KUZEY ÇEVRE YOLUNUN SON HALKASI TAMAMLANIYOR

Edirne şehir içi  trafiğine  büyük rahatlık  sağlayacak olan Kuzey  Çevre Yolu bağlantısında son aşamaya gelindi.

KUZEY ÇEVRE YOLUNUN SON HALKASI TAMAMLANIYOR

Edirne şehir içi  trafiğine  büyük rahatlık  sağlayacak olan Kuzey  Çevre Yolu bağlantısında son aşamaya gelindi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Eylül 2018 Cumartesi 09:27
KUZEY ÇEVRE YOLUNUN SON HALKASI TAMAMLANIYOR

Edirne trafiğine büyük rahatlık sağlayacak Kuzey Çevre Yolu yapımı son aşamaya geldi. Bu amaçla Acı Çeşme yanında yapımı devam eden  Çevre Yolu çalışmaları hakkında açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  bundan sonra yapılacak bir çalışma ile Edirne çevre yollarının tamamlanacağını  belirterek şunları söyledi; “ Edirne sizlerin de bildiği gibi,doğuya doğru gelişiyor. Aslında Türkiye ve dünyada şehirler batıya doğru gelişir. Edirne’nin Yunanistan, Bulgaristan’a komşu olması nedeniyle, kentimiz 1970 yıllarının sonundan başlayarak doğuya doğru gelişmiştir. Bugün kentimizde yeni yerleşim bölgesi denilen bölgeden şehrin doğuya doğru kaydığını görürsünüz” değerlendirmesi yaptı.

PLANLAMA HATASI

1980’li yıllarda yapılan planlama eksikliğinden kaynaklanan şehir içi trafikte her geçen gün arttığını belirten Gürkan, “ Şehir içi trafiği içinden çıkılmaz duruma getiren yanlış planlamalar yapılmış.

Biz göreve geldiğimizde bunu nasıl çözebiliriz diye düşündük. Özellikle eski şehir merkezi sit alanı olduğu için genişleme şansımız yoktu,kazı yapamıyorduk. O zaman şehir etrafında bir ring oluşturmak fikri ortaya çıktı. Bunu nasıl yapacaktık. Geçmiş planlara baktığımızda. bugün güney çevreyolu diye adlandırdığımız yer için 62 yıl önce bir imar yolu çalışması olmuş.  Bu kağıt üzerinde kalmış, uygulanmamış.Arkadaşlarla gerekli çalışmaları yaptık.  E-5 yolunun Edirne trafiğine çözüm olamayacağını belirledik. Şehrin çevresinde yol oluşturma kararı aldık” diye konuştu.

YOL YAPMAK PAHALI YATIRIM

Yol yapımının pahalı yatırım olduğunu belirten Gürkan, “Bunun için çalışmalara başladık. İlk olarak Güney Çevre Yolunu açalım dedik. Bu yolu açmak 2,5 yılımızı aldı. Bu süre zarfında kamulaştırmalarla uğraştık.Burada arsa ve boş yerer haricinde  85 ev kamulaştırıldı. 1.5 yıl önce çevre yolu olan Türkan Seçkin bulvarını açtık, şimdi yolda iyileştirmeler yapılıyor. Burası Edirne’nin en işlek yolu oldu. Bu yıl, Mayıs ayında şehrin kuzeyden ringini oluşturacak sağlık yolunu hizmete açtık. Edirne merkezde yoğun bir trafik sıkışıklığı yok .Esentepe, Kavgaz’dan çıkan biri şehir trafiğine takılmadan çevre yollarından dolaşıp çarşıya gelebilsin diye düşündük .Bununla ilgili birkaç gün sonra tamamlanacak olan son çalışmamız da şehrin kuzeyini birbirine bağlayan Acı Çeşme  mezarlığı ile Hilly Otel arasında bulunan  yolun bağlantısını yapıyoruz. Yolda hafriyat çalışmaları tamamlandı, asfaltlama yapılıyor. Burada üç şeritli bir yol olacak. Burası Çevre yolu zincirinin son halkası.Burası tamamlandığında geriye bir tek buradan başlayarak Gazimihal’den geçerek güney çevre yoluna bağlanacak son etap kalıyor.onu da 2019 yazında yapımına başlayacağız.  Böylece insanlarımız  Edirne’yi 360 derece hiç trafiğe girmeden gezebilecek duruma gelecek.Burada yapılan çalışmalara gelince, şurada toprağını aldığımız  yer bin metrelik bir alan.Yol genişliği 14 metre olacak.Burada 20 bin m3 hafriyat kaldırdık. Bu 1500 kamyon yük ediyor. 6 bin ton dolgu yapıldı. bu sert dolgu malzemesi onun üzerine yola 11 bin ton mıcır atıldı. Bu da 450 kamyon yapıyor. Bu yola şu anda üç bin ton asfalt atıyoruz. Yol  bir hafta sonra tamamlanacak.  Böylece şehrin kuzey trafiği rahatlayacak.

Son halka ise TOKİ’den başlayıp güney çevre yoluna bağlanacak kısım olacak” dedi.

Gürkan, daha sonra soruları yanıtladı. Güney çevre yolundaki hurdacıların kaldırılması konusunda bir soru üzerine Gürkan,“Güney çevre yolu kenarında bulunan hurdacıların kaldırılması için belirlenen yere  koruma kurulundan kararın çıkması, burasının tarım arazisi vasfında çıkarılması gerekiyordu,hurdacılar oraya taşınacaktık. Burası  Tarım Bakanlığı’nca Büyük  Ova Projesi’nde olduğu gerekçesiyle talebimiz reddedildi. Hurdacılar için başka bir yer arıyoruz. Bunun yerinin yanında bir de maliyeti olacak. Gelecek yıl hurdacıları yol kenarından kaldırmayı amaçlıyoruz ”dedi.

Fikri Yalın

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.