lansmanı adındaki toplantıda dış ticaret konuları gündeme taşındı.

Toplantıya Edirne Valisi Günay Özdemir,Trakya Üniversitesi Rektörü Prof Dr Erhan Tabakoğlu ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt,Meclis Başkanı Emre Alp ve meclis üyeleri Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin,Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal  Cingöz,  EDSİAT Yönetim Kurulu Başkanı  İsmet Açıkgöz,Firma temsilcileri  katıldı.

Toplantıda söz alan  Trakya Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Şahin, "Burada bir buçuk yıldan bu yana devam eden çalışmalarımızın sonucunda  lansmanını yapmaya geldik.Bir buçuk yıl önce oda ve borsalarımızla beraber ihracatın geliştirilmesi ithalatın en uygun şartlarda sağlanması,ürünleri  nasıl yurt dışına satabiliriz diye çalışmalar yaptık.İlçelerde de bu tür çalışmalar yapıldı.Bu konuyu daha geniş kapsamlı yapmak istedik. Sağ olsunlar Valimiz  “siz yapın  biz destekliyoruz” dediler.1,5 yıldır lokal olarak yaptığımız bu çalışmaları 10-15 bin firmanın yararlanacağı bir platform haline getirdik. Oda ve borsalarımızın uzmanlarını eğittik.Biz buradan Türkiye’nin ihracatına katkı sağlamak için “Edirne’de biz varız” deyip, ilk programımızı burada başlattık “ dedi.

Daha sonra söz alan ETSO Yönetim Kurulu  Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Bölge ekonomisine büyük katkı yapacak” Trakya dış Ticaret İstihbarat  Merkezi  Edirne Hizmet Noktası Lansmanı” Trakya kalkınma ajansı tarafından başlatıldı.Daha önce açıklanan 100 günlük eylem planlarından biri de  ihracatçı sayısını 120 bine çıkartmak oldu. Ticaret istihbarat birçok kişinin yabancı olduğu bir terim. Bu çalışma ile rakiplerimizin yabancı olduğu şehirleri onlardan önce öğrenmek bizlere yarar sağlayacaktır. Günümüzde bilgi en önemli değerdir.Buradaki husus hedef odaklı olmaktır.  Bugün elimizde ihracatta nokta atışı yapacak güçteyiz” dedi.

NOKTA ATIŞI YAPILACAK

Fırsatları değerlendirip nokta atışı yapmak isteyen üyeleri bir araya getirip 120 bin ihracatçıdan biri yapmak istediklerini belirten Zıpkınkurt; “ Bu konuda bilgiyi Yaman Koç Hocamız verecektir. Bu işi başlatan Trakya Kalkınma Ajansına  ve sistemin bölgemizde uygulanması için tam bilgi ve deneyimlerimizi bizlerle paylaşan Yaman Koç  hocaya ve bize her zaman destek veren Valimiz Günay Özdemir’e  şükranlarımı sunuyorum. Sistemimiz bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Edirne Valisi  Özdemir, kalkınma ajansının birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirterek; “Bu arada kurum ve kuruluş ile şirketlere büyük destek sağlıyor.Bu destekler farklı şekilde yapılıyor.Halkımız doğrudan destekleri seviyor.Şu anda hizmete girecek faaliyet işadamlarımızın nasıl kazanabileceğini , dünya ile nasıl rekabet edebileceğini  belirleyen bir sistem. İstihbarat merkezi ile dünyadaki tüm şirketlerden bilgi alınabilecek.Veri tabanı olan şirketler belli ücretlerle  bilgileri  piyasaya açıyorlar.Buradan bilgiler ücret karşılığı alınıyor. Trakya Kalkınma Ajanından tüm bilgileri alabileceksiniz. Böylece  piyasanın durumunu öğreneceksiniz,”dedi

REKABET İMKANI ARTACAK

Böylece diğer şirketlerle rekabet şansı artmış olacağını belirten  Özdemir, "Ben günümüzde işadamlığını  yürüyen bir merdivenden yukarı çıkmaya benzetiyorum. Bunun için durmak yok. Durduğunuzda geri gidiyorsunuz. Biz dünyadaki bütün teknolojiyi herkesten daha çok bilmek zorundayız.Biz yürüyen merdivende daha yukarı çıkmanız için sizlere imkanlar sağlamaya çalışıyoruz.Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Daha sonra konuşan Dış Ticaret Uzmanı Yaman Koç, dış ticaret istihbaratı ve ihracatçıların izleyecekleri yol konusunda açıklamalarda bulundu. Toplantı daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.

Fikri Yalın

  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.