LEZZETİN DURAĞI EDİRNE

İzmir Fuarcılık AŞ (İZFAŞ), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından düzenlenen İzmir Gastronomi Turizm Kongresi’nde dünyanın önde gelen gastronomi, turizm uzmanları ve eğitimcileri bir araya geldi. Edirne Belediyesi’de kongre kapsamında düzenlenen fuarda kentin tüm lezzetleri tanıtıldı.

    Gelişen turizmin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni yaklaşımlar kazanmak amacıyla gerçekleştirilen kongrede Edirne Belediyesi, Kastamonu Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin de katılımlarıyla yöresel lezzetler ünlü şefler ve gurmelerle buluştu.  
    8 bin 300 yıllık geçmişe sahip olan Edirne’nin merkez ve ilçelerindeki tüm lezzetler bu fuarda yer aldı. Edirne Belediyesi’nin, 3’üncü Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nde açtığı stantta kentin yöresel lezzetleri; akıtma, zerde, Edirne köftesi, tarhana çeşitleri ile saray mutfağı örneklerinden zirva ve mutancana, manca, mamzana, Edirne Ciğer ve biberi, Uzunköprü – Meriç fıstığı, Keşan Kadın Tırnağı Kabak Çekirdeği, atom yoğurtlu meze, Edirne’nin çeşitli reçelleri, poy çeşitleri, Edirne peynir ve kaşar çeşitleri, Edirne badem ezmesi, Edirne bademli kurabiyesi, Edirne acı badem kurabiyesi, Deva-i misk gibi kentin vazgeçilmez lezzetleri yer aldı.
    Tüm katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaşan Edirne Belediyesi’nin açtığı stantta 8 ilçenin de Fenomenbet tanıtımı gerçekleştirildi. 8 ilçenin de lezzetleri, uluslararası üne sahip gastronomi uzmanları ve turizm sektörünün önde gelen isimlerinin büyük beğenisini kazandı. Stantta ziyaretçilere ayrıca Kırsalın Doğal Pazarı ve Girişimci Kadınlar Doğal Ürünler Pazarı, İpsala, Uzunköprü, Edirne ve Meriç Pirinci, Uzunköprü’nün fıstığı, susamı, Havsa’nın salçası, Süloğlu’nun turşusu, Keşan’ın kadın tırnağı kabak çekirdeği, Lalapaşa’nın kesme makarnası ve Enez’in yılan balığı ikram edildi.
    Ayrıca gastronomi fuarında geniş katılımlı Edirne Tava Ciğer ve Badem Ezmesi workshop gerçekleştirildi.  Genel workshop alanında ise Michelin yıldızlı restoranda çalışan dünyaca ünlü şef İspanyol Hector Cabello, Japon Ippei Uemura, 3 gün süren gastronomi fuarının her iki günde de Edirne ve ilçelerinin ürünlerini kullanarak yemeklerini hazırladı. Özellikle de Enez’in yılan balığını ana yemek olarak pişirdi.
    Gourmand ödüllü yemek kitabı yazarı, seyyah, dergi yazarı, TV Programcısı, Zennup 1884 restoranın sahibi Ömür Akkor ise workshop programında Edirne saray mutfağının vazgeçilmezi Helva-i Hakani tatlısını yaparak, Edirne’nin tanıtımına büyük katkı sağladılar. Edirne standını 3 günde yaklaşık 7 bin kişi ziyaret etti.

banner8
Haberler