ETSO’DAN “ARAP AÇILIMI”

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Yunan ve Bulgar vatandaşların Edirne’ye akın etmesi üzerine esnafları fiyat etiketi asmaları konusunda uyarırken, “Edirne’deki konut ve iş yerlerinin envanterini çıkaracağız. Topladığımız bu verileri Türkiye Cumhuriyeti ve Arap Yarımadası büyük elçilikleri vasıtasıyla pazara sunacağız.” Dedi.

ETSO’DAN “ARAP AÇILIMI”

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Yunan ve Bulgar vatandaşların Edirne’ye akın etmesi üzerine esnafları fiyat etiketi asmaları konusunda uyarırken, “Edirne’deki konut ve iş yerlerinin envanterini çıkaracağız. Topladığımız bu verileri Türkiye Cumhuriyeti ve Arap Yarımadası büyük elçilikleri vasıtasıyla pazara sunacağız.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Eylül 2018 Salı 08:25
ETSO’DAN “ARAP AÇILIMI”

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt Edirne’nin ekonomisini ve esnaflar için ne yapabileceklerini değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi. Son günlerde Yunan ve Bulgar vatandaşların Edirne’ye akın etmesi üzerine esnafları uyaran Zıpkınkurt, esnaflardan ürünlerine fiyat etiketi asmalarını istedi. Zıpkınkurt Edirne’deki konut ve iş yerlerinin envanterini çıkartıp, bu verileri Türkiye Cumhuriyeti ve Arap Yarımadası büyük elçilikleri vasıtasıyla pazara sunacaklarını da belirtti.

“ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI DEVAM EDİYOR”

Son günlerde Bulgar ve Yunan Vatandaşların Edirne’ye akın etmesini değerlendiren Zıpkınkurt; “Son günlerde Edirne’mizde Yunan ve Bulgar yurttaşların Döviz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ciddi anlamda alışveriş çılgınlığı devam ediyor. Edirne’nin ekonomisini değerlendirmek ve esnaflar için ne yapabiliriz daha iyi noktaya nasıl getirebiliriz bunları değerlendirmek istedik. Ticaret ve sanayi odası yerli ve yabancı turistler için neler yapıyor ve neler yapacak. Bunları değerlendirelim dedik.  İlk önce gündemimiz yunan ve Bulgar turistlerimizin Edirne’ye gelmesi ve Edirne’den ciddi bir alışveriş yapmasıdır. Bakıldığı zaman eskiden sadece belirli malları alan yabancı yurttaşlar şimdilerde çeşitli ürünler almaya başladılar. Market malı da var tekstil de var nalbur malzemesi de var.” Dedi.

“FİYAT ETİKETLERİNİ ASMALARINI ÖNERİYORUZ”

Esnaflara fiyat etiketi asmayı öneren Zıpkınkurt, “Dolayısıyla esnafımızın fiyat etiketlerini dükkânlarına ve ya malların üzerine asmasını öneriyoruz. Ve fiyat etiketi üzerinde olduğu için turistler genelde gidip marketlerden alışveriş yapıyor. Ama bizim küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin birçoğunda fiyat etiketi yok. Sanayi ticaret il müdürlüğü zaman zaman denetimler yapıyor. Ama fiyat etiketinin olmaması müşterilerin aklınca acaba sorusunun oluşmasına neden oluyor. Dolayısıyla da bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. Aynı şey restoranlar ve lokantalar için de geçerli. Lokantalarda da bazı esnaflarımız Yunanca-Bulgarca-Türkçe menü ve tarifelere geçtiler. Ama bazıları da geçmedi. O geçmeyen esnaflara da bir an önce geçmelerini tavsiye ediyorum. Doğal olarak turistler geldiği zaman neyi kaça yediğini bilmek istiyorlar. Bu fiyat tarifelerini masalara koyarlarsa müşteri sayısı da artmış olur. Hem de müşteriler de güven duygusu oluşmuş olur.” Dedi.

“YERLİ MÜŞTERİYE KARŞI İLGİSİZ DAVRANILMAMALI”

Bazı otoparkçıların ve çorbacıların turistlerin gelişini fırsata çevirdiğini vurgulayan Zıpkınkurt, “Aldığımız duyumlara göre otoparkçı ve çorbacıların bazıları bu işi fırsatçılığa dönüştürmüş oluyorlar. Ama ne yazık ki bizim ticaret odası olarak ve ya esnaf odası olarak bunları denetleme yetkimiz yok. Tarifeler bizden çıkıyor, ancak denetleme yetkisi ticaret il müdürlüğü ile belediyeye ait. Dolayısıyla belediye ile de iş birliği yapıyoruz. Yabancı müşteriler çoğunlukta olduğu için bu arada yerli müşteriler ihmal edilmemeli. Yabancı müşterilerin çok olduğu dönemlerde bu sorunları çok yaşıyoruz. Yerli müşteriye karşı ilgisiz davranılmamalı. Müşterinin küçüğü büyüğü olmaz. Yerlisi yabancısı olmaz. Müşteri velinimettir mantığıyla esnaflık terbiyesi ile hareket etmek gerekir.” Dedi.

“PAZARKULE’NİN YENİLENMESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILDI”

Pazarkule Sınır Kapısı’nın yetersiz kalması nedeniyle yenileme girişimlerinde bulunduklarını aktaran Zıpkınkurt, “Yunan Bulgar turistler akın akın geldiği için kapılarımızda da ciddi yoğunluk yaşandı. Gümrük başmüdürü ile sürekli telefon görüşmeleri yapıyoruz. Ne gibi çalışmalar yapabiliriz diye sık sık bir araya geliyoruz. Pazarkule Sınır Kapısının yetersiz kalması gündemde. Bunun ile ilgili kapının yenilenmesi ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığında bir çalışma yapıldı. Gümrük Ticaret İşletmeleri projeleri hazırlattı.  Projeler bakanlıkta tartışılıyor.  Askeriyenin yerinin değişmesi gerekir. Gümrük sahası genişlerse hem otobüs trafiği hem de binek araç trafiği rahatlamış olur.” Dedi.

“EDİRNE EKONOMİSİ CANLILIK KAZANACAK”

Edirne’deki konut ve iş yeri envanterlerini çıkartıp, bu verileri Türkiye Cumhuriyeti ve Arap Yarımadası büyük elçilikleri vasıtasıyla pazara sunacaklarını belirten Zıpkınkurt,  “Hükümetimiz açıkladı. Vatandaşlık eskiden 1 milyon dolar veya 100 işçi çalıştıran işletmeye yabancılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veriliyordu. Bunun ile alakalı da bir çalışma yapıyoruz. Elimizdeki envanteri çıkaracağız. Topladığımız bu verileri Türkiye Cumhuriyeti ve Arap Yarımadası büyük elçilikleri vasıtasıyla pazara sunacağız. Bunlarla ilgili 1 haftadır görüşmeler yapıyoruz. Bu envanteri çıkarıp İngilizce hale getirip onlara sunacağız. Çünkü vatandaşlık için şuanda İran tarafı Trabzon’da gayrimenkul alımı yapıyor. Van’da alımlar yapıyorlar. İstanbul’da da Bursa’da da büyük müteahhitler bu işleri profesyonelce yapıyor. Yılda 1 defa Fransa’da emlak fuarı açılıyor. Buna İstanbul Ticaret Odası aracılığı ile büyük müteahhitler katılıyor. Bizim istediğimiz Edirne Avrupa’ya yakınlığı ile farklı lokasyonda olan bir il. Edirne’de yatırım için gelsinler. Böylece Edirne ekonomisi canlılık kazanacak. Bunları da dikkatli yapmak lazım. Yaz sezonunun başlaması ile beraber gümrük kapılarına açtığımız tanıtım stantlarında dağıttığımız broşürler, Edirne ekonomisine büyük katkı sağladı. Gelen turistler gece eğlenebileceği yerler arıyor. Bunlar için de yeni sektörler oluşacaktır. Hizmet sektörü öne çıkacaktır. Esnafımızın da kendini yeni talebe göre hazırlaması lazım.” Dedi.

“EKMEK FİYATLARINDA EDİRNE EN UCUZ İLLERDEN BİRİSİ”

Edirne’nin ekmek fiyatı olarak en ucuz illerden biri olduğunu da belirten Zıpkınkurt, “Ekmek fiyatlarına baktığınız zaman Edirne en ucuz illerden birisi. 2014 yılından bu yana aynı tarife uygulanıyor. Dolayısıyla un çuvalı 65 liradan 115 liraya çıkmış. Fırıncılar mağdur. Biz bu fiyatları belirlerken diğer kurumlarla bir araya gelip konuşmalar yapıyoruz.  İnsanların çoğu ailece çalışıyor. Ama piyasa fiyatlarına baktığımız zaman ekmeğe verilen fiyat çok caiz bir fiyat değil. Çünkü Türkiye’nin birçok ilinde bu fiyatlar uygulanıyor. Girdi maliyetlerini fatura bazında çekeliyoruz. Ekmek fiyatları bir süre daha gündemimizi meşgul edecek gibi duruyor.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.