Edirne İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantıları devam ediyor. Dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan mecliste; 5 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından meclise sunulan ‘Kır Lokantası ve Kahvaltı Yeri İmar Planı’, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından meclise sunulan ‘İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri Gelir ve Giderleri’, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu tarafından meclise sunulan ‘Bulgaristan ve Türkiye arasındaki Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İlişkilerin Geliştirilmesine Yönelik Projeler’, Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından meclise sunulan ‘İlimizin Yer altı ve Yerüstü Su Kaynakları’ ve İdari ve Mali İşler Komisyonu tarafından meclise sunulan ‘Yol ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Yatırım Ödenekleri’ konulu raporlar, oybirliğiyle kabul edildi.
“SANAYİ İŞLETMELERİ ERGENE HAVZASINI KURUTMAK ÜZERE”
Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından meclise sunulan raporda; ilimizdeki yer altı sularının azalmakta olduğunun altı çizildi. Ergene havzasında bulunan sanayi tesislerinin bir an önce yer altı suyunu kullanmasının önüne geçilmesi gerektiği belirtilen raporda, “Trakya yer altı sularımız sorumluluk sahamızda 376 milyon metreküplük su rezervinin bulunduğu Devlet Su İşleri Kaynaklarına göre tespiti yapılmıştır. Bu miktarın Meriç, Havsa, Uzunköprü havzasında da yer altı sularında düşümler olduğu ancak Çorlu’da yapılan araştırmalara göre; 26 milyon metreküplük bir açığın olduğu tespit edilmiştir.
Trakya’nın yıllardır bitmeyen sorunu Ergene Nehrinin en kirli su derecelendirilmesi 4. sınıfa ulaşmasında büyük payı olan sanayi işletmelerinin kullandıkları yer altı suları ile Ergene Havzasını kurutmak üzere oldukları DSİ’nin TBMM’ye sunduğu raporda ortaya çıkmıştır. Son 40 yılda 60 metrenin üzerinde seviye düşümü yaşanan havzada, sanayinin bir an önce yer altı suyunu kullanmayı bırakması gerekmektedir. Bunun önüne geçilmezse çekilen su kadar yerine gelmediği için gittikçe statik seviyelerde düşümler olacaktır. Yer altından çekilen suyun yerine besleme ve yağışlarda yeterli miktarda su gelmediği için kritik seviyelerde düşümler yaşandığı tespit edilmektedir. Bugün 60 metre, yarın 90 metre, öbür gün 100 metre olacak. Yapılan sondajlarda 150-200 metre derinliklerde ancak suya ulaşabiliyoruz. Sanayinin yer altı suyu kullanmasının ivedilikle önüne geçilmesi gerekmektedir. Çünkü bu suyu sanayi bedava kullanıyor. Alternatif olarak göletlerden, yüzey sularından, barajlardan su temin etmek daha doğal. Yer altı suyunu da bu şekilde korumuş oluruz ve bu su seviyeleri de böyle düşmez. Su kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma zorunluluğumuz vardır; çünkü su hayattır.” ifadeleri kullanıldı.
“44 KİLOMETRE STABİLİZE YOL YAPILACAK”
İdari ve Mali İşler Komisyon Başkanı Zafer Sünter tarafından ise; 2020 yılında il özel idaresi tarafından yapılması planlanan yol ve ulaşım hizmetleri ile tarımsal hizmetler meclise sunuldu. Söz konusu raporda; “2020 yılında 76 kilometre 2. kat asfalt ve 44 kilometre stabilize yol yapımı gerçekleştirilecek, yolların tamamında bakım-onarım çalışması ifa edilecek. 2020 yılında 10 adet iş programı ile 36 köye isale terfi ENH hat yapımı gerçekleştirilecek, yıl içerisinde ihtiyaç duyulan tesislerin lokal onarımları yapılacaktır. 2020 yılında 3 adet kanalizasyon şebekesi yapılacak ve 15 adet kanalizasyon hatlarının bakım, onarım ve yenilenmesi gerçekleştirilecektir. 2020 yılında 4 HİS. Göleti yapılarak, 16 göletin bakım-onarımı gerçekleştirilecektir.
2020 yılında Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Yatırımları için İl Genel Meclisimizce 8 milyon 294 bin 709 lira; 2020 yılında Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yatırımları için İl Genel Meclisimizce 3 milyon 459 bin 111 lira ödenek ayrılmıştır. KÖYDES Projeleri henüz belli olmadığından dolayı oradan ayrılan ödenekler ile yatırım programımız son şeklini alacaktır.” ifadelerine yer verildi.
“YATIRIM PROGRAMI DERHAL MECLİSE GELMELİ!”
Raporun ardından söz alan Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, yatırım programının Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Alaaddin Uğur tarafından hala meclis yollanmadığını belirterek, “Yatırım programı bir an önce meclise gönderilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Kerem Filiz