“HAYVANA ŞİDDETE AĞIR CEZALAR GETİRİLMELİDİR”

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla vatandaşlara sokaktaki kedi ve köpekleri beslemeleri için ücretsiz mama dağıtan EDHAYKO üyeleri, “Sahipsiz sokak hayvanı yoktur. Onlara sahip çıkamayan insanlık vardır. Hayvana şiddete ağır cezalar getirilmelidir.” Dediler.

“HAYVANA ŞİDDETE AĞIR CEZALAR GETİRİLMELİDİR”

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla vatandaşlara sokaktaki kedi ve köpekleri beslemeleri için ücretsiz mama dağıtan EDHAYKO üyeleri, “Sahipsiz sokak hayvanı yoktur. Onlara sahip çıkamayan insanlık vardır. Hayvana şiddete ağır cezalar getirilmelidir.” Dediler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Ekim 2018 Cuma 08:54
“HAYVANA ŞİDDETE AĞIR CEZALAR GETİRİLMELİDİR”

Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (EDHAYKO) üyeleri 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla vatandaşlara, sokaktaki kedi ve köpekleri beslemeleri için ücretsiz mama dağıttı. Saraçlar Caddesi’nde ücretsiz mama dağıtan EDHAYKO üyeleri vatandaşlara, hayvan haklarıyla ilgili broşür de dağıttı.

“İNSANLIK, İNSANİ ÖZELLİKLERİNİ UNUTMUŞ”

Saraçlar Caddesi’nde kurdukları stantta EDHAYKO adına bir basın açıklaması yapan Başkan Yardımcısı Yağmur Islattı, “Basına ve Kamuoyuna, 4 Ekim tarihi, Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından 1931 yılında Hayvanları Koruma Günü olarak ilan edilmiştir. Bugün Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Demeği olarak bu vesile ile sizleri hayvan hakları konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Her türlü şiddetin ve ölümlerin arttığı şu dönemde, maalesef bu şiddetten en fazla etkilenenler sahipsiz sokak hayvanları olmaktadır. İnsanlık; insani özelliklerini unutmuş ve kendisine ve doğaya saygısını yitirmiş durumdadır. Dünyayı yalnızca kendisine ait zanneden insanlar ekolojik dengenin unsurlarım görmezden gelmeye ve hayvanların yaşam alanını yok etmeye devam etmektedir. Her gün, onlarca sokak hayvanı açlıktan, susuzluktan ölmekte, insanlar tarafından darp edilmekte ve hatta katledilmektedir, Bunun yanı sıra sirklerde, yunus parklarında, hayvanat bahçelerinde hayvanlar biz insanlara birer eğlence malzemesi olarak sunulmaktadır. Hiçbir hayvan insanlığın eğlence unsuru olarak görülemez, bu muamele asla kabul edilemez. Ayrıca günümüzde bir çok firma tarafından ne yazık ki hiçbir suçu olmayan hayvanlar, "deney' 'adı altında işkence görmekte ve katledilmektedir. Bu durum tüm dünyanın utanç kaynağı olmakla beraber, birçok ülkede hayvan deneyleri yasaklanmış olmasına rağmen hayvanların çektikleri bu acıya da son verilememiştir.” Dedi.

“HAYVANA ŞİDDETE AĞIR CEZALAR GETİRİLMELİDİR”

Birçok hayvan neslinin tükenme noktasında olduğunu vurgulayarak açıklamasına devam eden Islattı, “Ülkemizde dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde 'spor” adı altında yapılan avcılık sebebiyle de birçok hayvan nesli tükenmiş olup birçoğunun da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bugün vesilesi ile devletimizden beklentimiz; bir an önce avcılığın ülkemizde süresiz olarak yasaklanması, hayvanat bahçelerinin, sirklerin ve yunus parklarının tamamen kapatılması, hayvana şiddetin ve tecavüzün önüne geçilmesi için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun ivedilikle değiştirilerek "hayvana şiddet' e ağır cezalar getirilmesidir. Unutulmamalıdır ki; toplumların gelişmişlik düzeyi hayvanlara nasıl muamele ettiği ile ölçülür. İnsana şiddet eğilimin arttığı bu dönemde insana şiddet uygulayan kişilerin önemli bir bölümünün hayvana şiddet uyguladığı bilinen bir gerçektir. Hayvana şiddetin önüne geçildiğinde insana şiddetin de kademeli olarak azalacağı aşikardır. Hayvanlar hisleri olan varlıklardır. Onların da tıpkı biz İnsanlar gibi acı çektiği, üzülen ve mutlu olan canlılar olduğu kanıtlanmıştır. Biz Edirne Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği olarak bunun bilincinde olan tüm Edirneli hayvanseverleri, bağımsız kurumları, yetkilileri 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesi ile aynı çatı altında toplanmaya davet ediyoruz.  Birlikten her zaman kuvvet d0ğacağımn bilincinde olarak, şehrimizde bu işe gönül vermiş tüm gönül dostlarım Edime Barınağı'na, Edirne Çöplüğüne ve şehir merkezlerindeki hayvanların beslenmelerinde gönüllü olarak çalışmaya çağırıyoruz.  Edime Belediyesi, Edirne'de hayvan hakları için çalışan tüm dernek ve topluluklar, bağımsız gönüllüler olarak örgütlü çalışmayı gerçekleştirip Şehrimizdeki hayvanlara çok daha fazla fayda sağlayabileceğimizin bilincindeyiz.” Dedi.

“SAHİPSİZ SOKAK HAYVANI YOKTUR. ONLARA SAHİP ÇIKAMAYAN İNSANLIK VARDIR”

Sahipsiz sokak hayvanı yoktur. Onlara sahip çıkamayan insanlık vardır diyerek konuşmasını sürdüren Islattı, “Umudumuz; hayvanların katledilmediği ölüm ve sürgünlerin olmadığı, can dostlarımızın soğuk barınak duvarları arasında yalnız kalmadığı, hayvanların işkenceli ölümlere maruz bırakılmadığı günlere erişebilmektir. Dileğimiz; 4 Ekimlerin, koruma günü olarak anılması değil, hayvanlarımızla birlikte Hayvanlarla Dostluk Günleri olarak kutlanmasıdır. Hayvanları korumak ve yaşamımıza katmak doğaya olan saygıdır. Doğa var İse ve dengeli ise biz de sağlıklı ve mutlu oluruz. Dernek olarak hayvanları korumayı, sevmeyi ve birlikte yaşamayı gelenek haline getirmeyi önerirken bunu birlikte başaracağımıza inanıyoruz ve bu amaçla da sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Saygılarımızla. EDHAYKO Yönetim Kurulu” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.