Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, ilaç fiyat farklarının her geçen gün artarak büyüdüğünü ve vatandaşların ilaca erişiminde ciddi sıkıntılar yaratmaya başladığını vurguladı
Kılıçcıgil, gazetecilere yaptığı açıklamada, malesef ki ilaç fiyat farklarının her geçen gün artarak büyüdüğünü dile getirerek, şunları söyledi:
“Vatandaşlarımızın ilaca erişiminde ciddi sıkıntılar yaratmaya başladı. Özellikle ülkemizdeki ekonomik koşulların da ağırlaştığını değerlendirdiğimizde ilaç fiyat farkları büyük bir sıkıntı haline dönüştü.
EMEKLİLER FARKLARI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR
Özellikle emekli vatandaşlarımızın bu ilaçlara erişirken ilaç fiyat farklarını ödemekte zorlandıkları, raporlu ilaçlarını alırken ödedikleri fiyat farklarının yüksekliğinden dolayı artık 3 aylık ilaç almak yerine ben 1 aylık ilacımı alayım yaklaşıma gittiklerini gözlemliyoruz.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilaç eşdeğer bandı yüzde 30'dan kademeli olarak önce yüzde 10 daha sonra yüzde 5'e indirmesiyle fiyat farkları daha da büyüdü. Üzülerek söylüyorum dövizdeki artışla beraber ilaç fiyatlarında da artış yaşandı son bir yılda. Bununla beraber ilaç fiyat farklarına da aynı oranlarda zamlar geldi. Bundan dolayı da ilaç fiyat farkları katlandı. Bugün karşılaştığımız senaryoda artık halk sağlığını tehdit edecek bir boyuta ulaştı çünkü vatandaşlarımız ilaçlarının bir kısmını maalesef alamıyorlar.
YAPILMASI GEREKENLER
Yapılması gereken öncelikle doğru bir analiz yapılması lazım. Çünkü döviz kurlarını doğru ayarlamak aynı zamanda ilacın bulunabilirliğini de etkiliyor. Yani ilaçta uygulanan döviz kurunu doğru ayarlamadığımız zamanlar özellikle ithal ilaçlarda ve yerli ilaçların üretimlerinde temin sıkıntısı yaşanıyor. Öncelikle bugün içerisinde bulunduğumuz tabloda SGK'nın eşdeğer bant dediğimizi yüzde 5'ten daha yukarı çekmesi gerekiyor. Kademeli olarak önce yüzde 10 daha sonra artırılabilir. Bu eşdeğer ilaçlarda yaşanan farkları azaltabilir.
Burada esas önemli şey SGK'nın ilacı ödemesi değil, bu ilacın vatandaşlar tarafından erişilebiliyor olması önemli. Şöyle bir sıkıntımı var. Eşdeğer ilaçlarda da fiyat farkı çıkartmayan ilaçlarda da ulaşmak ve depolarda sürekli olması mümkün olmuyor. Vatandaşlarımız bazen fiyat farkı çıkartmayan ilacı alayım dediğinde de bunlar depolarda olmayabiliyor.
Vatandaşlarımızın tedaviye ulaşması için sadece fiyat farkı ödeyerek tedavilerine ulaşabiliyorlar bu da ayrı bir sıkıntı.”
Bülent Sarıçiçek