Yaz mevsiminin kavurucu sıcakları gıda zehirlenmelerini artırıyor. Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adil Yılmaz, sıcak havalarda doğru saklanmayan ve yeterince pişirilmeyen gıdaların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Uzm. Dr. Yılmaz yaptığı açıklamada, “Havaların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi, bazı bölgelerde 45 dereceyi bulması, özellikle gıdalar üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Hastanemize bu dönemde gıda zehirlenmesi şikâyetiyle başvurular ciddi oranda arttı” dedi.
En çok dikkat edilmesi gereken ürünlerin başında tavuk ve tavuk döner gibi beyaz etlerin geldiğini belirten Yılmaz, bu tür ürünlerin yüksek sıcaklıklarda çok daha kolay bakteri üretebildiğine dikkat çekti. Bununla birlikte dondurma ve balık gibi çabuk bozulan gıdaların da uygun koşullarda saklanmaması durumunda zehirlenmelere neden olabileceğini belirtti.
Yeşil sebzelerin de temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bu tür sebzeler tüketilmeden önce sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmeli, mikroorganizmaların yaşam alanı ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde tifo ve çeşitli parazit kaynaklı hastalıklar görülebilir” şeklinde konuştu.
Toplu tüketimin yapıldığı yerlerde, özellikle yurtlar ve askeri alanlarda daha fazla önlem alınması gerektiğini dile getiren Yılmaz, kişisel hijyenin ve su tüketiminin de en az gıda kadar önemli olduğunun altını çizdi. Suların mutlaka kaynatılarak içilmesini öneren Yılmaz, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklar konusunda da halkı uyardı.
Ayrıca Uzm.Dr.Yılmaz, yaz aylarında sağlıklı kalmak için hijyen kurallarına titizlikle uyulması ve tüketilen her gıdanın iyi pişirilip, uygun koşullarda saklanması gerektiğini belirterek, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Mert Hamarat
