'ET'TE ÇİRKİN OYUN

Canlı hayvan baskül fiyatlarının yükseldiği sıralarda et fiyatlarına zam yapan kasaplar, şu anda canlı hayvanı daha ucuza almasına rağmen, fiyatta indirime gitmiyor. Bunun yanı sıra, üreticiden ucuza alınan ineklerin de değerli et olan dana olarak satıldığı da iddia edildi. CHP Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, Küçükbaş da baskül fiyatının 135 liradan 85 liraya düştüğünü ifade ederek, "Üretici para kazanamıyor. Peki tüketici ucuza mı tüketiyor? Hayır. Koyunu da, kuzuyu da 135 TL üzerinden yiyor. Dana, inek, düve fiyatı aynı gidiyor. Buradaki sıkıntı, fiyatlar aynı anda yukarıya gidiyor, fiyat düştüğü an geri gelmiyor" dedi.

Canlı hayvan baskül fiyatlarının yükseldiği sıralarda et fiyatlarına zam yapan kasaplar, şu anda canlı hayvanı daha ucuza almasına rağmen, fiyat geri gelmiyor. Burada kaybeden üreten ve tüketen oluyor.

CHP Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, et fiyatlarında yaşanan ilginç bir detaya yer verdi. Canlı hayvanda baskül fiyatlarının düştüğünü ifade eden Cin, fiyatların düşmesine rağmen kasaplarda et fiyatlarının geri gelmediğini de dile getirdi.

Cin, hayvancılık sektöründeki üreticinin sorunlarını dile getirmek için basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda kasaplarda satılan et fiyatlarının neden düşmediğini sordu. Cin, ayrıca hiçbir kasap da inek etinin satılmadığını da hatırlatarak, ineği daha ucuza alınmasına rağmen, dana eti olarak tüketiciye sunulduğunu da ileri sürdü.

Cin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzu, dana, düve hepsi aşağıya gidiyor. Çünkü Eylül, Ekim ve Kasım ayları, çiftçinin borç ödeme aylarıdır. Ama aşağı giden fiyatlara rağmen tüketici eti hâla kuzunun 135 TL çıktığı baskül fiyattan alıyor. Şu anda kuzu 85 TL’lerden gidiyor. Dana ise 140-150 TL’lerdeydi. İnek baskülü şu anda 80-85 TL.

İNEKLERİ, DAHA DİYE YEDİRİYORLAR

Kasaba gittiğimizde maalesef bizim bütün yediklerimiz danadır. Dana sucuğu, dana kıyma, dana bonfileden başka bir şey yazmazlar. Ama üreticimiz ineği inek, danayı dana olarak satıyor. Tüketici bunların hepsini yerken dana olarak yiyor. Üretici koyunu 60 TL’ye satar ama tüketici yerken kuzudan yer. Aradaki fark şu, fiyat 135 TL’den 85 TL’ye düştü, üretici para kazanamıyor. Peki tüketici ucuza mı tüketiyor? Hayır. koyunu da, kuzuyu da 135 TL üzerinden yiyor. Dana, inek, düve fiyatı aynı gidiyor. Buradaki sıkıntı; fiyatlar aynı anda yukarıya gidiyor, fiyat düştüğü an geri gelmiyor. Bahane nedir? Elektrik, çalışan, kira masrafları ve giderler. Bu iş böyle olmaz. Buna bir düzenleme lazım.

Kasaplarımızda acilen kuzuysa kuzu, koyunsa koyun, danaysa dana eti olarak ayrılmalı, kategorize edilmeli. Böyle olmadığı sürece hayvancılık işimiz kötüye gidiyor. Yurt dışından canlı hayvan ithalatı geliyor. Her ithalat, bir hayvancının işletmeyi kapaması demektir. Bu işletmelerde hayvancılığı bırakanlar bir daha geri dönmüyor. Üreticiyi bu kadar ezmenin bedeli tüketiciye yansıyor. Aracılar parayı kazanıyor, üretici sektörden çıkıyor. Böyle olmaz. Bir plan ve program lazım.”

Yavuz Göktaş

banner8
Haberler