FİYAT MEMNUN ETTİ, DESTEKLEMEDEKİ DÜŞÜŞ ÜZDÜ

Ulusal Süt Konseyi önceki gün 15 Mayıs tarihi itibariyle uygulanacak çiğ süt fiyatını 7 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Açıklanan süt fiyatı üreticiyi memnun ederken, çiğ sütteki 1 lira olan desteğin ise 20 kuruşa düşmesi üreticinin tadını kaçırdı. KÖY-KOOP Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken,  “Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyat üreticiyi memnun etmiştir, ama keşke 1 lira olan süt desteği de aynı şekilde devam etseydi. O zaman üreticinin memnuniyeti daha da artardı” şeklinde konuştu.



Ulusal Süt Konseyi önceki gün 15 Mayıs tarihi itibariyle uygulanacak çiğ süt fiyatını 7 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Açıklanan süt fiyatı üreticiyi memnun ederken, çiğ sütteki 1 lira olan desteğin ise 20 kuruşa düşmesi üreticinin tadını kaçırdı.
Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, süt fiyatlarının artmasıyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi’nin 5 Mayıs tarihinde toplanarak, üreticinin talebiyle 15 Mayıs tarihinden itibaren çiğ süt fiyatının 7 lira 50 kuruş olarak açıkladığını hatırlattı. Erken, Ulusal Süt Konseyi’nin bir Nisan'da 4 lira 70 kuruş olan sütü 5 lira 70 kuruş olarak fiyatlandırdığını hatırlatarak, o tarihte bu fiyatın yetersiz kaldığını ifade ettiklerini dile getirdi. 
Aradan geçen bir buçuk ayın sonunda çiğ süt fiyatının yeniden güncellenerek referans fiyatın 7 lira 50 kuruş olarak açıklandığını hatırlatan Erken, şunları söyledi:
FİYATI İYİ BULAN ÜRETİCİ DESTEĞİN DÜŞÜRÜLMESİNE ÜZÜLDÜ
“Özellikle bu konuyla ilgili girişimlerde bulunan merkez birlikleri, bizleri referans olarak kabul eden Süt Konseyi'ne teşekkür ediyorum. Ama burada 1 Mart'tan geçerli olmak üzere bir lira desteğin tekrar 20 kuruşa çekilmesi 5 lira 70 kuruş olan sütün 7 lira 50 kuruşa çıkıp 80 kuruş lira desteği de geri çektiğinde farklı ne oluyor? 
Bir taraftan veriyorsun, bir taraftan alıyorsun oluyor. Desteklemeler tamamen bakanlığın oluruyla verilen desteklerdir. Piyasa şartlarına göre uygulamalar yapılmaktadır. Ama geldiğimiz noktada bizim 1 Nisan'daki fiyat taleplerimiz ancak bugün ulaşabilmiş durumdayız.
BİZİM TALEPLERİMİZİ REFERANS KABUL EDEN BAKANLIĞIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM
Bu konu iki ay geç de gelinse biz yine taleplerimizi referans olarak kabul eden yöneticilerimize, bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Ama üzüldüğümüz taraf, üreticilerin üzüldüğü taraf, bize 24 saattir gelen telefonlara göre desteğin niye 20 kuruşa düştüğünü ifade etmektedirler. Keşke  20 kuruşa çekilen desteğin de bir lira en azından Temmuz ayı sonuna kadar devam etseydi. Üreticinin memnuniyeti belki de daha farklı olurdu. Ama biz yine de Bu fiyatı uygulayan Ulusal Süt Konseyi'ne ve Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. 
BİZİM İŞİMİZ ÜRETMEK
Tabii ki süt fiyatları artınca raflara nasıl yansır? Onları, onlar bizim işimiz değil. Onları da daha farklı kurumlara sorabilirsiniz. Biz sadece üretmekle meşgulüz. Biz üretmek zorundayız. Tüketicilere tüketmeleri içi üretim yapmak zorundayız. Bu vesileyle de bu fiyatın bu şekilde açıklanması belki de süt üreticisi için Mayıs ayındaki üretimlerinde sevindirici bir haber. Ama Haziran’la Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım Aralık'a kadar da bundan sonra tekrar bir yem taba yem maliyetleri artacaktır. 
Tabi Mayıs ayının birinden itibaren başlamıyor. On beşinden itibaren başlıyor. Onu da bize de ayriyeten müstahsil ve faturalandırmada ayrı bir külfet. Keşke 1 Mayıs’tan itibaren alınsaydı. Ama geriye dönük fiyatlar verilmediği için 15 Mayıs’tan itibaren olması üreticiyi bir nebze de olsa rahatlatacaktır. 
ŞİMDİ YEM FİYATLARI DA ARTACAKTIR
Süt fiyatları açıklandı. Yani Pazartesi gününden itibaren yem fiyatları yine bir tavan yapacak. Yükselmeler, fiyatlarda yükseliş olacaktır. Tabii ki biz daha çok Nisan, Mayıs aylarında hayvanların otlamasından doğacak, yemin daha az verilmesinden dolayı üreticinin bir miktar da olsa rahatlayacağını düşünüyoruz.”
Bülent Sarıçiçek


Edirne Belediyesi ve Keşan Belediyesi tarafından organize edilen Hıdırellez şenlikleri Edirne’de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Büyük bir coşkuyla gerçekleşen şenliklere katılan Aksal, birlik beraberlik vurgusu yaptı:
“Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne girmiş Kakava Hıdırellez Şenliklerinin açılışına ve
Keşan Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 1. Hıdırellez ve Dallık Şenliğine katıldık. Hemşehrilerimizle birlikte baharın müjdecisi Hıdırellezi kutlamanın mutluğunu yaşadık.
Doğanın yeniden uyanışı olan baharın simgesi Hıdırellez'in ülkemiz ve tüm insanlık için bolluk ve bereket getirmesini diliyorum. Umutlarımızı, birlik beraberliğimizi perçinleyen, bir arada yaşamanın ortak değerlere sahip olmanın ne denli önemli olduğunu anlatan tüm kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız.”
Haber Merkezi

banner8
Haberler