17. VE 21. YÜZYIL ÜZERİNDEN 'ETİK' DERSİ

Edirne Belediyesi bünyesinde kurulan Edirne Akademi'de, Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı, eğitimlerine 'Etik' dersiyle devam etti. Taşçı, Etik'i 17. ve 21. Yüzyıl üzerinden okudu; Katip Çelebi ve Liberal Düşünür John Gray üzerinden örnekler vererek, devlet ve toplum ahlakının nasıl oluştuğunu anlattı.

    Edirne Akademi Hocası İletişim Sosyoloğu Doç. Dr. Serdar Taşçı, Eski Vali Konağı'nda bulunan Edirne Akademi'de akademi öğrencilerine verdiği eğitimlere 'Etik' dersiyle devam etti. Taşçı'nın bu haftaki konusu 17. ve 21. yüzyıldaki Etik oldu. Katip Çelebi ve Liberal Düşünür John Gray'nın etik hakkındaki düşüncelerinden örnekler verdi.
Doç. Dr. Taşçı, Kâtip Çelebî'nin Mîzânü'l-Hakk adlı kitabından, “Türkiye'ye geldiği zaman tanınmayıp haram olduğuna fetvalar verildi. Yanık olmasından başka devir ve cemiyet ile içilmesinde doğru yoldan çıkmış dinsizlere benzemek vardır, dediler. Merhum Ebüssuud Efendi'den naklederler ki getiren gemileri deldirip kahve yüklerini denize batırırdı. Lâkin bu yasaklar ve şiddetler fayda vermeyip verilen fetvalar ve söylenen sözler halkın kulağına girmedi. Yer yer kahvehaneler açılıp büyük şavk ve rağbetlerle bir yere gelip içtiler. Hele keyif erbabının keyiflerini arttırır, cana can katar bir hal olduğundan bir fincan uğruna can vermek yanlarında caiz oldu. Daha sonra Şeyhülislamlar caiz olduğuna fetva verdiler. Kahvehaneler kimi yasaklanarak kimi izin verilerek birkaç yıl süründü durdu” sözlerinden örnek vererek, devletin aslında bir politikasının olmadığını söyledi.
Türk Toplumu'nun geçmişte de birçok aydını olduğunu ifade eden Doç. Dr. Celtabet Taşçı, daha sonra Liberal Düşünür John Gray'nın etik hakkındaki düşüncelerinden ve Modus Vivendi olarak farklılıkları yok etmeden hatta uzlaştırmadan bir arada yaşayabilme örnekleri verdi.
Doç. Dr. Taşçı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında kurulan Edirne Akademi'de eğitimlere, atölye çalışmalarına ve derslere devam edeceklerini söyledi.

banner8
Haberler