65 YAŞ KRİZİ Mİ?

Edirne Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin, kentteki toplu ulaşım sistemindeki (ETUS) sıkıntılar, zam beklentileri ve esnafın ekonomik güçlük çekmesiyle ilgili açıklamalarda bulunurken, 65 yaşın ücretsiz taşınması konusunda çözüm beklediklerini söyledi.

Ali Şahin, 7 Mart Cuma günü gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında, toplu taşıma esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntıların dile getirildiğini, özellikle 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılığın getirdiği yükün hafifletilmesi gerektiği konusunda görüşmeler yapıldığını belirtirken "Ücretsiz taşımacığın yükünü esnafımız çekiyor. Sıkıntıların bir an evvel giderilmesini haklı olarak talep ettik" dedi.

Şahin, toplu taşıma esnafının her gün binlerce ücretsiz yolcu taşıdığını belirterek, bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. “Ücretsiz binişler esnafımıza büyük bir yük getiriyor. Belediye, geçmişte bu ödemeleri yapmadı ancak şu an peyderpey ödeme yapıyor. Belediye Başkanı bizimle görüştü ve sıkıntıları bildiğini söyledi. Ancak devletin sağladığı destek çok yetersiz” dedi.

"65 YAŞIN SUİSTİMAL EDİLDİĞİNİ KİMSE GÖRMÜYOR"

Ali Şahin, 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılığın esnafın en büyük sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.
Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şahin “65 yaş grubu yolcuları taşımama gibi bir talebimiz yok ancak bu işin yükü tamamen bizim üzerimizde. Devlet desteği yetersiz, belediye de bu konuda ek bir katkı sağlamıyor. 65 yaş üstü yolcular için en azından günlük iki biniş hakkı verilmeliydi. Maalesef bu sistem suistimal ediliyor. Bir durakta binip bir durak sonra inen yolcular çok fazla. Öyle ki bazı araçlarda örneğin sabah erken saatlerde 16 kişi biniyor, sadece 2 kişi ücret ödüyor. Bu yüzden hattını satmak zorunda kalan arkadaşımız bile oldu” şeklinde konuştu.

"ESNAFIN BEKLENTİSİ YÜZDE 25 ZAM"

Ulaşım esnafının zam talebinin komisyonda görüşüldüğünü belirten Şahin, servisçilerin de benzer bir zam talebinde bulunduğunu söyledi.

Şahin “Vatandaşı mağdur etmeyecek, ama aynı zamanda esnafa da nefes aldıracak bir zam bekliyoruz. Önümüzdeki Belediye Meclisi toplantısında zam çıkmasını umuyoruz. Esnafımızın beklentisi en az yüzde 25 oranında bir zamdır” dedi.

"ARAÇ YENİLEME VE BAKIMLARI ZORLUYOR"

Şahin, toplu taşıma araçlarının bakım ve yenileme maliyetlerinin arttığını ve bu şartlar altında yatırım yapmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi. “Vatandaşlarımız klimalı ve konforlu araçlar istiyor. Ancak ücretsiz taşımacılık yaparken, sanayi masrafları ve kredi yükü altındayken nasıl yeni araç alabiliriz?” diye sordu.

Ticari araçlarda zorunlu hale getirilecek kamera sistemi hakkında da konuşan Şahin, bu uygulamanın Temmuz ayına kadar ertelendiğini belirtti. “8 Nisan’da komisyon toplanacak ve firmalarla görüşerek yönetmeliğe uygun kamera sistemleri takılacak” dedi.

"TAKSİLER İÇİN POS KULLANIMI ZORUNLU DEĞİL"

Ticari taksilerde POS cihazı kullanımı konusunda da açıklama yapan Şahin, “Taksimetre ne yazıyorsa onu almak zorundayız, ancak POS sistemi kullanan taksicilerden firmalar komisyon kesiyor. Bu konuda taksicilerimizin zorunluluğu yok, isteyen kullanabilir” dedi.
Esnafın yaşadığı sıkıntıları Cumhurbaşkanı’na ilettiğini belirten Şahin, destek ve iyileştirme beklediklerini sözlerine ekledi.

Bülent Sarıçiçek

banner8
Haberler