ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI

Engelliler haftası dolayısıyla Edirne’de tören düzenlendi. Atatürk Anıtındaki törenin ardından, engelliler Saraçlar Caddesinde yürüdü. Bu arada polis, jandarma ve afad araçları dün engelli gençleri şehir turuna çıkarttı.



Engelliler haftası dolayısıyla Edirne’de tören düzenlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü çalışanları engelli dernekleri ve çok sayıdaki engelli ailesi, Atatürk Anıtında toplandı. Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. 
İstiklal Marşının okunması esnasında Belediye Bandosunun şefliği görevini otizmli Mehmet Kaynarca yaptı. Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, törende yaptığı konuşmada, engelliliğin toplumun bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgu olduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletlerin engelliler haklarına dair uluslararası sözleşmesinde engellilerin tüm haklarının korunduğunun altını çizdi. Tokgöz, Türkiye’de de bu sözleşmenin imzalanmasının ardından bazı düzenlemelerin yapıldığını ama maalesef istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. 
Tokgöz engellilerin sorunlarını ve çözüm bekledikleri talepleri de buradan seslendirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu ise burada yaptığı konuşmada müdürlüklerinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ağır engelli yardıma muhtaç vatandaşlara Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen tutarda evde bakım ücreti ödendiğini hatırlatan Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir engelli adına ödenen evde bakım ücreti 2 bin 354,45 TL'dir. 2021  yılında ilimizde 45.135.098,25 TL, 2022 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında toplam 27.495.648,52 TL evde bakım ücreti yardımı yapılmıştır. İl müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet vermekte olan beş engelli bakım kuruluşu bulunmakta olup Uzunköprü Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinde 42 engelli, Özel Yeni Hayat Merkezinde 90 engelli. Özel Hanife Ağyüz Bakım Merkezinde 118 engelli, Özel Keşan İlgi Bakım Merkezinde 79 engelli, Özel Altın Kalpler Bakım Merkezinde 61 engelli olmak üzere toplam 390 engelli vatandaşımıza koruma ve bakim hizmeti sunulmaktadır. En az yüzde 40 ve üzeri engel oranına sahip olduğu engelli sağlık kurulu raporu ile saptanmış olan kişiler Müdürlüğümüzden engelli kimlik kartı alabilmektedir. İl Müdürlüğümüz olarak 3 bin 752 kişiye engelli kimlik kartı verilmiştir. Müdürlüğümüzce engelli vatandaşlarımız ve ağır engeli olan engelli bireylerin refakatçisi ücretsiz ulaşımdan faydalandırılmakta olup 2021 yılında 1.256.800,00 TL ulaşım bedeli ödenmiştir. EKPSS başvurusu ön kabulleri yapılarak, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine rehberlik hizmetleri verilmektedir”
Konuşmaların ardından oluşturulan kortej, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesi üzerinden 25 Kasım Stadyumu’na kadar yürüdü. Yürüyüşün sonunda engelli vatandaşlar, burada kendilerini bekleyen polis, jandarma ve Afad araçlarına binerek şehir turu attılar.
Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler