Makine Mühendisi Aziz Avukatoğlu, asansörler ve bakımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Asansörlerin bakımlarının yapıldıktan sonra etiketlerle durumlarının gösterildiğini ifade eden Avukatoğlu, “Yeşil etiket en sağlıklı ve güvenli kullanabileceğimiz asansörler” dedi.
Avukatoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mavi etiket ise bazı hafif kusurları olmak ile beraber kullanmaya herhangi bir engeli olmayan asansörleri tarif eder. Sarı etikette kullanıma yasaktır ama belli bir dönem içerisinde tadilat ile kullanılabilir. Fakat kırmızı etiketli olanlar tadilat yapılmadığı sürece kesinlikle kullanılamaz. Lakine Mühendisleri Odası sadece bakanlığın verdiği yönetmeliğe uygun maddeler ile onları inceliyor. Artı eksi şeklinde değerlendirmeler yapıp, büyük bir hataysa kırmız küçük bir hataysa mavi ya da Yeşil’e dönebiliyor. Hata yok ise yeşil oluyor zaten.
Buradaki kontrolleri Makine Mühendisleri Odası yapıyor ama en önemli olan büyük sorumluluk şehrimizdeki sitlerde bulunan asansörlerin bakımcı olan firmaları. Odanın mavi etiket ya da yeşil etiket asması asansörlerin arıza yapmayacağı anlamına gelmiyor.
Siteler olarak aylık para ödüyorsunuz. Buna karşılık aylık bakımlar yapıyorlar. Bu hataları düzeltmeleri gerekiyor. Oda sadece senede bir kere gelip bu eksiklikler var mı yok mu diye kontrol ediyor.
Periyodik kontrol yapman firmaların ücretlendirmesinin de odayla ile hiçbir bağlantısı yok. Bunları tamamen şirketler belirliyor.”
Yavuz Göktaş